Европейската комисия (ЕК) предяви искове срещу България в Съда на Европейския съюз (СЕС), защото отказва да прилага европейското законодателство за възобновяемата енергия и биоразнообразието.

ЕК е завела искове срещу България и Словакия с искане за налагане на санкции, тъй като двете държави не са транспонирали Директивата за енергията от възобновяеми източници. От комисията подчертават, че поведението на България показва пълно неглижиране на ангажимента за приемане на законодателството, тъй като до момента не е направила никакви стъпки за транспониране на директивата. Всички държави от ЕС е трябвало да направят това до 30 юни 2021 г., като през това време ЕК ги подкрепя, но България и Словакия дори не са уведомили комисията какви мерки са предприели. През юли 2021 г. ЕК изпратила писма, но не последвали никакви отговори и в края на годината комисията изпратила становища с нов призив за транспониране на директивата – отново без ответна реакция.

Директивата е приета през 2018 г. и в нея е поставена цел до 2030 г. поне 32% от енергията да се произвежда от възобновяеми източници, като се съдържат мерки за икономически ефективна подкрепа на възобновяемата енергия, както и за опростяване на административните процедури за такива проекти. Директивата улеснява и участието на гражданите в процеса, като дава възможност за собствено потребление и създаване на общности за енергия от възобновяеми източници.

България е сред шестте държави (останалите са Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия), срещу които ЕК предяви искове в Съда на ЕС и заради това, че не са приложили част от разпоредбите на Регламента относно инвазивните чужди видове. Става дума за растения и животни, които случайно или умишлено се въвеждат в регион, където обикновено не се срещат. Инвазивните чужди видове са една от петте основни причини за загуба на биологично разнообразие в Европа и по света, посочват от комисията. Това са растения и животни, които заради човешка намеса се въвеждат случайно или умишлено в естествена среда, в която обикновено не се срещат. Те са сериозна заплаха за растенията и животните в Европа, като приблизителните оценки сочат, че причиняват на европейската икономика щети за 12 млрд. евро годишно.

В Регламента са предвидени мерки във връзка с инвазивните чужди видове, а България и останалите пет държави не са представили на ЕК план за действие за пресичане на най-важните пътища на навлизане и разпространяване на тези видове. България и Гърция все още не са създали и система за наблюдението им, въпреки че срокът за това изискване е бил до януари 2018 г.

„Комисията счита, че досегашните усилия на органите на тези шест държави са незадоволителни и недостатъчни, поради което предявява искове срещу тях пред Съда на ЕС“, посочват от ЕК. Комисията разяснява, че в регламента са включени 88 вида, които засягат ЕС, като сред тях са посочени растения като воден зюмбюл и животни като азиатски стършел (напада местните медоносни пчели и засяга опрашването), гребеновидната медуза (появила се е случайно в Черно море и причинила рязко намаляване на поне 26 видове риби, включително хамсия и скумрия) или миеща се мечка (заради предаване на болести на животни и хора).

„Държавите членки са длъжни да предприемат ефективни мерки за предотвратяване на преднамереното или непреднамереното въвеждане на тези видове в ЕС, за тяхното откриване и за своевременното им ликвидиране на ранен етап от инвазията“, се казва в съобщението на комисията.

Отделно от това ЕК е решила да започне производство срещу България и затова, че е въвела мерки, които противоречат на разпоредбите за вътрешния пазар. Става дума за мярката за компенсация от 25 стотинки на литър гориво, която обаче важи само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България. Според ЕК тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална.

Освен това комисията изпрати уведомителни писма до България във връзка с намаляването на емисиите на няколко замърсителя на въздуха, както и заради нарушения на правото на ЕС във връзка с разпространението на терористично съдържание онлайн и на командироването на работници.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 22:09
Гост

Значи заради престъпните ни управляващи хем не можем свободно да поставяме и ползваме изгодни енергоизточници, хем и глоба ще плащаме.
Кога ще изгоним всички кирчовци, боцковци, ристювци, нинкини и подобна па.лач? Кога ще бъдат съдени тия хора за нанесените огромни щети на държавата?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 22:06
Гост

Искам лична отговорност от членовете на правителствата от 2018 г. до сега, които не направиха нищо за транспониране на директивата, която щеше да облекчи хората, които искат да си инсталират уреди за лична употреба за добив на енергия от възобновяеми източници.
Защото забавянето е умишлено. Да не се откъснат хората от монополните лешояди, в които управляващите участват и от които цуцат дивиденти.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 21:52
Гост

Кога напускаме клоакатаЕС?
Когато и да е – все ще е късно за нас!

Фики
Фики
26 януари 2023 20:52
Гост

Поредната санкция!

Берова
Берова
26 януари 2023 16:01
Гост

Няма оправия. Иначе Борисов щял да информира европейските си партньори. Едно елементарно правило не можем да спазим, едни закони не можем да приемем, за които Европа ни каза още преди месеци, защото ни е страх как ще вкараме Бойко и други бивши министри в затвора… но иначе информира колегите си. Вероятно ни гледат, като БЕЗполезни изкопаеми!

Заки
Заки
26 януари 2023 20:54
Гост

И за това и заради тези ще си плащаме глобите.

Kamenov
Kamenov
26 януари 2023 15:56
Гост

От позицията на времето започвам да си мисля, че родните политици само се правят на неможещи и незаинтересовани от народа и държавата си. Всъщност са гении. Вкараха ни в ЕС, съюз, за който е видно, че ние все още не сме дорасли, какво остава преди 20 години. Явно с мисълта, че на Европа им трябва буфер за граница на ЕС, а на нас ни трябват пари от Европа (защото мантрата, че плащаме много на ЕС за членство е лъжа. Ние плащаме, но получаваме в пъти повече под формата на фондове.) Освен това ще спечелим и някакъв вид закрила от пряко… Покажи целия коментар »

Монев
Монев
26 януари 2023 15:52
Гост

Аз да ви кажа ако съм в Европа и от мен зависи да налагам или да не налагам санкции на България за неспазване на поредното изискване, то ще налагам максималните наказания! Защото ми е писнало в тая държава от тармъци, схемаджии, цигански номера, далавери! Казва ти се да направиш нещо, то е гласувано от всички в Европа, не е едноличено решение на този или онзи, но ние ПАК и ПАК и ПАК искаме отсрочки, мотаем, лъжем…срам ме е от политиците ни, но ме е срам и от българите, като цяло. И да, срамувам се, че съм такъв. Ако щете ме… Покажи целия коментар »

Пашова
Пашова
26 януари 2023 15:46
Гост

Този водевил ще се точи с години. Ние сме негодни да сме част от ЕС.

Лозан
Лозан
26 януари 2023 20:56
Гост

Въобще не трябваше да влизаме там.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 15:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Харизанов
Харизанов
26 януари 2023 15:47
Гост

Не не, ние сме си виновни, не ни е виновна Фон дер Лайен. Която вие наричате с обидно име, защото вероятно в главата ви се въртят само Путин, Медведев, Копейкин, Мангъров, световната конспирация срещу България, от която ще ни опази, видиш ли, само пазителят на християнските цености – Путин. Който до преди 89та се кланя на КГБ, което на свой ред забранява споменаването на християнството и на религията, като цяло!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 16:01
Гост

Хич не ме вълнува Путин и всичките дето ги изброихте, ние сме суверенна държава, също така ние не сме готови, защото просто икономически нямаме никакви условия да ги приложим, а за ЕС и влизането му, ами никой не се е допитвал до народа тогава, един референдум и Vox populi, vox dei, и така нали това е най-големия белег на демокрацията?!? Предполагам, че сте фен на ДБ, на които само Путин и руски шпиони им се въртят в главата! Италия, Гърция и Португалия и те ли са Путлеристи!?! ЕС сега ви е наложил да има насекоми в храните. вие ще хапвате… Покажи целия коментар »

Чилев
Чилев
26 януари 2023 15:49
Гост

Истината е, че страната ни и народа в нея не иска да спазва правилата. А не е виновен тоя дето ги налага. Те са такива за всички. Никой не е спрял страната ни да се превърне в модерна и европейска република, която да няма проблем да спазва общите правила на цялата общност. Но понеже си търпим Бойковци, царе, Станишевци и сега соевите комсомолци ДБ и ПП, затова сме на тоя хал и не можем едни елементарни изисквания от Европа да изпълним. Следователно само мрънкаме.

Янев
Янев
26 януари 2023 15:53
Гост

Това, че в Европа не си дават сметка, че едни и същи правила няма как да важат за португалският народ, както и за гръцкия и българския, защото и трите народа са коренно различни едни от други е самият факт. Но в случая не мисля, че виновна е Европа.

Kamenov
Kamenov
26 януари 2023 15:57
Гост

Я бягай към Урал. Там ще ти намерят работа, ще процъфтиш финансово, ще живееш в лукс с много западни стоки, но в една прекрасна страна с прекрасна форма на управление. Ще те питат за всичко, защото ти явно си специалист по всичко.

Йоанна
Йоанна
26 януари 2023 15:59
Гост

Анонимният, претака ли си зелето? Че си те представям, като облечен с потник и мазен суитчър, накапан с пръски я от ядене я от сопол, който мрази всичко на запад от Калотина, но си седи в България, която е част от западния свят. И освен да претакаш зелето в мазето и да цоцкаш ракия от канелката, с мизерните си чехли, друго няма какво да правиш. Е, може и да биеш жената. Или си дърта кукумявка, която е носталгично настроена по измисления хубав живот преди 1989 година?

Stratiev
Stratiev
26 януари 2023 15:59
Гост

Лекс, моля спирайте руското нашествие на тролове, де.

Чавдар
Чавдар
26 януари 2023 21:00
Гост

Няма спасение от тях.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 21:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Pencho
Pencho
27 януари 2023 8:24
Гост

Това, какво мислят в село Х за цивилизационното развитие трябва да ни е водещо