Aсоциации на юристи, представители на гражданското общество, неправителствени и международни организации ще могат да подават онлайн информация до Европейската комисия (ЕК), която да бъде използвана при изготвянето на докладите за върховенството на правото догодина.

От ЕК съобщиха, че са създали нова платформа (виж тук) за подаване на данни, като комисията очаква информацията да е от областите, обхванати от досегашните доклади.

Досега те бяха изготвяни по информация, предоставяна от самите държави, от участници в обществения живот, както и от впечатления при посещения на представители на комисията в съответните страни. В следващия доклад ЕК предвижда да включи и данни, събрани чрез новата онлайн платформа.

Комисията очаква до 20 януари 2023 г. да научи как се прилагат отправените досега към правителствата препоръки за подобряване на състоянието на законността. Ще бъдат полезни данни, свързани с предприети законови промени и тяхното приложение, както и оценки за въздействието на промените, поясниха от ЕК.

Участниците могат да подават информация конфиденциално и да изберат дали предоставените данни да бъдат общодостъпни, или да останат за сведение само на комисията. От тях се очакват оценки, свързани с въпросите за независимостта и качеството на правосъдието, законите за борба с корупцията, свободата и разнообразието на медиите, както и за начина на изработване на законопроектите.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ramsy wanlt
ramsy wanlt
16 ноември 2022 13:50
Гост

Everything is very open with a clear description of the issues. It was truly informative. Your website is very helpful. Many thanks for sharing!
https://www.mybalancenow.biz/

Адвокат
Адвокат
15 ноември 2022 2:08
Гост

Все пак може да разговаряме за кодексиране. Живеем по едни и същи биологични правила, би трябвало и писаните закони да са ни такива. Ще ни облекчи.

Стан
Стан
14 ноември 2022 18:39
Гост

ЕК се интересува единствено от върховенството на собствените си разпореждания, спуснати й иззад Океана.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2022 18:25
Гост

Поредните глупости, балсам за невдяващи от юриспруденция.

Сотир
Сотир
14 ноември 2022 16:21
Гост

Би било добре предоставените данни да бъдат общодостъпни.

Боби
Боби
14 ноември 2022 16:14
Гост

Много добре! Дано това да има положителен ефект.

Лидия
Лидия
14 ноември 2022 16:02
Гост

Това са едни нескончаеми доклади от ЕК, които тук не ги зачитаме за нищо. Те не променят нищо. Политиците ни няма с какво да ги уплашиш за да променят нещо, освен ако не излезем 1 милион души пред парламента

Нина
Нина
14 ноември 2022 16:01
Гост

Предлагам надежда вскяа тука да оставим

Миришенска
Миришенска
14 ноември 2022 15:54
Гост

Добра инициатива. Не очаквам резултат от нея 😀 😀 😀

Чочо
Чочо
14 ноември 2022 16:12
Гост

Дано само платформата да работи добре.

Lidieva
Lidieva
14 ноември 2022 15:54
Гост

За да има върховенство на закона у нас ще трябва да минат поне още 50 години. Демократите сега са от политически родове, които по време на соца са свикнали да се ползват, като висши политиц и чиновници, с какви ли не привилегии. Те сега са депутати или министри или просто шефове на някакви ведомства с тази цел – да си оправят живота на тях, децата им и любовниците им. Кой каквото може краде и законите се правят така, че да не важат за тях. А за следенето висш депутат да не влезе в затвора, защото е присвоил някъде нещо следят… Покажи целия коментар »

Росен
Росен
14 ноември 2022 16:16
Гост

Пълен лобизъм.

КънчоМирчев
КънчоМирчев
14 ноември 2022 15:52
Гост

Ако питате жълтопаветниците – трябва да има върховенство на закона. Като ги питаш как да се случи това – Ами с промени! И се тръгва на другата посока, за да спре разговора. Ето това е алтернативата на ГЕРБ. Едни подсигурени с пари хора, които си изкарват парите с чествен труд, но стандарта им е толкова висок, че не знаят основни проблеи в държавата, но искат да я променят.

Любенов
Любенов
14 ноември 2022 15:55
Гост

Добре е да има такива хора обаче. Защото сега ни се струват странни, но реално е по-добре да има такива, отколкото да са учили до 8ми клас и да управляват такси, но да не владеят чужди езици, ала да са крайно критични към държавата и лошият си начин на живот.

УНСС
УНСС
14 ноември 2022 16:18
Гост

Прост народ най- лесно се управлява. А нивото на обучение все повече запада.

Шарко
Шарко
14 ноември 2022 16:00
Гост

Ами като Цветана Бонева. Това е инфлуенсърка, която освен рекламирането на модни тоалетчета, кухненски уреди и грим е страшно „компетентна“ по въпросите в държавата. Пледира да сме учтиви и готини хора. Усмихнати. Ама сестро, проблема е, че като ти видя постовете и ме избива на агресия. В началото не бе така, но с времето… Отишла в Унгария и разправя, че там градския транспорт бил на топ ниво и можело да се купи билет с мобилно приложение. Добавя, че било добре и в София да се замислели да направят същото. (Тя е отявлен избирател на ДБ и после на ПП, вероятно… Покажи целия коментар »

Нов
Нов
15 ноември 2022 11:42
Гост

Какво разбирам от написаното по-горе….. Всеки, който смята, че трябва и иска да се направи съдебна реформа трябва ли непременно да познава законодателството и да знае как точно да се осъществи? И какво като симпатизира на този или онзи? Не виждам да има и нещо лошо в това да се сравняваме с Виена, Будапеща или дори Букурещ и да искаме промяна към по-добро по всички начини, пък било то и в градския транспорт….. И това, че някой не харесва съсипията, която ГЕРБ и СИЕ донесе в последните 12-15 години, не го прави лош или неадекватен, прави го нормален.

Dimityr
Dimityr
15 ноември 2022 13:12
Гост

Проблема явно е, че дамата не се е возила в градския транспорт в София, но дава акъл как трябва той да се подобри. Не е проблема, че се дава за пример Будапеща. Проблема е, че както там, така и тук има онлайн начин за разплащане в градски транспорт. И когато не си се возил на градския транспорт в София, но искаш да променяш България е нелепо. Не за друго, а защото живееш в този град, защото ако се качиш на градския и идеш до Люлин ще видиш куп неща, които едва ли подозираш, че съществуват. И през прозореца на скъпата… Покажи целия коментар »

Желев
Желев
14 ноември 2022 16:01
Гост

Жълтопаветниците ме дразнят повече от ГЕРБ и БСП в последно време.

Спири Дон
Спири Дон
14 ноември 2022 16:20
Гост

И мен също.

Незаслужена Деволюция
Незаслужена Деволюция
14 ноември 2022 15:51
Гост

Такова у нас няма!