Специализираният наказателен съд остави в ареста Николай и Евгения Баневи. Съдия Антон Урумов прецени, че може да се направи обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, за които са обвинени. Според него няма опасност да се укрият, ако са на свобода, но могат да извършат престъпление. Определението не е окончатлено и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

По време на заседанието Баневи казаха, че са обещали съдействие на прокуратурата още преди да бъдат арестувани във Франция и дори се уговорили с прокурор Мария Дойчинова да се явят в Специализираната прокуратура, но били задържани.

Двамата бяха екстрадирани вчера от Франция и са обвинени за организиране и участие в престъпна група за пране на над един милиард лева, присвояване на близо 85 млн. лева и укриване на данъци. Банев има обвинение и за незаконно оръжие и боеприпаси. До момента единственият назован от разследващите друг участник в групата е майката на Банев – Мария, но за нея прокуратурата не иска постоянен арест.

Днес Евгения Банева каза, че с мъжа ѝ никога не са мислили да се укриват и искат да докажат, че са невинни. Тя поиска от съда да бъде пусната от ареста, за да гледа децата си.

„Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг“, каза Банева преди съдебното заседание. Пред съда Банева каза след това, че би била доволна и на електронна гривна, т.е. да бъде под „домашен арест“, но да може да е с децата си.

Докато били във Франция, Баневи научили от шофьора си, че имат призовка от Специализираната прокуратура и чрез адвокат се свързали с наблюдаващия прокурор. Банева каза, че са имали резервиран полет за 26 октомври и дори били запазили ВИП-а на летището в София, като имали готовност да се явят и по-рано в прокуратурата.

„Ясно е, че когато Специализираната прокуратура търси някого, няма да ни канят за кафе. Ние не сме се укривали в нито една секунда. Напълно ще съдействаме на прокуратурата, за нас е много важно това дело да излезе и ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот“, каза още Банева. Като пълен абсурд тя определи обвинението за пране и добави, че в 99% от фирмите на мъжа си, тя била „никоя“.

От прокуратурата обаче настояха за постоянен арест и за двамата заради тежките обвинения и възможността да се укрият.

„Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН“, каза в своя защита Николай Банев. По думите му, под нито един от документите по делото нямало негов или на съпругата му подпис.

„Какви са тези страшни обвинения за пране на 600 млн. евро и че сме скрили тези пари в швейцарска банка? Ако бях в детската градина, щеше да ми е смешно, но на мен ми е жалко“, добави бизнесменът и подчерта, че е приватизирал 10 и има участие в още около 30 предприятия, а не 130, както твърди прокуратурата.

Още в началото на разследването от държавното обвинение казаха, че завод „Полимери“ бил не просто източен от Баневи през годините, а обезкостен. Според държавното обвинение от завода били присвоени над 1.5 млн. лева. Нарязан на скрап и източен бил и завод „Елма“ в Троян, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по други сметки на Баневи.

Днес Николай Банев отвърна, че проблемите започнали с вдигането на данъците, които трябвало да плащат неработещите предприятия, за чиято продукция след 1989 г. нямало и пазари.

„Аз съм в бизнеса от 30 години, от самото начало. Ако не мога да купя на съпругите ми бижута за 256 хил. лева ще е смешно“, каза Банев по повод на огромния брой бижута, които бяха открити в резиденцията на семейството в столичния кв. „Бояна“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 декември 2018 0:11
Гост

Естествено, че Банева няма да има участие във фирмите на мъжа си. Той да не е от вчера.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2018 0:07
Гост

Този пък какво се обяснява за бижутата. А целият лукс, в който се къпят.

Мунчо
Мунчо
07 декември 2018 17:27
Гост

Умен ход. Явно си правят сметката да стигнат до споразумение с прокурата.

Киро
Киро
07 декември 2018 17:27
Гост

Боже, резервирали били ВИП-а на летището, че да угодят на прокуратурата. Егати глупостите.

Anonimen
Anonimen
07 декември 2018 17:25
Гост

Евгения Банева трудно ще докаже, че са невинни.