Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е осъдил България за нарушаване правото на зачитане на личния и семейния живот затова, че властите у нас са арестували родителите на 14-годишно момиче от Туркменистан, като са оставили детето само и без надзор в продължение на дни. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК), като решението на съда е от вчера.

Случаят е от 2002 г. и се развива във Варна. В края на 2001 г. 13-годишната тогава Джерен Хаджиева пристига с родителите си в България. Преместването им е било провокирано от участието на баща ѝ в политическо движение, критикуващо режима в Туркменистан, и репресиите, на които са подложени. Семейството се установило във Варна, където Джерен започнала да посещава гимназия, а баща ѝ създал собствена строителна фирма. През 2002 г. туркменските власти обвинили родителите на момичето в присвояване на пари в особено големи размери и поискали от България да ги екстрадира обратно в родната им страна.

На 4 декември 2002 г. сутринта, полицаи пристигнали в дома на семейството, където момичето било само и го информирали, че са там, за да арестуват родителите му. Джерен незабавно се свързала с тях по телефона и ги информирала за случващото се. Докато чакат връщането на родителите, полицаите наредили на момичето да не се движи свободно в апартамента и използвали случая да го разпитат в отсъствието на социален работник или психолог, въпреки че са знаели на колко години е. С прибирането на родителите, те са били арестувани незабавно, без да им е позволено да вземат лични вещи. През следващите дни момичето е оставено само у дома, без надзор, тъй като полицията не уведомява отговорните за това служби, макар Законът за закрила на детето да ги задължава да го направят, а Наказателно-процесуалният кодекс изрично да посочва, че „децата на задържания, ако нямат близки, които да се грижат за тях, се настаняват незабавно чрез съответната община или кметство в детска ясла, детска градина или интернат“, посочват от БХК.

В крайна сметка родителите на Джерен били освободени, а българският съд отказва да ги екстрадира, тъй като намира, че обвиненията срещу тях са изцяло изфабрикувани, а истинската причина за искането на туркменските власти е политическата дейност на бащата на Джерен срещу един от най-репресивните диктаторски режими в света. През 2006 г. лелята на Джерен, която остава в Туркменистан, е измъчвана и убита в затвора, уточняват от правозащитната организация.

Съдът в Страсбург намира нарушение на член 8 (правото на зачитане на личния и семейния живот) от Европейската конвенция за правата на човека за началния период от ареста на родителите до първото съдебно заседание по разглеждането на искането за тяхната екстрадиция. За този период съдът приема, че българските власти не са изпълнили задълженията си да гарантират, че за непълнолетното момиче е осигурена адекватна грижа в отсъствие на нейните родители.

„Всяко съдебно производство освен пряко стоящият пред него въпрос, повдига и следва да реши и другите съпътстващи проблеми в съответствие със стандартите на едно цивилизовано общество, което зачита правата на уязвимите засегнати.“, коментира председателят на БХК Красимир Кънев, , който е и представител на момичето в производството пред ЕСПЧ.

Съдът е присъдил 3600 евро на Джерен Хаджиева за понесените от нея неимуществени вреди и 5 260 евро разноски по делото.

Коментирайте

avatar