Правителството одобри изплащането на обезщетение от 3000 лева на затворник, тъй като съдът не му е разрешил да присъства на погребението на брат си.

В началото на май Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати на Валтер Вецев 1500 евро обезщетение за намеса в правото му на неприкосновеност на личния и семеен живот, съгласно чл. 8 от конвенцията за правата на човека.

Вецев е бил задържан в Пазарджик в началото на 2015 г. по обвинение в грабеж. На 18 септември бил информиран за смъртта на брат му, който живеел в Германия. Вецев веднага сезирал съда, за да поиска разрешение да присъства на погребението в София. Първоначално съдът уважил молбата му, като разпоредил конвоирането му до столицата. От областната служба „Охрана“ обаче се възпротивили с мотив, че според правилника за дейността им те осигуряват транспорт за задържаните само за явяването им пред съд, но не и по други причини. Така, съдът отменил първоначалното си определение, като в мотивите си написал още, че не е оправдано подобна услуга да бъде във финансова тежест на държавата, още повече – в неработен ден.

Месец след погребението на брат си, Вецев се признал за виновен по делото за грабеж и след споразумение приел да бъде осъден на година и половина затвор.

След това той завел делото в Страсбург, а в решението си европейският съд напомня, че макар всяко задържане да води до ограничаване на личния и семеен живот, все пак отказът да се разреши на един задържан да присъства на погребение на свой близък, е намеса в неговото право на неприкосновеност на личния и семеен живот.

Според ЕСПЧ в случая българският съд е трябвало да прецени дали подобна намеса е наложителна – тоест дали евентуалното конвоиране на задържания е представлявало опасност за обществото.

„Съдът уточнява, че съгласно неговата практика чл. 8 не гарантира безусловно право на разрешение за излизане от местата за задържане по повод присъствие на погребение. Но именно националните власти, които са сезирани с подобна молба, следва да преценят нейната основателност. А съдът е този, който трябва да осъществи контрол върху конкретните мерки от гледна точка на правата, гарантирани от Конвенцията“, се казва в решението на съда в Страсбург.

Днес правителството одобри да плати и над 117 000 лева на наследниците на печатници в София, одържавени при социализма, които от години печелят делата си за реституция, но така и не са получили нищо. Става дума за решението на съда в Страсбург по делото „Йорданова и други срещу България“, за която „Лекс“ вече съобщи (повече са за случая можете да си припомните тук). Исканията за реституция са на Виолета Йорданова, Тимка Русаманова и Румяна Телятинова, чиито бащи са притежавали печатници в столицата, които са национализирани преди близо 70 години, а днес са част от капитала на държавното предприятие „Образование и наука”. Наследниците не получили от държавното предприятие нито акции, нито обезщетение и съдът в Страсбург призна, че правото им на собственост е нарушено, като в решението му се казваше, че не за пръв път се произнася по подобни казуси от България – когато съдът признава право на реституция или на обезщетение, но след това администрацията отказва да изпълни влезлите в сила решения.

По двете решения на съда в Страсбург държавата ще плати общо 120 336 лева.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кога?
Кога?
02 октомври 2019 14:34
Гост

Кога ще се научи нашата администрация да вижда голямата картинка и да осъзнае, че всеки анонимен чиновник има отговорности и неговите действия водят до сериозни последствия, включително и имуществено ощетяване на държавата.

Уви
Уви
02 октомври 2019 14:31
Гост

Големите предприятия се раздадоха на безценица на определени хора, но обикновените граждани – собственици и наследници, до ден-днешен се съдят с държавата.

Ощетен
Ощетен
02 октомври 2019 14:32
Гост

Според мен 117 000 лева за няколко души е абсурдно ниско обезщетение, особено сравнено с 3000 за неприсъстване на погребение от затворник.

Европеец
Европеец
02 октомври 2019 14:28
Гост

Ще плаща и още как. Така е в Европа.

Реалист
Реалист
02 октомври 2019 14:29
Гост

Нека не идеализираме Европа. Иначе – да, хубаво е да се разпише в закона какво се прави в такива случаи, за да не се прехвърля топката, както е станало.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:04
Гост

Трябваше да направят изключение за този случай. Дори можеха да го пуснат с охрана.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:07
Гост

Айде не ръсеъе мозък! Те нямат хора по затворите и арестите. А от къде да вземат един или двама, за да го охраняват.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:08
Гост

Викаш, 3 бона си е и по-евтино в крайна сметка

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:03
Гост

Айде сега държавното предприятие „Образование и наука” да се бръкне или поне да му ги приспаднат от бюджета.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:03
Гост

Поредните пари, които ще са за сметка на редовния данъкоплатец.

Васил
Васил
02 октомври 2019 14:01
Гост

Всъщност, България е осъдена заради претупаните мотиви на един съдия, а не защото е трябвало да бъде конвоиран един арестант, осъден впоследствие за грабеж.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:00
Гост

Не държавата, а ние ще плащаме