До 15 ноември трябва да заработи централно хранилище за резервни копия на данните от държавните системи и регистри. Това стана ясно след днешното правителствено заседание.

Кабинетът е утвърдил план за защита и съхранение на данните. Той предвижда разширяване на капацитета и функционалностите на съществуващото хранилище, което е разположено в Основния център за данни на електронното управление. Там ще се съхраняват резервни копия по утвърдена от всяка администрация процедура.

От правителството уточняват, че към момента системите и регистрите са разположени върху инфраструктура, която се поддържа, управлява и развива от административните органи, отговарящи за тях.
Планът предвижда до 10 септември институциите да изпратят на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни.

Също до 10 септември шефът на ДАЕУ и отговорните администрации трябва да извършат анализ на потенциалните рискове по отношение на преносния капацитет на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ). За трансфера на резервните копия към и от хранилището ще се използва именно тази мрежа.

До 15 ноември ще бъде осигурен необходимият капацитет за работа на хранилището. Административните органи ще получават пространство, където задължително да съхраняват резервно копие по утвърдената процедура.

Отговорността за целостта и сигурността, включително криптографска, на резервните копия на данни е на съответната администрация.

ДАЕУ ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхраняване на копията в основния център на е-управлението, посочват от МС.

Идеята за създаване на единно хранилище за информацията от държавните регистри лансира вицепремиерът Томислав Дончев след срива на Търговския регистър, за чието пълно възстановяване бяха необходими 17 дни.

По този повод беше проведено и извънредно заседание на Народното събрание, на което бяха изслушани премиерът Бойко Борисов, Дончев и правосъдният министър Цецка Цачева, тъй като Агенцията по вписванията, която отговаря за Търговския регистър, е под шапката на правосъдното ведомство.

Тогава пред депутатите Дончев защити идеята си така:  „Ставаме все по-уязвими, когато мигрираме данни от един регистър в електронна база данни, от срив в техниката, от вируси или от злонамерена намеса. Суровата истина е, че трябва да харчим повече пари, включително и за киберсигурност“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
29 август 2018 15:33
Гост

Сега отговорността ще падне изцяло върху ДАЕУ. Което е добре, имайки впредвид прехвърлянето на топката при досегашните сривове.

Георги
Георги
29 август 2018 13:37
Гост

Разумна стъпка към превенцията от сривове и най вече от злонамерени атаки.

Анонимен
Анонимен
29 август 2018 13:36
Гост

Само дано този път си намерят качествена фирма, а не такава, която ще ги плаши с вдигане на шапките.

Мони
Мони
29 август 2018 13:34
Гост

Абсолютно подкрепям г-н Дончев. Системите стават уязвими и така потребителите не са застраховани от липса на достъп или изтичане на информация.