Докладът за върховенството на закона в България ще бъде огласен на 23 септември, съобщи еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента.

То беше посветено на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), по който ЕК наблюдава България и Румъния от самото им присъединяване към съюза през 2007 г.

Въпреки че много от евродепутатите поискаха да чуят от Йоурова какво ще следва занапред за двете държави и точна дата, на която ще се вземе окончателно решение за отпадане на МСП, тя каза, че ЕК не може да се ангажира с такава. Напротив – еврокомисарят заяви, че България все още има неизпълнени ангажименти по стария механизъм.

„Комисията продължава да следи отблизо политическата ситуация в България и протестите. Винаги сме застъпвали становище, че мирните демонстрации са основно право. Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати и гражданите отдават голямо значение на независимата и ефективна съдебна система“, каза Йоурова.

Тя настоя за широк дебат и консенсус в обществото, ако България реши да предприеме конституционна реформа и заяви, че е добре да се вземат предвид препоръките на Венецианската комисия, визирайки въпроса с липсата на възможност за независимо и ефективно разследване на главния прокурор.

„ЕК изразява доверие, че МСП може да приключи, но България трябва да продължи да показва конкретни резултати, за да затвърди напредъка. Кое е недовършеното, което искаме да се довърши – реформи по отношение на борбата с корупцията, процедури за отчетността и отговорността на главния прокурор, гарантиране на съдебната независимост според препоръките на Венецианската комисия“, изброи еврокомисарят.

И заяви, че Еврокомисията насърчава България отново да се допита до Венецианската комисия по промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се прави опит за въвеждане на механизъм за независимо разследване на главния прокурор. „Така ще се гарантира ефективността на механизма за отчетност на главния прокурор“, каза Йоурова.

Едно от най-острите изказвания направи евродепутатката от Ирландия Клер Дели. „Хората по улиците на София искат да знаят дали ще настоявате строго да се прилага МСП. Европейските пари създават възможности на определени лица да бъдат силно корумпирани, ЕК обаче не прави нищо – това е равносилно на съучастничество“, каза тя на Йоурова.

„Отричам обвинението, че съм съучастничка на Борисов, върша си работата в условия на пълна прозрачност“, беше отговорът на еврокомисаря.

От българските евродепутати пред ЛИБЕ говори членът ѝ Елена Йончева (БСП), която попита какви конкретни действия планира ЕК по отношение на страната. „Гражданите се борят за европейския път на страната, правителството не иска да ги чуе, надявам се вие да ги чуете. ЕК трябва да избере кое ѝ е по-скъпо – демокрацията или Борисов“, каза тя.

Йоурова отговори, че комисията следи ситуацията в България, ще огласи скоро доклада си за върховенството и той е обективен и точен и ще обхваща и проблема със свободата на медиите. Освен това тя напомни, че е привърженик на обвързване на еврофинансирането с върховенството на закона. Ще използваме всички налични механизми, заяви тя.

Евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ) настоя за отпадане на МСП и заяви, че реформите в България не са спирали и продължават. Той представи заложените в проекта за нова Конституция предложения за разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни органа за съдиите и прокурорите, за възможността за изслушване на главния прокурор и заяви, че се съобразяват препоръките на Венецианската комисия.

Другият евродепутат от България, който взе думата, беше Илхан Кючук, който пък изложи познатата позиция на ДПС, че сега не е моментът за обсъждане на нова Конституция и посочи, че МСП е неефективен и дискриминационен.

Много евродепутати от други държави коментираха протестите в България и сигналите за полицейско насилие.

Вера Йоурова повтори, че следи ситуацията и е разтревожена. „Ако демокрацията не функционира от горе надолу и от долу нагоре, ЕК не може да направи кой знае какво“, каза тя.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 15:00
Гост

Страх тресе кочината, че благодарение на Кьовеши някои хора може да свършат като бившия премиер на Румъния, че даже и за повече годинки.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 19:35
Гост

Е какъв страх? Кьовеши е румънския каскет и всичките й обвиняеми бяха от една партия. Ние тука си имаме Каскетьовеши, ще предявяваме обвинения само на тези, които не са герберасти. Рай!

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 13:07
Гост

Естествено, че Емил Радев ще настоява за отпадане на МСП. Нали така няма да гледат как са се забатачили управляващите.

Kiro
Kiro
10 септември 2020 13:05
Гост

Свободата на медиите ли? Та то останаха ли такива, върху които Пеевски не е сложил ръка.

Джордж
Джордж
10 септември 2020 13:04
Гост

Ей, този Борисов много ценен се оказа. Даже и за ЕК.

Корумпета
Корумпета
10 септември 2020 13:02
Гост

Браво на Клер Дели! Точно в целта.

Anonimen
Anonimen
10 септември 2020 13:01
Гост

Независимото и ефективно разследване на главния прокурор трябва да стане факт, ако искаме да бъдем една наистина правова държава.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 13:12
Гост

Опитват се да отложат максимално във времето близките регулярни срещи на Каскета и Цацата с бай Ставри.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 12:58
Гост

Е, сега ли стоплихте, че гражданите отдават голямо значение на независимата и ефективна съдебна система?

Kristian
Kristian
10 септември 2020 13:00
Гост

Тази статистика на нас ни е отдавна известна, ама как може да вярваш в системата, след като делата се проточват много.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 12:57
Гост

Не мисля, че стария механизъм за сътрудничество и проверка ще отпадне скоро. Ганьо не го ли наблюдаваш постоянно, чакай да ти изпълнява препоръки.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 12:57
Гост

Не му ли спрат на Борисов евросредтвата, няма да има движение от горе надолу и от долу нагоре, настрани, от дясно наляво и обратно.
Като почне да му оредява пачката в чекмеджето, ще му стане ясно

987
987
10 септември 2020 12:58
Гост

Дреме му на каскета. Достатъчно е натрупал. Въпросът е да се договори и да излезе с гаранции за недосегаемост

Чичо Сам
Чичо Сам
10 септември 2020 12:55
Гост

ЕК признава, че не може да се справи и се предава пред БГ корупцията.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 12:56
Гост

Ами не може решението ни да е да се оплакваме на ЕК от държавата си. Трябва сами да си я направим такава, каквато искаме да бъде.

LeeeBooker
LeeeBooker
10 септември 2020 12:57
Гост

A това минава през оставка и бързи избори, на които най-после да направим такъв избор, че промяната поне да започна. От там нататък можем да търсим съдействие от ЕК и помощ, за да продължим напред.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 12:59
Гост

И машинно гласуване, защото в противен случай пак ще видим хиляди редакции, зачерквания и поправки в протоколите.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 13:09
Гост

Кои ние? Та нали мафията от горе ни мачка постоянно.

Spiridon
Spiridon
10 септември 2020 12:53
Гост

Въобще не ме учудва, че България все още има неизпълнени ангажименти по стария механизъм.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2020 12:55
Гост

Постоянно си отнасяме глоби. Обаче те за съжаление са от нашия джоб.

Юрист
Юрист
10 септември 2020 12:41
Гост

Върховенството на закона у нас изглежда така: каскет върху тиква. Позор! Оставка! Затвор!