Докато Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) избира новите членове на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК), Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет промени правилата и въведе нови критерии за подбор.

Най-напред броят на членовете на КАК от професионалната квота беше увеличен от 11 на 13 магистрати, като 11 от тях ще се избират от Пленума на Върховния касационния съд, а двама – от ВАС.

От тези 11 души, петима трябва да бъдат граждански съдии, четирима да са наказателни и двама търговски. Те не трябва да имат наложени дисциплинарни наказания, нито пък висящи дисциплинарни производства, както и да не се намират в конфликт на интереси с дейности на Комисията за атестирането и конкурсите. Въведено беше и друго ограничение – не може да се кандидатират магистрати, които ще навършат 65 години по време на мандата си в КАК.

Броят на членовете на ВСС, които са част от състава на комисията се запазва – шестима.

Това решение взе днес СК на Висшия съдебен съвет. Мотивът да бъде разширен съставът на КАК е очакваното трикратно увеличение на работата. Оказва се, че за последната година са извършени 142 атестации, а 90 са висящи, през следващите 12 месеца се очаква да бъдат изготвени около 474 атестации, като в тази бройка не влизат извънредните, защото трудно може да се прогнозира колко ще бъдат те.

Вероника Имова, която е един от вносителите на предложението, смята, че трябва да се променят и критериите за кандидатстване. Магистратите, които искат да са част от КАК, не трябва да имат наложени дисциплинарни наказания, не трябва да имат и висящи такива. Освен това Имова предложи и друго, което е било отхвърлено от мнозинството в комисията при обсъждане на тези идеи вчера, а именно да не са в конфликт на интереси с дейностите на комисията.

„Наличието на частен интерес, който се явява в конфликт с упражняване на функцията като член на КАК, може да доведе до злоупотреба с права. С оглед принципите за независимост и безпристрастност на членовете на КАК, не трябва да се позволява членове на КАК да участват в конкурси за повишаване“, смята Имова.

Атанаска Дишева най-напред възрази срещу идеята за ограничаването на магистратите с висящи дисциплинарки да участват в КАК. Тя заяви, че има практика на Върховния административен съд, според която фактът на образувано дисциплинарно производство не може да бъде вземан предвид, докато няма влязло в сила решение.

Тя възрази и срещу критерия, свързан с конфликта на интереса. „Всеки действащ магистрат би бил в конфликт с дейности по атестирането – дали към момента на избора или към момента на текущия мандат. Членовете на комисията се занимават с атестиране, рангове и т.н., всеки действащ магистрат би отговарял на това изискване. Разбирам, че визирате няколко частни случая. Но е неудачно да приемем правила, за да преодолеем тяхното избиране. Имаме практика в комисията и тя допусна до участие член на КАК в конкурс. Той се отвежда от дейностите. Преодоляване на конфликта на интереси и вземане на решения, които поставят членове в конфликт е разрешен в ЗСВ, АПК и в закона за борба с корупцията – те декларират това обстоятелство и се самоотвеждат“, каза Дишева.

Междувременно председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков предложи да се въведе допълнително условие, а именно за член на КАК да не може да кандидатства магистрат, който ще навърши 65 години по време на мандата на комисията, което беше подкрепено от мнозинството в колегията.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
малко инфо за големия съдия Красимир Шекерджиев
малко инфо за големия съдия Красимир Шекерджиев
18 юли 2018 21:01
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Петров
Петров
17 юли 2018 16:18
Гост

Георги Чолаков както винаги успя да предвиди събитията и да постъпи практично. Поздравления!

Петров
Петров
17 юли 2018 15:24
Гост

Много ми допадат предложенията на Вероника Имова. Трябва да се търси начин за избягване на конфликт на интереси.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2018 15:08
Гост

Е, остава и с дисциплинарки да ги допускат за членове на КАК

Дончо
Дончо
17 юли 2018 15:15
Гост

Те и без това не ги наказват. Или се мотаят докто изтече давността.