Безпрецедентни въпроси от значение за бъдещето на правосъдието ще решават едновременно Висшият съдебен съвет (ВСС) и правната комисия в Народното събрание.

Съдебният съвет за първи път в историята си ще трябва да се произнесе по искане за предсрочно освобождаване от длъжност на един от тримата големи – главният прокурор Иван Гешев. Същевременно депутатите в правната комисия ще обсъждат на второ четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съд и прокуратура и се премахват кариерните и финансовите бонуси за членовете на ВСС и инспекторите в ИВСС.

Искането за освобождаването на Иван Гешев е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, която представи пред кадровиците 9 случая, в които според нея са налице действия или бездействия на главния прокурор, които обосноват извод, че той е извършил „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. Миналата седмица ВСС вече се произнесе по допустимостта на предложението и реши, че ще обсъжда изцяло пет случая, частично още три, а с девети няма да се занимава (повече виж тук).

Изцяло за разглеждане бяха допуснати казусите с полицейското насилие на протестите през 2020 г., „Осемте джуджета“, „Емилиян Гебрев“, за случайното разпределение на делата, както и за указанията на главния прокурор във връзка с транспортните престъпления.

Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Недопуснатият случай е „Жоси“ (какви са фактите и аргументите на министъра за всеки от случаите виж тук).

Иван Гешев вече огласи становището си по предложението на Йорданова, което според него е „пореден опит за политическо въздействие върху независимостта на съдебната власт“. Главният прокурор заяви, че правосъдният министър няма никакви правни аргументи за освобождаването му и изложи позицията си по всеки от посочените в предложението случаи (повече за становището на Иван Гешев виж тук).

Преди заседанието на ВСС, главният прокурор Иван Гешев каза, че очаква един щастлив ден, в който да повиши общата си култура и правните знания, като не пропусна да припомни, че е поканил на дебат правосъдния министър Надежда Йорданова и съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Очаквам един щастлив ден. Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания“, каза Гешев и изброи как на миналото заседание на пленума чул как прокуратурата е централизирана, че разкрива престъпления, че ръководи съдебното следствие и има законодателна инициатива, а той участва по право във „Висшия съдебен съд“, а не във Висшия съдебен съвет.

„Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. В името на българската държава и държавност или каквото е останало от нея, се надявам министърът на правосъдието вместо, да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения постоянно, с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, тези свои твърдения да ги заяви в Пленума на ВСС, където им е мястото, а не да мълчи. И се надявам това да не е причината, а именно, че няма каквито да било аргументи, нито за т.нар. съдебна реформа, нито за т.нар. отстраняване на главния прокурор, да се притесняват, няма да кажа страхуват, за разговор за върховенството на закона, правовата държава и правата на човека. Вместо да се крият, да излезем пред всички български граждани и всеки да чуе аргументи“, каза Гешев, след което призова политиците за публичност и откритост.

„България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие“, отвърна пък министър Йорданова на въпрос какво ще се реши с отстраняването на Гешев и поиска от него да каже кои от твърденията ѝ са неверни.

Час и половина след началото на заседанието на ВСС ще се събере правната комисия на Народното събрание. Заседанието на комисията има една задача – обсъждане на второ четене на измененията в ЗСВ за закриването на специализираните съд и прокуратура. Именно това е моментът, в който се изчистват и прецизират всички текстове след първото гласуване, при което измененията се одобряват само общо и принципно.

Гласуването на промените в ЗСВ на първо четене отне на правната комисия над 9 часа. До малко преди полунощ съображенията си „за“ и „против“ закриването на специализираните съдилища и прокуратури излагаха не само депутатите, но и самите спецсъдии и прокурори, държавното обвинение и адвокатурата. Това беше третото подобно обсъждане на предложението за закриване на спецправосъдието (предишните бяха в двете Народни събрания, действали за кратко през 2021 г.) и главният прокурор Иван Гешев и заместниците му винаги са участвали активно в тях (становището на прокуратурата виж тук). Сега обаче той ще трябва да е на заседанието на ВСС, за да се защитава срещу предложението за освобождаването му.

Както „Лекс“ писа, преди второто четене на измененията в ЗСВ и управляващите, и опозицията внесоха предложения за редакции. Тези на депутати от „Продължаваме промяната“ са свързани с преназначаването на спецсъдиите и спецпрокурорите след закриването на институциите, в които правораздават. Това е и един от най-спорните въпроси по законопроекта, тъй като не трябва да се допуска накърняване на правата на магистратите. ГЕРБ също имат предложения в тази връзка (повече за предложенията на депутатите виж тук).

Очаква се законопроектът да бъде разгледан на второ четене и в пленарната зала още преди Великден.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Диана
Диана
12 април 2022 10:42
Гост

Гледах и слушах около 10 минути заседанието на ВСС и единственото чувство, което изпитах е СРАМ !
И аз риторично питам, това ли е максималното качество, с което разполагат съд и прокуратура ?!?!
Хора с минимум качества, реализирани в някакъв абсурден максимум.
Никому полезни, освен на себе си.
Мъка, мъка, мъка … и срам

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 11:03
Гост

Много отдавна, за голяма част от хората във ВСС, е изключително спорно дали са с „..максималното качество, с което разполагат съд и прокуратура…“!

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
12 април 2022 10:22
Гост

Пленума на ВСС (с няколко изключения) е съставен от безгръбначни медузи. Плават си по течението, вършат си добре работата на добре заплатена и кариерно осигурена прислуга, защо да ги интересува, кое е добро за всички, като е по-лесно да им е добре само на тях. Лицето Б.М. е представляващо тази безгръбначна клика.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
12 април 2022 10:19
Гост

Докато в НС ще се случат добри неща за съдебната ни система, за съжаление, при ВСС ще сме за пореден път наблюдатели на сапунения сериял – „Съдии прислугват на прокурори“. ВСС Е ПОЗОР !!! ГЕШЕВ Е ПОЗОР !!! ОСТАВКА !!

Красимир
Красимир
12 април 2022 13:13
Гост

Пълни циркаджии. За пореден път стават за смях.

Коледа ще има. Единственият въпрос е кога.
Коледа ще има. Единственият въпрос е кога.
12 април 2022 9:28
Гост

Мафиот мафиоту око не вади. Най-позорният ВСС няма да отстрани най-позорния главен прокурор. Но бай Ставри е достатъчно търпелив.

plebs
plebs
12 април 2022 8:58
Гост

Генезисът на разрухата: „Всички теми, които в момента са спорни и които предпоставят разделителна линия между управляващите партии в коалицията, са битки, които бяха избрани самостоятелно. Нищо не налагаше това да са темите, по които да минава дневният ред на това правителство. Това не беше дневният ред на обществото“, заяви Христо Панчугов и добави: „Тук виждаме комбинация от три фактори – очевидно поети ангажименти, липса на елементарен усет за планиране и битка за чест и опит да се запази имидж“. – https://bgnes.bg/news/panchugov-skoro-shche-ostane-samo-matematicheskoto-mnozinstvo-okolo-kabineta/

Кочината се тресе!
Кочината се тресе!
12 април 2022 8:24
Гост

И днес пионките от ВСС ще тупат топката, ще разиграват процедурен цирк и няма да решат нищо. Всички знаят какво ще е решението, но то не е тяхно, а на кукловодите им от Герб и най – вече ДПС!!! Те пък ще направят днес, всичко възможно в Народното събрание да спасяват бухалките си, отново с процедурни хватки за протакането на измененията в ЗСВ !
Игра на нерви в която засега печели мафията! Това трябва да е урок и мотивация после всичко да им бъде изкарано през носа персонално на всеки!

Павловски
Павловски
12 април 2022 8:24
Гост

Явно от всички събития изброени днес, все пак най-интересен ще е полуфинала за купичката Славия – Тире.

Чикура
Чикура
12 април 2022 8:24
Гост

Гешев, аз съм Чикура.
Що ли ми не седнеш на….. ммммм…. хе хе хеее!

Игнати
Игнати
12 април 2022 8:23
Гост

Залози текат ли?
Гешев остава.
Спецправосдие се разформирова.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
12 април 2022 10:30
Гост

ВСС е позор, прокурорска колегия е зависима от ГЛП, след мандата си във ВСС, така че абсолютно ще предпазят Каскета от живот извън съдебната система. Спецправосъдието се разформирова, въпроса е дали ще има опит за извращения от страна на ОПГ ГЕРБ-ДПС (конструктивната опозиция)

Кирчева
Кирчева
12 април 2022 8:23
Гост

Значи днес е важен ден? Истината е, че вероятно няма да има никакви промени.

Кики
Кики
12 април 2022 13:14
Гост

Нищо ново под слънцето.

Мишева
Мишева
12 април 2022 8:22
Гост

За мен Гешев е доказал, че има вързки с престъпния свят. Едно жирналистче от Търново се хвалеше някъде, че щял да ходи на свиждане в сградата с лъвчетата про прокурора. Да му снася информация ли що ли.

Спиридон
Спиридон
12 април 2022 13:15
Гост

Това за връзките му е ясно като бял ден.

Попов
Попов
12 април 2022 8:21
Гост

Не мисля, че ще разформираоват спец правосъдие и прокуратура, а също и че ще пратят Гешев в пенсия.

Asen
Asen
12 април 2022 13:15
Гост

Дано да не сте прав.

Герова
Герова
12 април 2022 8:20
Гост

Спецправосъдието е една глупост.

Десислав
Десислав
12 април 2022 13:16
Гост

И отдавна трябваше да бъде закрито.

Темелкова
Темелкова
12 април 2022 8:20
Гост

Чрез хамалогия и демагогия, с криене зад закона, когато ти е удобно, нито Гешев, нито Боби Михайлов ще бъдат свалени скоро. Ако не се надигне масово народа няма оправия. Същото вацжи и за другите престъпници.

Мериленд
Мериленд
12 април 2022 8:19
Гост

Гешев трябва да бъде махнат от този пост. Но защо ли така имам сериозни съмнения, че ще се случи.

Павлодар
Павлодар
12 април 2022 8:18
Гост

Днес е събитиен ден да разбираме?

Джуджета и кюлчета
Джуджета и кюлчета
12 април 2022 8:01
Гост

Оставка и затвор за ОПГ „Каскет и Тиква“!