Не знам кой е измислил да сключи такъв договор със Северна Македония, но той тотално не става за междудържавен договор. Единствената му функция е била към оня момент някои политици да кажат, че сме уредили уж успешно отношенията си с Македония. За разлика от нас, Гърция чрез Преспанското споразумение сключи истински действен междудържавен договор с Македония, който им свърши отлична работа. И сега Гърция едва ли не е покровител на Македония, а отношенията между двете държави процъфтяват.

В резултат на изключително калпавия ни договор със Северна Македония отношенията между двете държави са най-лошите от момента на обявяването на независимостта ѝ. Даже за „Евровизия“ Северна Македония не ни подкрепи, но за сметка на това хората там масово гласуваха за Сърбия и Гърция. За българския бизнес в Македония се създават трудности. Самите българи са недолюбвани. Това е резултатът от лошо свършената работа.

Защо договорът с Македония изначално е обречен на провал?

На първо място, там се заложи нещо недопустимо за един договор – тепърва да се спори и решава за историята и то в комисия от историци от две държави с трайни противоположни виждания. Всъщност това е основният спор между България и Македония и този спор не получи решение в сключения договор. Когато в един договор се залага нещо, по което тепърва да се спори, това неминуемо води до срив на отношенията между двете страни.

Исторически примери много. Да вземем междудържавния договор на България със Сърбия и Гърция преди Балканската война. Там се заложиха спорни територии в Македония, като спорът трябваше да се решава след войната. Така се стигна до междусъюзническата война. И вместо България сега да е по-голяма дори от заложеното в Сан Стефано и да си спести серия от национални катастрофи, необмислените действия на българските политици и юристи осъдиха милиони българи да емигрират или да бъдат претопени като народност. Като се добави и един самовлюбен и не особено интелигентен монарх, като Фердинанд, за когото животът на българските войници не е бил от особено значение –  и ето ти национална катастрофа. Всяко зло за добро – сега, когато сме членове на ЕС, българите ходят в Северна Гърция и се радват на небетонирано море, за разлика от родното Черно море.

Политическите партии в Македония в една или друга степен претендират тяхната държава да е държава на всички македонци, като те включват в това понятие и живеещите в частите на географския район Македония, попадащи в пределите на България. Този въпрос можеше в съществена степен да се реши, ако се отграничат североизточните части на Македония, които са в пределите на България, от северозападните части на Македония, които са в границите на държавата Северна Македония. Вече има и прецедент – Гърция съвсем резонно поиска наименованието на Македония да не включва частта от географската област Македония, която е в Гърция. Така Македония стана Северна Македония. Българските политици и съответните юристи проспаха тази отлична възможност да поставят същия резонен въпрос – Македония да се казва не Северна Македония, а Северозападна Македония. Нещо, което е абсолютно справедливо, защото е в съответствие с географската реалност. И сега не е късно да се настоява за това съответстващо на обективна действителност положение.

Не знам дали действително някой от българска страна си е мислел, че е възможно с договор трайно да се променят насажданите с държавна принуда десетилетия наред възприятия на македонците за историята и даже да им се променят учебниците. Неприятното е, че сума ти редови българи са излъгани да си мислят същото. Това, че България и Македония са били една държава, може да е очевидно за нас и за историците ни, но в Македония мозъците са им промивани дълго и интензивно и в началните години на комунистическата диктатура всеки с българско самосъзнание е бил жестоко репресиран. В частност местното наречие на българския език или даже ако искате – наречието на общия език между България и Македония – е изкуствено променено по държавна поръка под ръководството на Блаже Конески. В езика са вкарани множество сръбски думи. Конески е от сърбоманско семейство. Завършва гимназиален курс със сръбска кралска стипендия. Дипломирал се е в Белградския университет, но е учил и право в София. Като ученик е подиграван от съучениците си, че говори на сръбски и почти не може да използва местния диалект. В резултат в съвременния македонски език са навлезли немалко сръбски думи и изрази. Няма точни критерии кога един език е самостоятелен. Но това не е и от съществено значение, защото никой не иска да натрапва на македонците да приемат, че в момента говорят диалект на българския.

До началото на създаването на третата българска държава никой в Македония не е казвал, че не е българин. Почти никой не е знаел даже кой е Александър Македонски (чиято столица на тогавашна Македония е в днешна Гърция). Ако жителите на Северна Македония биха могли да бъдат убедени, че сме имали обща история, общ език и общо национално самосъзнание и всичко това е изкуствено променено, то те би следвало да се откажат да имат собствена държава и да се обединят с България. Няма политическа партия в Македония, която би искала и би допуснала това да стане, защото ще загубят шансовете да управляват държавата си в сегашните ѝ граници. В една демократична държава няма как да се промени зорлем създаденото вече трайно национално самосъзнание и в частност историческата представа на един народ, дори да е невярна. България вече също няма кой знае какъв интерес да се случи това, защото албанското мюсюлманско малцинство в Северна Македония се увеличава и това е източник на потенциални сериозни проблеми.

Не знам кой от българска страна може да живее с мисълта, че една държава може да му обещае да си промени учебниците по история. Как ще накараш примерно частни издателства да напишат определено нещо в учебниците по история? А и да успееш да ги накараш в даден момент – веднага след като Македония влезе в ЕС, незабавно ще се върне предишното съдържание на учебниците по история. Освен това да се изисква в дадено издание да се напише определено нещо противоречи на свободата на словото и Съдът на ЕС би отменил подобна забрана като противоречаща на правото на съюза.

Какво следва да направи България при създалата се ситуация?

На първо място, да поиска Македония да се казва Северозападна Македония. Това съответства на реалната действителност и е в съзвучие с промяната на името на Македония при договора ѝ с Гърция. Такава промяна в голяма степен отнема аргументите на Северна Македония да претендира за територии, които не влизат в наименованието на тяхната държава. Това е трайна промяна, която освен до изменение в Конституцията на Северна Македония, ще доведе и до закрепване в договора за присъединяване на Северна Македония към ЕС. В допълнение, тя показва връзката между Северозападна Македония и Североизточна Македония, което насочва към общия произход и история на народите на двете държави.

На второ място, в договора е полезно да се заложи, че всяка от двете държави може да даде цитати от по две изречения до определен брой думи на няколко – например три, исторически личности. Това ще доведе примерно до това, че България ще цитира национални герои като Гоце Делчев, които казват, че са българи, а Македония ще цитира други, които казват, че са македонци. Вероятно е да се цитира и Гоце Делчев, че Македония трябва да има автономия и че той се бори за това. Ако този договор се прочете по обществените телевизии след като се публикува в държавните вестници на държавите, все пак ще има известно въздействие при изясняването на историческата истина. Няма как да върнем времето назад. Няма как да обърнем и дългогодишните усилия на хора с огромна диктаторска власт като Георги Димитров, които по заръка на Сталин и Тито са твърдели, че македонците са отделна народност.

На трето място – ако искаме България и Македония да имат дружески отношения и хората да разберат, че сме им близък народ, трябва да се уредят общи инфраструктурни обекти – магистрала между София и Скопие, модерна железопътна линия, отлични улеснения за бизнеса. Докато нашите политици егоистично заработваха активи върху правното невежество на част от българския народ, Сърбия и Атина се свързаха чрез магистрали и отлична инфраструктура със Скопие. Гръцките фирми имат огромно влияние върху икономиката на Северна Македония.

От друга страна в момента много македонци учат и работят в България поради практическата липса на езикова бариера и близки ценности и начин на живот. Глупавото противопоставяне, което България си спретна с този калпав договор с Македония, забави с десетилетия развитието на отношенията между двете държави. Сега Сърбия и Гърция се водят за близки съюзници на Северна Македония, а България – за най-голям враг. Никой не може да ти направи това, което сам можеш да си направиш. Ето защо, крайно време е да се прекрати сегашният договор между България и Северна Македония, да се премахне изключително голямата глупост с историческата комисия и да се направи договор, който еднократно решава проблемите в отношенията между двете държави.

Освен това – крайно време е политиците ни да спрат да правят празни обещания към Македония. Няколко пъти беше заявено, че ще доставим ваксини за Северна Македония, но Сърбия го направи първа, при това в съществени количества. Вярно, че поради бездействието на отговорните за това хора, България е на последно място по ваксинация в ЕС, но все пак обещанията трябва се изпълняват.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
rembob
rembob
09 ноември 2022 13:52
Гост

thanks for informatoion

https//www.thanks.co.in/

Петър4o
Петър4o
28 юни 2021 6:17
Гост

Статията е интересна, не всичко примам, но с едно съм съгласен на 100%, че дипломацията ни и за чеп за каца със зеле не става, и че е дошла сметката за 12 годишното управление на илитератите – еднокнижници (няма предвид само Борисов!)

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 23:11
Гост

Много точен и иновативен анализ на съществените моменти в договора между България и Македония и за отношенията между тях.

a3emptor
a3emptor
26 май 2021 20:05
Гост

Проблемите ни с 🇲🇰 са не заради договор от преди 4 години, а заради сръбска окупация от 1913-1915 г. и 1918-1941 г., про-сръбската Югославия от 1944-1991 г. и про-сръбската независима македонска държава от 1991 г. насам. Преди 1941 г., там сърбите не са допускали да има българска реч и култура; посърбявали са населението; насаждали са враждебност към българите. След 1944 г., югославските комунисти не допуснаха да има хора с българска народност оттатък Осогово–а вместо това насадиха македонистките идеи за народност и език с омраза към българите. След 1991 г. македонизмът остана непроменен–все антибългарски. Натрупаната и продължаващата пропаганда срещу България е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 20:57
Гост

За съжаление фактите говорят друго. Сключи се договор, който не се изпълнява. Отношенията ни с Македония се сгафиха след договора. Историческата комисия не работи. Македонците ни мразят. Това успешен договор ли е? Естествено, че Преспанското споразумение е след нашия договор. И е успешно. И трябваше да се поучим поне от тего като не можем сами да се сетим. Авторът на статията пише зазагубата намеждусъюзническата война и съответно явно се има предвид завладяването на Македония не само от Сърбия, но и от Гърция. В Гърция имаше геноцид над Българите. В различните учебници сега пише и турско владичество,и турско подтисничество, и турско… Покажи целия коментар »

Един човек
Един човек
30 май 2021 19:40
Гост

Никакъв факт не е това. Отношенията ни със Скопие бяха много, много по-зле преди договора. Обратното може да го твърди само човек, който е бил толкова далеч от тези въпроси през годините, че не си заслужава да пише. Преди години буквално уволняваха от работа, вземаха децата и пребиваха зверски хора, усмелили се да се заявят като българи в тогавашната Република Македония. Има десетки случаи, които бяха много известни. Сега остана „само“ ежедневната реч на омразата към българите по всички печатни и електронни мисии, сплашванията от полицията и специалните служби, както и лъжите за историята и най-вече за позицията на България.… Покажи целия коментар »

искам да искам
искам да искам
26 май 2021 17:38
Гост

„…крайно време е политиците ни да спрат да правят празни обещания към Македония. Няколко пъти беше заявено, че ще доставим ваксини за Северна Македония, но Сърбия го направи първа, при това в съществени количества.“. Хе-хе, те нашите политици в разгара на епидемията обещаха на самия български народ безплатни маски, и то след като пратих серия мейли до Министерски съвет и други места по този въпрос – това стана, когато и самият шеф на НОЩ беше пренебрежителен по отношение на маските. После се оказа, че маските са важни и наистина пазят. НО КАКВО СТАНА С БЕЗПЛАТНИТЕ МАСКИ ЗА БГ-НАРОДА? НЯМАШЕ. А… Покажи целия коментар »

Иванка Дончева
Иванка Дончева
26 май 2021 17:02
Гост

Поздравления за автора на статията!

Мистър Х
Мистър Х
26 май 2021 16:12
Гост

Да, името Северозападна Македония е най-коректното, но е крайно несериозно някой да си мисли, че една държава ще си промени 2 пъти името за 2 години – хайде да бъдем реалисти! Тактиката да не се намесваме в спора между БЮРМ и Гърция беше крайно недалновидна. Можеше да се намесим, като координираме действията си с Гърция, и имахме всички шансове да се постигне името Северозападна Македония или Вардарска Македония, както и да се направи уточнението за езика им, създаден през 1945 г. въз основа на местните диалекти на българския език. Сега вече е късно за името, но може да се работи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 14:00
Гост

Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина са измислени Псевдодържави, представляващи барутни погреби на Балканите. Най-удачна е подялбата им между исторически съществувалите още от Средновековието държави на Балканите, като към дървените македонски глави и земи, нямам никакви претенции, след като толкова мразели България и българите. Да ги взима който иска. Бил съм много пъти там и не намирам да има нищо интересно, освен Охридското езеро, до което няма да ни пуснат.

Филипова
Филипова
26 май 2021 13:09
Гост

Не са хубави тези съседски отношения. Надявам се това да се промени към по-добро.

Любител
Любител
26 май 2021 12:51
Гост

Това по съдържание не е договор, а декларация за намерения. Бибиткаджийска работа, казали му големите началници и се подчинява, само и само да не му пипат чекмеджето. Поне в това отношение телевизионните националисти си свършиха работата, иначе, ако беше останало на Бибитко, досега да ги е пуснал, щеше да им се извини даже.

ачо
ачо
26 май 2021 11:55
Гост

Докато политиците ни правят празни обещания към Македония, няма да се разбираме. Поставете се на тяхно място.

Anonimen
Anonimen
26 май 2021 11:58
Гост

А юристите ни? Колко възможности пропуснаха?

Веселин
Веселин
26 май 2021 10:32
Гост

Втора смяна на името никой – не само в Македония, няма да допусне, ще изглеждаме смешни папагали на гърците, а и няма никаква разлика колко северен ще се наричаш. И не е верно, че частните издателства могат да си пишат каквото искат в учебниците, те се пишат по държавни образователни изисквания, в които например може да се забрани какво да не се пише – че цели народи могат да се наричат фашисти, или че сме произлезли от татарите и пр. Отделно, че в рамките на преговорите по 31-те глави винаги има възможност да ги спъваме, то и Зоран Заев призовава… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 12:56
Гост

Има огромна разлика между проповядването на фашистка и расистка идеология и бистренето на историческата истина. Никой не може да забрани на някой да защитава определено виждане. Така че в учебниците може всичко да пише – свобода на словото. Как ли не – ще ги накараме да пишат, че са били българи – вече няма да го признаят, както се видя. Никоя Макед. партия няма да си направи харакири.

Червенкова
Червенкова
26 май 2021 8:25
Гост

Не смятам, че проблемите ни с тази малка, но досадна страна ще свършат скоро. Те са комплексирани, а мозъците им са промивани с години в Югославия, че езика им не е български и са им пробутвали какви ли не сръбски думи за да се развали окончателно и да стане диалектен.

Дервишев
Дервишев
26 май 2021 8:23
Гост

Не ти трябва Македония – нито да я абсорбираш, нито да е в ЕС. Те и сега имат предприсъединителни договори и то не малко. С тях се модернизират разни неща на тяхна територия. Като са част от ЕС и само ще мрънкат за какво ли не. Ще им се даде шанс да имат равно право с нас и Гърция. Тогава знаете ли какъв вой ще настане как те са повече от другите и реално Западна Европа трябва да се занимава с техните глупости.

Агов
Агов
26 май 2021 8:21
Гост

Спокойно, тя Македония ще се сцепи между Сърбия и Албания според мен. В един момент, отивайки към Охридското езеро (не знам скоро дали някой е ходил), но ти минаваш през села, в които има 5 или 10 обитаеми къщи, но в центъра има гигантски пилон, колкото тези на НДК, примерно, на който се вее албанското знаме. Черния орел на червен фон. МИнавайки през второ или трето такова село и се чудиш дали Джипиеса е верен и дали не си отишъл някъде в Албания без да си разбрал и без да си схванал, че си минавал граница. Та толкова по темата… Покажи целия коментар »

Агов
Агов
26 май 2021 8:24
Гост

Забравих – иначе да, готино би било да си е наша територия до Охридското Езеро, но дали ще ни оставят да направим това обединение от Сърбия и Гърция? А дали ще ни оставят да направим обединение от Русия, САЩ и ЕС?

Един човек
Един човек
30 май 2021 19:47
Гост

И най-вече от Расея, които винаги са пречели това да стане.

Asparuhov
Asparuhov
26 май 2021 8:20
Гост

Няма защо ние да се обединяваме с Македония, което би звучало логично ако сме 1990та година. Сега да се обединяват със Сърбия или Албания. Те да им берат гайлето! Защото арабите там са страшно много. Турците и те!

Бобо
Бобо
26 май 2021 8:19
Гост

До началото на създаването на третата българска държава никой в Македония не е казвал, че не е българин. Почти никой не е знаел даже кой е Александър Македонски (чиято столица на тогавашна Македония е в днешна Гърция). Ако жителите на Северна Македония биха могли да бъдат убедени, че сме имали обща история, общ език и общо национално самосъзнание и всичко това е изкуствено променено, то те би следвало да се откажат да имат собствена държава и да се обединят с България. Няма политическа партия в Македония, която би искала и би допуснала това да стане, защото ще загубят шансовете да… Покажи целия коментар »

Цветков
Цветков
26 май 2021 8:17
Гост

Абе не знам ама в Европа има държави, които искат сега точно да натискат България за пускане на Р. С. Македония за членство в ЕС, защото кабинета ни е служебен и трябвало да го притиснат да се съгласи!

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 8:16
Гост

Въпреки това не може да се дадем на Полша да ни притиска да не спираме Македония за ЕС, защото така сме спирали развитието на съюза, а това, че не се разбираме с Македония за историята ни не било проблем на ЕС видиш ли.

Рори
Рори
26 май 2021 11:44
Гост

Ами, не е техен. Темигат давзимат решения само по отношение на настоящето.

Fernandinho
Fernandinho
26 май 2021 8:16
Гост

Аз не знам защо, но явно наистина се е подписало нещо, което да се каже, че е супер за преди вота в България. Реално да няма тежест. И сега какво правим?

Опенхов
Опенхов
26 май 2021 8:15
Гост

Аз сега се сещам покрай думите в текста „Гърция чрез Преспанското споразумение сключи истински действен междудържавен договор с Македония, който им свърши отлична работа.“, че Пешева от ВОЛЯ, партията на Марешки на миналата кампания я попитаха какво мисли за Преспанското споразумение и тя започна да си повтаря как щели да вдигнат пенсията в България и заплатите и как щели да правят не знам какво си… Та искам да кажа, че желаещи да влизат в парламента НЯМАТ понятие какво е Преспанското споразумение, което се сключи буквално до нас и то преди няколко месеца. Това не е нещо случило се преди 500… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 7:59
Гост

В Македония хейтът срещу българи е толкова голям, че стига до агресия. Въпросът трябва спешно да бъде решен

Руслан
Руслан
26 май 2021 11:49
Гост

Явно трябва нов подход. Защото толкова години вече този проблем не може да се реши.

гърците са го измислили
гърците са го измислили
26 май 2021 7:59
Гост

Заев е съшият популист като Бойчето, идваше тук, правеше му мили очи, почти проговори на книжовен български и никой не кешира това, а се произведе недоразумението договор. Толкова ни е дипломацията, Гърците бяха враг №1 на македонската селищна система, палеха им знамената, псуваха ги, но си отстояха интереса.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 7:58
Гост

ГЕРБ и ВМРО ни доведоха до това положение. Не знам сега кой може да оправи нещата

кух пиар
кух пиар
26 май 2021 7:55
Гост

Не може да има договор, в който да пише – разбрахме се, че нищо не сне се разбрали и тепърва ще се разбираме. Това е дипломатически и правен нон сенс! Много добре казано от авторката. ББ обаче много искаше да се направи на покровител на западните Балкани и на Македония и сега сърбаме попарата на този кух пиар

123
123
26 май 2021 7:53
Гост

По този въпрос България трябваше да подходи далеч по-снизходително и от позицията на големия и силен участник, който гледа почти с насмешка движенията на комплексирания отсреща. А управляващите (ГЕРБ и ВМРО) се показаха същите малодушници.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 7:56
Гост

Това е коалицията толупи + войводи, те толкова си мога, толкова си знаят, а сега се готвят да ни предложат още от същото, като се добави и очакващия присъда от ВКС Марешки

Z.Z
Z.Z
26 май 2021 7:51
Гост

Да не забравяме и ролята на Путинова Русия, която всячески се опитва да отдели РСМ от пътя към ЕС, без да оправдаваме калпавата българска дипломация.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 8:04
Гост

Намесата на Русия е факт, но в случая не беше фактор. македонците отчаяно искат да влязат в ЕС и НАТО заради албанците и това е напълно разбираемо. Съответно бяха готови на големи отстъпки, но никой от наша страна не се възползва от тази възможност. Освен ако не предполагате, че нашата дипломация действа така нескопосано, подбуждана от Русия. Виж това вече ще е интересна врътка, но историята, част от която е цитирана и в статията по-скоро говори са вопиюща некадърност