Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и подсъдимата с нея за подкуп Биляна Петрова отново ще бъдат под домашен арест. Това определи окончателно днес състав на Апелативния специализиран наказателен съд с председател и докладчик Красимира Костова.

Апелативните съдии заявиха, че в нито един момент от началото на делото не е била установявана опасност някоя от двете подсъдими да се укрие. Именно такава видя съдия Иво Хинов от спецсъда, когато преди по-малко от месец осъди Иванчева на 20 години затвор, а Петрова на 15 години и ги върна в ареста.

Според апелативните съдии обаче определените тежки наказания не може да са единствено и задължително основание за налагане на най-тежката мярка на двете подсъдими. „Мярката за неотклонение не бива да се превръща в предварително изтърпяване на наказанието“, заявиха те.

По време на заседанието защитниците на Иванчева и Петрова наблегнаха на текста от НПК, според който, след като подсъдимите са осъдени на не по-малко от 10 години затвор, опасността от укриване е налице, освен ако от доказателствата по делото не се установява противното.

Според тях доказателствата показват именно, че въпреки тежките присъди, двете жени няма да се укрият, тъй като 4 месеца са били под домашен арест и са изпълнявали стриктно мярката.

„Домашният арест беше мечтан, бленуван и сънуван. Не бихме си позволили и да помислим да го нарушаваме“, каза Иванчева. Апелативните съдии се поинтересуваха и дали са били редовно проверявани, на което двете отговориха, че проверките са били по 2-3 пъти на ден.

„Не смеех и в банята да вляза преди 10 ч. вечерта, за да не би да не чуя звънеца“, добави Биляна Петрова.

От своя страна, прокурорът Тихомир Стоев защити искането си двете да останат в ареста и с това, че по-леката мярка не се контролира ефективно и е възможно двете да се укрият.

В подкрепа на аргументите си, че няма да избягат, Иванчева и Петрова подчертаха, че сами са се съгласили да им бъде наложена забрана за напускане на страната. Освен това, на двете са наложени запори и възбрани и твърдят, че нямат и пари, за да могат да се укрият. Адвокат Радост Гинчева каза, че Иванчева няма доходи и разчита единствено на пенсята на майка си.

„Иванчева е вероятно най-разпознаваемото лице през последната година. Сравнима е с Делян Пеевски“, каза адвокат Николай Хаджигенов, който пое защитата ѝ, след като тя се отказа от услугите на Марин Марковски.

„Отиваме във филми“, допълни Биляна Петрова, като подчерта, че за да избяга със семейството си трябва да си изкарат фалшиви паспорти и дипломи, за да може да изкарва прехраната си в чужбина при бягство.

След като отмени постоянното им задържане, съдът подчерта и тежкото здравословно състояние на Иванчева, която каза, че на 21 май ѝ предстои операция, а семейното положение на Петрова беше отчетено като възпиращо укриване обстоятелство. Биляна Петрова беше в залата със съпруга си и каза, че има дъщеря, на която предстоят абитуриентски бал и кандидат-студентски изпити.

„Да прекъсна връзката с дъщеря си е по-тежко наказание от 15-те години затвор“, посочи Петрова.

В определението си съдът изрично подчерта, че обществената подкрепа за Иванчева и Петрова не може да се тълкува като предпоставка за укриване, както е направил първоинстанционният съд. От изказванията на защитниците стана ясно още, че спецсъдът е мотивирал решението си да върне двете жени зад решетките и с това, че адвокатите им заявявали, че не очакват справедлив съдебен процес, което можело да накара Иванчева и Петрова да се укрият. По този повод защитата посочи, че има вярва в правосъдието и тя се крепи и на оправдателната част от присъдата на първата инстанция, с която двете подсъдими бяха оправдани по част от обвиненията, включително за взет подкуп.

Според обвинението Иванчева е поискала 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. На 17 април м.г. третият подсъдим Петко Дюлгеров, който според обвинението е бил посредник, получил от Ваклин 70 000 евро, които били част от исканите пари и само за задвижването на една от преписките му в общината. Цялата сума за преписката била 187 500 евро.

Ваклин взел 14 000 евро за себе си, а останалите предал на двете подсъдими. Иванчева и Петрова бяха задържани в колата, с която се движиха, а в нея бяха открити останалите белязани пари. Спецсъдът призна тримата подсъдими за виновни само по обвинението, че са поискали 187 500 евро.

В окончателното си определение днес апелативните съдии отмениха и запора върху сметка на Биляна Петрова, тъй като в нея постъпвали единствено пари от стипендия на дъщеря ѝ.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Емоционален
Емоционален
13 май 2019 13:43
Гост

Защо това дело се превръща фарс? Защо беше фарс и на досъдебна фаза? Кой болен мозък реши, че мярката трябва да е арест? Добре че поне са под домашен арест сега

Гражданин
Гражданин
08 май 2019 15:20
Гост

Повторният арест беше прекалено строга мярка, излишно показно.

Човек
Човек
08 май 2019 15:22
Гост

Както и присъдата. Сега ми е интересно дали ще обявят публично окончателната присъда или ще я крият, за да не избягат Иванчева и Петрова, хахаха… Не, че са излизали на свобода откакто са арестувани.

Анонимен
Анонимен
08 май 2019 15:26
Гост

Непрекъснато го правят. С дребните риби обаче. Какво ставас Арабаджиева? Или Иванчева е по-опасна от нея.

Анонимен
Анонимен
08 май 2019 14:20
Гост

Интересно защо Иванчева си смени адвоката? Марковски е един от най-добрите.

Анонимен
Анонимен
08 май 2019 14:19
Гост

Браво за решението. Съсипаха ги тези хора. Виновни са, обаче те предварително си излежават присъдите.