Над 400 са вече жалбите във Върховния административен съд (ВАС) и срещу новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която от вчера отново беше въведено задължителното носене на маски на обществени места. Те са постъпвали през целия уикенд на електронната поща на съда, продължават да идват и днес и предстои да бъдат заведени в деловодната система, като съдът ще проверява дали са подписани с електронен подпис.

Тепърва ще трябва и да бъде изискана административната преписка по издаването на заповедта от Министерството на здравеопазването. ВАС ще трябва да пусне и обявление в Държавен вестник, тъй като заповедта е общ административен акт и след публикуването му към делото срещу маските ще може да се присъединят и други желаещи, които докажат правен интерес.

Още в събота премиерът Бойко Борисов обяви, че носенето на маски ще бъде задължително, като целта на мярката е да защити хората, особено покрай предстоящите великденски празници. В заповедта на министър Ананиев се казва, че всички граждани са длъжни да носят защитна маска за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата – кърпа, шал и др.

Предишната заповед за задължителни маски от 30 март беше отменена само след един ден, но за часовете, в които действа, срещу нея бяха подадени над 100 жалби във ВАС. Тогава правителството се съобрази с общественото недоволство и се отказа от мярката, тъй като в аптеките и търговската мрежа нямаше достатъчно маски, а държавата не осигурява и безплатни.

Както тогава, така и сега, един от първите обжалвали заповедта на Ананиев е адвокат Николай Хаджигенов. В блога си той определя и новата заповед като незаконосъобразна и я квалифицира като „правна и медицинска пунта-мара“.

Хаджигенов изрично посочва, че тя е издадена на основание чл. 63 от Закона за здравето, според който министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки при извънредна обстановка. Важна подробност обаче е, че съгласно ал. 4 на разпоредбата на закона, „държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети“. Тоест, законът предвижда задължение за държавата и общините да осигурят маски, за да могат хората да изпълнят новото разпореждане.

Отделно в жалбата си Хаджигенов поставя и въпроса доколко предлаганите защитни средства, действително предпазват, тъй като доказана полза срещу коронавирус имат единствено маските с най-висока защита, които и най-трудно може да бъдат открити на пазара.

„Обжалваната заповед не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението ѝ, както и възлага на МВР да следи за спазване на мерките. Независимо от това, ноторно е, че към датата на издаване на обжалваната заповед, защитни маски не са налице дори в търговската мрежа и обективно не е възможно заповедта да бъде изпълнена“, пише в жалбата си адвокат Хаджигенов. Според него държавата е превърнала заповедта в инструмент за репресии, след като не е създала условия за изпълнението ѝ.

Въпреки че наказанията за неизпълнение на противоепидемичните мерки бяха намалени, глобите пак са сериозни – от 300 до 1000 лева. При повторно нарушение пък санкциите са от 1000 до 2000 лева.

Според Хаджигенов, дори и да се приеме, че носенето на каквито и да е маски, би имало положителен ефект, то е закъсняло, защото идва месец след въвеждане на извънредното положение и умишлено заблуждава гражданите, че неприлагането на заповедта ще нанесе вреди на живота и здравето им.

Той е категоричен, че заповедта е и изцяло немотивирана.

„Нещо повече, същата е издадена без правно основание, доколкото за да е налице епидемия, следва да има повече от 200 заразени/болни на всеки 10 000 души“, подчертава адвокатът и иска от ВАС да спре и предварителното ѝ изпълнение.

Той настоява да бъде назначена и тройна съдебномедицинска експертиза от епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства, които да отговорят кои маски са ефективни за ограничаване разпространението на COVID-19. Хаджигенов иска и вещите лица да обяснят колко голям е вирусът и възможно ли е да бъде задържан при носене на хирургична, противопрахова маска, кърпа или шал.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наталия
Наталия
16 октомври 2020 16:02
Гост

Всеки ден в автобус 5 с. Лозен половината пътници не слагат маски и на мен не ми е приятно но спазвам правилата вземете мерки а и при толкова заболели

Здравко Методиев
Здравко Методиев
15 април 2020 1:29
Гост

ЗАЩО НЕ СЕ ГЛОБЯВАТ ДЕПУТАТИ, КОИТО СА МАНИПУЛИРАНИ С ДРУГИ СФЕРИ НА КРЪГА!?

Анонимен
Анонимен
14 април 2020 9:01
Гост
Кондьо
Кондьо
14 април 2020 1:16
Гост

Привет и поздрави , искам да ви кажа няколко неща. Едното е че в България нямате право да покривате лицата си на обществени места. Другото е към адвоката , опита ви е добър , но първо ВАС ще разгледа делата до юни 😉 сещате ли се , другото ако пожънете успех , не се целете в началанта заповед , защото падне ли , ще я обнародват в ДВ и ще стане вече всичко ОК , така че се целете в заповеди – конкретизиращи се до посегателство върху Адресантите на заповедта , или казано физическото ни аз , както водещо и… Покажи целия коментар »

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
13 април 2020 23:51
Регистриран

Ще представя и моето виждане по въпроса, което бе обект на дискусии тук в „Лекса” и в грпа на юристи в една от соц. мрежи. Не намирам за целесъобразно да се атакуват пред ВАС отделните заповеди, както е в случая със заповедта за носене на маски (РД – 01 -197 / 11. 04. 2020 г). Считам, че е достатъчно да се атакува пред ВАС първата заповед – РД – 01 – 124/13. 03. 2020 г., с която бяха въведени първоначалните ограничителни мерки. Мотивите за мнението ми са следните: Заповед № РД -01-124 / 13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването е… Покажи целия коментар »

ИСКРЕН
ИСКРЕН
13 април 2020 23:39
Гост

Слабичко, Хаджигенов, можеше и 1 жалба да пуснеш, да не тормозиш съда с 400 нефелни, неподписани и нередовни жалби, впрочем и мотивите издишат, впрочем, както обикновено…

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 20:00
Гост

Тези, които пишат жалби е редно да се запишат доброволци в болниците, за да видят какъв ужас е там. Другото е емоционален и интелектуален комплекс!

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 17:13
Гост

Има нещо много несериозно,обидно и параноично в обръщението Ви към нас,които следим Вашата информация.Споделям отношението Ви към неправдата в която сме поставени да живеем,споделям и опитите Ви за защита на правата ни, но определено ми идва в повече обращението „пичове“.Несериозно и безполезно,много олеквате!

LSSAH
LSSAH
13 април 2020 16:12
Гост

Само адмирации за колегата! Време е да сложим край на своеволията на самозабравилите се управници!

Хъ Хъ Хъ
Хъ Хъ Хъ
13 април 2020 16:11
Гост

А дали е общ тоя административен акт, щото на мен много ми намирисва на нормативен …?
А дали може да бъде повторно издаван без нови обстоятелства, без мотиви …?
А дали може да има противоепидемични мерки при „усложняваща“ се епидемична ситуация, щом законът казва, че трябва да е „извънредна“…?

ИСКРЕН
ИСКРЕН
13 април 2020 23:42
Гост

Общ е, защото е ограничен със срок, мотиви има – веднъж препраща към мотивите на Щаб-а, втори път, може да се пропуснат, ако се налага (73 АПК) в общи акт, трето – не е нужно да е „ивънредна“ ситуацията – чл. 63 от ЗЗ не поставя такива условия и съществува от създаването на закона. Желателно е цивилисти да не се упражняват в чужди материи

Toto
Toto
13 април 2020 12:49
Гост

Посредствен адвокат, завършил НБУ, който няма истинска работа, си търси нова ниша, за да затрупа съда с малоумни дела по 5-10 лв. срещу държавата, за да изкласи по 300 лв. адвокатско. Носенето на маски със сигурност предпазва околните здрави, а до някъде и носещия маска, според вида маска, а никой не може да е сигурен дали е носител на вируса или не. Всички лекари носят по принцип маски, в далечния изток това е от години,а това им помогна по-леко да се справят с вируса. С тези напъни не се атакуват министъра или Бойко, а всички нормални хора, които вече много… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
13 април 2020 13:37
Гост

„В далечния Изток“ са свикнали да ходят с маски , защото въздухът е толкова мръсен , че може да се руча /Китай не е страна по нито едно споразумение за опазване на въздуха и за климата и е поставил икономическото развитие над интересите на хората/. Освен това имат градове по 10-20 милиона , а ние сме с население половината на Ухан върху доста голяма територия . Какво се е случило в Китай , колко точно са жертвите и дали са се справили с КОВИД няма да научим никога , защото в тоталитарна държава няма независима преса , нито кой да… Покажи целия коментар »

Гражданка
Гражданка
13 април 2020 12:35
Гост

Формално погледнато, от гледна точка на буквата на закона, подобно действие има основание. В София, а и в България, има много по-квалифицирани юристи от въпросния адвокат, известен главно с политическите си акции, но нему било писано да стане герой в тази крайно неприятна обстановка. Наравно с един набожен общински съветник от София. Гражданите, които носят маски, при цялата им условност като предпазно средство, все пак имат по-висок морал. Дали всеки от тях си дава сметка, че запазването на човешкия ресурс в болниците е от първостепенна важност в момента, е друг въпрос. Дано българите не доживеят да видят ужасни сцени с… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
13 април 2020 12:48
Гост

Лигавниците не помагат срещу плачещи лекари . Факт е , че у нас има цели области без нито един случай на КОВИД , а също и доста такива без нито един лежащо болен от тази болест . Най-голямата бройка на лежащо болни /извън София/ е 16 броя в Пловдив , което е смешно предвид размерите на болницата там . По принцип у нас умират по 8000 души на месец , а от КОВИД са умрели само 30 души . АДЪТ Е НА ЗЕМЯТА – адски тъпо е на те управляват некадърни паникьори ! Май забравяме , че сме 111 хиляди… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 16:29
Гост

Съгласен съм, единствено за управлението от паникьори не съм. Мерките, които се предприемат (не само от нашите управляващи), имат много ясни и точни цели и в никакъв случай не се налагат от глупост или некадърност. Остава въпросът какви са тези цели, защото е ясно, че нямат нищо общо с вирус, за който няма абсолютно никакви доказателства, че е действително опасен. В никакъв случай не претендирам, че знам или разбирам какви са тези цели, само искам по-интелигентните и образовани хора също да си поставят този въпрос. Ако има останали такива.

Горки
Горки
13 април 2020 21:10
Гост

Отдавна е установено , че по време на война /а ние реално сме в такава/ скача рейтингът на управляващите и народът се консолидира около „лидера“ . Само че това е до време . Чърчил е спечелил войната , но е бил изхвърлен от политиката . Просто в момента , в който изчезне външната заплаха стават важни други неща , основно икономиката /парите в джоба/ . Б.Б. и управляващите яко ще го отнесат ако не се появи чудодейно лекарство , а КОВИД се развихри след няколко месеца . В момента много хора си въобразяват , че „проборваме“ заплахата , а реално… Покажи целия коментар »

предложение
предложение
13 април 2020 12:29
Гост

Предлагам по това дело ВАдмС по искането за спиране да се произнесе бързо-още днес. А така също и бързо да гледа делото по същество, а не след края на извънредното положение.

Горки
Горки
13 април 2020 12:11
Гост

Много добър израз ЗАКОНОДАТЕЛНА ПУНТА-МАРА. Ананиев за пореден път показа , че е пълен смешник , а заповедите му са меко казано некадърни и абсурдни . Що е то маска ? Карнавална маска ? Може ли с маска на Баба Яга или на Торбалан ? Може ли с шал с едра плетка , през която може да мине врабче ? Липсата на всякакви изисквания към маските и шаловете е ПУНТА-МАРА – важно е да се тероризират хората да ходят с лигавници , а не е важно дали т.нар.маска или шал реално предпазва . Кое е по-опасно – да катериш Витоша… Покажи целия коментар »

Миро
Миро
13 април 2020 10:42
Гост

Със закон от 1988 г.щом лицето на човек е закрито над 80%.няма право да ходи никаде в това число магаз.гари и тн…А закона и алинеята не са променени…да се сера на дипломата на здр.мин.и на всички останали….лайнари от прав.дето не познават и не четът конституцията…

Светозар Джонев
Светозар Джонев
13 април 2020 10:41
Гост

Действията на правителството отново са неадекватни. Повечето държави в света ,които не са сериозно застрашени -с нисък процент заболявания премахват мерките за ограничения поетапно. В цяла латинска Америка и Канада се подновяват дори футболните първенства от 26.04. или от 1.05. Същото важи за Китай,Южна Корея и повечето страни в Азия.В Европа 10 държави ,между които и Германия подновяват първенството на 1-2 Май.

хм.
хм.
13 април 2020 19:13
Гост

Кой кво премахва?
Австрия – и то от м. май – премахва забраната за работа на някои магазини. Нещо, което у нас никога не е било спирано.

Светозар Джонев
Светозар Джонев
13 април 2020 10:34
Гост

Единствената държава приела задължение за носене на маски е Чехия за срок от 2 седмици,но той изтече! Дори в Франция,Испания,Германия,Англия -страните с най-голяма смъртност няма такова изискване. Световната здравна организация препоръчва изрично здравите хора да не носят МАСКИ !!!

Станислава
Станислава
13 април 2020 12:29
Гост

В Чехия маските са все още задължителни, като се смениха някои правила за носенето им. Например хората, които карат колело или бягат, не е задължително да имат маски. Изключение са и всички с аутизъм и деца до 2 години. В Чехия спортът навън и разходките са позволени (да не кажа препоръчителни), маската е задължителна, ако около вас има хора. Разпространението е овладяно и R0 e по-малко от 1. Световната здравна организация не твърди, че е опасно носенето на маски от здрави хора. Беше изразено притеснение, че неправилното носене на маски може да е вредно. Преди седмица имаше нови изявления по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 10:25
Гост

Ганьовци, продължавайте безропотно да се подчинявате, без капка мисъл, на шайка престъпници и си носете маските щом желаете. Вярвайте на Бойко и не слушайте СЗО, че маските могат да бъдат и опасни. Днес в противоречие с правото ни налагат носене на маски, утре пак по същата процедура ще ни въведат и комунизма, отново! Жалбата в този си вид предполага само нарушения, за които освен всичко друго най-печеливши са адвокатите. Сега ще наложат 10 мил. лв от глоби…които никога няма да се съберат, но за сметка на това 90 % от тях ще паднат в съда и държавата ще плати на… Покажи целия коментар »

Кирилов
Кирилов
13 април 2020 10:23
Гост

Носенето на маски е някаква превенция, но позакъсняла според мен. Докато не се тестваме дали сме носители на вируса, или не, ефектът не е много положителен.

Филип
Филип
13 април 2020 10:25
Гост

Е, Бойко нали уж щеше да „съживява“ един институт, за да ги произвежда тези тестове. Обаче докато това се случи, кой знае още колко хора ще се изпозаразят.

Желязко
Желязко
13 април 2020 10:20
Гост

Отново нещата са зависими от нашата съвест. Дали ще носим, или не маска, дали ще си сменяме тези „еднодневките“ достатъчно често, или ще ги носим само за камуфлаж.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 10:22
Гост

Не мога да не отбележа задоволството си от факта, че днес не видях човек без маска. А и около офиса постоянно минават патрулки. Браво!

Русева
Русева
13 април 2020 9:49
Гост

Тук въпроса не е правен, а медицински.

Младши
Младши
13 април 2020 12:09
Гост

Да, но г-н министъра не е издал рецепта.

Василев
Василев
13 април 2020 9:48
Гост

И според мен няма да е трудно да се снабдим с маска. Стига сме се упражнявали да видим ще можем ли да съдим държавата да ни плати обезщетение, защото ни е накарала да правим нещо на сила, без да има право. Има право.

Екатерина Е
Екатерина Е
13 април 2020 9:47
Гост

За мен носенето на маски е задължително още от преди месец. Тук и малко пропуск на министрите, като казваха, че само болен трябвало да носи маска. Нямаше логика в това. Как да знам кой е болен и кой не. Носи си маската, нищо не ти коства

Димитрова
Димитрова
13 април 2020 10:17
Гост

Няма да знаем кой е болен и кой не е, защото така и не закупиха достатъчно тестове.

Джесика
Джесика
13 април 2020 9:46
Гост

Мойте уважения към адвоката, но не той ще лекува болните на първа линия, нали? Не той е на първа линия. Други са. И за тях трябва да помислим, ние като хора, не да мрънкаме държавата това, държавата онова. Ние сме държавата. НЕ кратун и малчо

Обретенов
Обретенов
13 април 2020 9:46
Гост

Аз мисля, че в случая малко трябва да надскочим собствените си възгледи и да не се занимаваме с документалната част на въпроса, а със здравната такава. Майната им на хартийте и разпоредбите и законите и безбройните алиней. Важно е да се предпазим и да предпазим лекарите

Руменов
Руменов
13 април 2020 9:44
Гост

Е какво иска адвокатът? Маски има. Подскигурени са. В началото , преди месец нямаше, когато и аз търсих, но си намерих по интернет, изчаках 2 седмици и ми доставиха. Какво сложно има?

Обретенов
Обретенов
13 април 2020 9:45
Гост

Нищо сложно няма бе човек. Обаче адвокат от какво разбира? От документи и от закони. Следователно той по това си действа. И вижда някаква нередност и подскача. Няма значение дали ще е от полза за хората или не.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 9:50
Гост

А, присетиха се. Дано да не е след дъжд качулка.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 11:00
Гост

А в тези две седмици, докато чакам да ми пристигне маската, нямам право да излизам, така ли? Нямам право да си купя храна или лекарства? Не разбирам какво правят полицаи, бакшиши и всякаква друга сган на сайт за правни новини, за да говорят за „документи и закони“. След като не разбирате, че има проблем „документи и закони“ да нарушават конституцията и международни договори, включително такива, които гарантират основни права на човека, може поне да си запазите компетентното мнение за себе си, а не да нападате хора, които си вършат работата.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 9:43
Гост

Ще се спукам от смях! Шалче да сме си били носили. Много ще ни предпази, няма що.

Тодоров
Тодоров
13 април 2020 9:41
Гост

Е то е ясно, че няма да платят повечето глобите си. Обаче идеята е поне да се ограничи излизането без причина, като знаеш, че ще ти лепнат глоба защото нямаш или не искаш да носиш маска

г-н Мирчев
г-н Мирчев
13 април 2020 9:41
Гост

Не виждам защо трябва да се жалят. Какво искат? Маски има. Има и шалове. Понеже им запарва на топлото време, затова ли мрънкат?

Ристевски
Ристевски
13 април 2020 9:40
Гост

На Ганьо да не му кажеш нещо да направи задължително за здравето си.

Гошо от Почивка
Гошо от Почивка
13 април 2020 17:46
Гост

Ти пък си Офца. Слушай и изпълнявай като си РОБ

когато маските вредят
когато маските вредят
13 април 2020 9:35
Гост

Носенето на маски е правилно! Но не на всякакви маски. Поставянето на просто парцелче или шалче пред устата е със спорен ефект. Даже има проучвания, че вреди, защото вирусът хем прониква, хем се задържа около лигавиците на носа и устата.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 9:42
Гост

Нямам нищо против да си купя от тези с активния въглен, защото зная, че са ефикасни. Но просто не мога да ги намеря никъде.