Състав на Софийския градски съд оправда депутата от БСП Светла Бъчварова по обвинение за неизгодна сделка.

Бъчварова е обвинена за сделка от 2009 г., когато е била председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия (ССА) и сключила договор с „Литекс Комерс“ на Гриша Ганчев. Той бил свързан с предоставени на академията 9 726,224 дка земеделски земи в района на Балчик. Сделката с „Литекс“ била за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ АД трябвало да плаща на академията 17 500 лева годишно или по 1.80 лева на декар. Според прокуратурата обаче в резултат на договора академията претърпяла вреди в размер на 1 326 671.36 лева.

Председателят на състава съдия Атанас Атанасов прие обаче за недоказано, че е настъпила значителна вреда от въпросния договор, а това е основен елемент от състава на престъплението, в което Светла Бъчварова е обвинена.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Делото в СГС протече по съкратената процедура, като Светла Бъчварова поиска разпит само на шестима от посочените от прокуратурата 25 свидетели. Сред тях бе и бившият министър на земеделието в кабинета „Станишев“ Валери Цветанов. По време на процеса Светла Бъчварова твърдеше, че договорът, който тя е сключила през 2009 г. все още е в сила, като два пъти е бил анексиран със знанието на министерството на земеделието.

 

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Свидетел
Свидетел
27 юни 2018 16:20
Гост

Справедливостта възтържествува. Още от самото начало си знаех, че е невинна.

Петров
Петров
27 юни 2018 16:56
Гост

Пълни глупости. Надявам се решението да се обжалва. Депутатите винаги се измъкват между капките. А борбата с корупцията трябва да започне от високите етажи на властта.

Наблюдател
Наблюдател
27 юни 2018 16:20
Гост

Интересно как се доказва, че сделката е изгодна…

Анонимен
Анонимен
27 юни 2018 16:15
Гост

Това решение за мен е абсолютно несправедливо.