Депутатите, гласували против законопроекта за защита от домашно насилие, с един замах подкопаха правата на децата, жените и ЛГБТИ хората в България и ги поставиха в опасност, а неистините, които изрекоха народни представители, ги превръщат в насилници. Това се казва в позиция на четири организации – Българския хелзинкски комитет (БХК), „Билитис“, „ЛГБТИ Действие“ и GLAS по повод отхвърления в петък от Народното събрание проект за промени в Закона за защита от домашно насилие.

На 27 януари парламентът разгледа два законопроекта по темата.

Единият беше внесен от „Демократична България“ и предвиждаше разширяване на кръга на защитените лица, увеличаваше мерките за защита от домашно насилие и регламентираше процедурата за прилагането им. В проекта се предлагаше създаването на национална база данни на случаите на домашно насилие, както и на единен национален орган, който да координира, планира и контролира прилагането на различните политики.

Предлагаха се и мерки, които да подобрят и забързат съдебните производства в случаите на предоставяне на защита. Въвеждаха се допълнителни мерки като забрана за насилника да осъществява контакт с пострадалия, забрана за притежаване на боеприпаси и оръжия, програми за превенция на насилието и специализирани услуги за защита, помощ и подкрепа на пострадалите. Предвиждаше се заповедта за незабавна защита да не подлежи на обжалване и да има незабавно действие, като се създава и възможност за ограничаване или продължаване на действието ѝ от съда при липса или наличие на непосредствена опасност.

Проектът на закон задължаваше полицейските органи да следят за изпълнението на заповедта за защита, като при констатирано неизпълнение нарушителят ще бъде задържан.

Вторият проект беше на БСП, който залагаше на създаването на Национална програма за превенция и защита от домашно насилие, която да се приема от правителството, задължително да съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на поне един кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие, във всяка област в страната.

Министерството на труда и социалната политика обаче беше против проекта на левицата, защото всичко заложено в него, вече е разписано в други актове. От администрацията на омбудсмана изразиха сходно становище и добавиха, че във версията на Корнелия Нинова няма механизъм за реална защита от домашното насилие.

Основните дебати в пленарна зала в петък бяха съсредоточени върху идеите в проекта на ДБ, като от „Възраждане“ видяха завръщане на Истанбулската конвенция, а лидерката на БСП също заговори за „социален пол“ – нещо, което законопроектът не предвижда.

В крайна сметка само ДБ и „Продължаваме промяната“ подкрепиха проекта, а останалите депутати гласуваха против.

В становището на четирите организации се припомнят думите на Нинова, според която България е била „спасена от Истанбулската конвенция от депутатите на БСП“, зад която, както и зад законопроекта, „се крият нелицеприятни неща“, че „тихомълком …джендър идеологията пълзи в света, в Европа и вече в България“.

Нинова атакува участието на неправителствените организации в образованието и направи недопустими внушения за злоупотреба с лични данни от страна на неправителствени организации с неприкрит шовинизъм. Тя посочи, че е опасно за децата да бъдат „отровени“ с информация за ЛГБТИ малцинствата, защото така били „обучавани в хомосексуалност“. И още: „никога няма да се подпишем и съгласим в България да има трети пол, извън мъж и жена“.

Пак от трибуната на Народното събрание, народният представител Иван Ченчев (БСП/ПЕС) проблематизира защитата от домашно насилие на семейните партньори от един и същ пол, без обаче да обоснове защо на лицата в такива семейства не се полага защита от домашно насилие“, припомнят четирите организации.

Те цитират и публикация на депутата от ГЕРБ Стефан Шилев във Фейсбук, който казал, че не приема да се дават „децата ни под „закрилата“ на НПО, които ще получават и държавно финансиране без гаранции за опазване на традиционните християнски ценности“.

Депутатите не само заеха позиция, несъвместима с морала. Те заеха позиция, несъвместима с българския и европейския правен ред. За пореден път те поквариха публичния дебат, изричайки неистини или манипулации, всяващи дезинформация и страх в българското общество, превръщайки лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, транс и интерсекс (ЛГБТИ) хората в изкупителна жертва на безпринципния си политически популизъм. Те демонстрираха хомофобия от най-високата трибуна на изразяване в България – тази на Народното събрание. Техните изказвания ще останат завинаги в историята на тази институция“, изтъкват четирите организации.

И отбелязват, че законопроектът на ДБ е бил атакуван с абсурдни доводи, които показват пълно непознаване на проблемите на жертвите на домашно насилие. „Петъчният дебат успя с един замах да подкопае не само равноправието на ЛГБТИ хората в България, но и правата на жените и децата, които са непропорционално по-често засегнати от патриархалното насилие. Неистината, че законопроектът бил изготвен без дискусия, след като беше широко приет в парламентарните комисии с участието на представители на всички политически партии, няма да изперат ничия съвест. Неистината, че този законопроект е противоконституционен, няма да спечели на изреклите тези клевети достойно място в историята. Неистината, че с този законопроект или с Истанбулската конвенция се въвежда „трети пол“ или че се поставят децата в опасност, няма да извини никого, а само превръща изреклият неистината в насилник“, се казва в становището.

Четирите организации посочват, че не само Конституцията прогласява равенството пред закона на всички хора, но и правото на Европейския съюз и вътрешното ни право са въздигнали дискриминацията на основата на сексуална ориентация или полова (джендърна) идентичност в правонарушение. И допълват, че омразата, която депутатите открито проповядват спрямо ЛГБТИ хората, не е просто нетърпима, а няма място в Народното събрание и е позор за българския парламентаризъм.

Заявяваме ясно и без колебание, че ще защитаваме правата и достойнството си от посегателства от всекиго, дори когато е забравил, че е на публична изборна длъжност, за да представлява не само избирателите си, но и целия народ – без изключение“, изтъкват от организациите.

През ноември Националният статистически институт публикува данни от проучване, според което 36.3% от младите жени в България на възраст между 18 и 29 години са били насилвани от свой настоящ или бивш партньор. 12% от жените на възраст между 18-74 години са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е била връзката им с него.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
01 февруари 2023 21:30
Гост

Пълни глупости пишете,Лекс! Особено заглавието е лишено от всякаква форма на правно познание и здрав разум!

atom22
atom22
01 февруари 2023 9:29
Гост

Лесно се пишат закони. Трудно се налагат особено когато са некадърно написани от хора от квартала.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 11:30
Гост

След като издиша опорката, че ще ходим некъпани и цяла зима ще умрем от студ без руски газ, актуалната тема за търговска марка „Костя Копейкин“ и политическа партия „Израждане“ е „джендъризма“ и Истанбулската конвенция. Защо ли обаче всички путлерасти не си стегнат куфарите за Москва или Донбас, където няма „джендъри“, а седят тука в гнилия ЕС и се мъчат за 4000 лева месечно от другарката Мутрофанова…

Голямата и малката копейка
Голямата и малката копейка
31 януари 2023 12:30
Гост

Копейкин Жуниър вече се калява в масов бой в училище, скоро очакваме и на жени и жендъри да посяга

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 7:12
Гост

Правни норми срещу всякакво насилие и предвидени санкции си имаме достатъчно. Поредните нови са напълно излишни. Слабото ни звено е контролът по спазване на вече наличните.
Няма нужда от специална уредба на насилието срещу всяка потенциална жертва. Всяко противоправно насилие трябва да се преследва. И норми за целта имаме достатъчно. Приложението куца, приемането на поредните копи-пейст нови не гарантира справяне с тази слабост

Кукуригу
Кукуригу
30 януари 2023 21:45
Гост

Демек, хетеросексуалните мъже поставиха в опасност всички останали. 😉

Виж ти
Виж ти
30 януари 2023 19:19
Гост

Спор за това няма, но реално за всички. А реална защита на нацията и държавата срещу обезлюдяването, което е резултат на съсипаното чрез пропагандиране и налагане на дива феминизация семейство не трябва ли да бъде осигурена?! Защото първата работа на една феминистка е да се възползва от правото си да не роди деца. По улиците бременна жена вече не можеш да видиш. Само коли, телефони и кучета с озверели „родители“.

Точица
Точица
30 януари 2023 19:59
Гост

Не само феминистките имат право да не произвесат деца, а всички жени (както и мъже). Много ми е интересно да обясните какво представлява „реалната защита срещу обезлюдяването“. Насилствена инсеминация на мамите на кучета с коли и телефони? А мъжете как ще ги заставим да правят деца?

Име
Име
30 януари 2023 19:10
Гост

Никога не се бие никой, но това е друга тема.

Петя
Петя
30 януари 2023 18:35
Гост

Само зная, че трябва да се осигури реална защита от домашното насилие.

Аман!
Аман!
30 януари 2023 18:22
Гост

Кой е „подкопал с един замах правата на децата, жените и ЛГБТИ хората в България и ги е поставиха в опасност“, бе джендър – грантаджии?! Всички тези права са гарантирани максимално от закона, а извратената съдебна практика гази безнаказано мъжете по брачни дела, за което дума не обелвате. Нинова и патреотите са ясни, но по тази тема ви трошат мръсните ръчичики, както си трябва. За пръв път да чуем подобно признание за оказвания от дълбоката световна държава зверски натиск за приемане на Истанбулската конвенция. Престъпна НПО мрежа, облъчваща задкулисно тълпата с „насилието над жените“ е пробила всички институции и медии.… Покажи целия коментар »

123
123
30 януари 2023 17:53
Гост

Значи като чуя, че демократи предлагат съдебен акт на първоинстанционния съд да не подлежи на обжалване, изпадам в потрес. Нямам нищо против любителите на еднополовата любов, но не смятам, че трябва да са център на внимание на цялото общество, нито пък дискриминирани. Има си достатъчно състави в НК, приложими към домашното насилие. За съжаление в момента политическата сбирщина в ПП, ГЕРБ и ДБ се държат като луди с картечница, за да се надпреварват в харесването на ЕС и САЩ, а онези ги гледат и се чудят, как е възможно да има такива хора. Не че другите партии в НС са… Покажи целия коментар »

Ганев
Ганев
30 януари 2023 16:17
Гост

Европа трябва да ни изплюе от редиците си, като кост от месо. Явно сме негодни да сме там. А искам да сме в Европа, а не в Евразийската гавра на Путя

Български гражданин!
Български гражданин!
30 януари 2023 17:22
Гост

ПРОМИТ МОЗЪК!

Станчев
Станчев
30 януари 2023 16:16
Гост

Ами това сме ние. Диваци и прости хора.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2023 20:21
Гост

Не, това си ти и колегите ти – саросоидни пл у жеци.

Павлов
Павлов
30 януари 2023 16:16
Гост

Позорно. Както е позорно и поведението на ГЕРБ, че пази Лев Инс и Алексей Петров и работи за него ПРОТИВ приемането на еврото. Въпреки широко декламираната позиция, че са за приемането на Еврото. По комисиите гласуват заедно с Израждане и БГ Възход и БСП против приемането му. Само оня Георг с хубавата мацка, дето му е жена, се дуе като пуяк, но са един дол дренки. Явно уж са за ЛГБТ обществото, но реално не са.

Нина
Нина
30 януари 2023 16:14
Гост

Това с ЛГБТ обществото е дъвка за преди избори и е предвидена за празноглавците, които вярват в плоската земя, Джуди Майковиц, Мангърката, Путя, самопреценят си и пазят „последната крепост на България – лев“. Нали имам син, който е на 24 и работи в IT сферата. Там си комуникира с какви ли не хора, предимно от чужбина. Сред тях, казва ми, има и гейове и лесбийки и на никой не му пука. Излизат, виждат се в чужбина или в България, ходят на море заедно. И нито той е залитнал да става гей, нито нищо. Има си приятелка и се надяват да… Покажи целия коментар »

Име
Име
30 януари 2023 16:13
Гост

Знаем какво седи зад Истанбулската конвенция и – леко ни е естетически неприятно.

Николов
Николов
30 януари 2023 16:11
Гост

Не само Израждане трябва да се заличи. Добре е и БСП в този и вид да се заличи

Български гражданин
Български гражданин
30 януари 2023 17:24
Гост

Много демократично! Няма що!

Петров
Петров
30 януари 2023 18:32
Гост

A, защото ГЕРБ са китка!

Deviant
Deviant
30 януари 2023 16:11
Гост

Нали се сещате защо не са приети? Защото „полицията да се задължи да следи…“. Никой не иска да си вкарва трън в гащите и не иска да се задължава да следи за нищо. Изплясква се една заповед и никой не се интересува спазва ли се или не. Ако насилник убие жертва, въпреки забраната за доближаване, просто ще го заловим и ще го пратим в затвора за могъщите пет години… това е. Как пък не дебелите чичаци полицай да следят за спазване на нещо!

Спаринска
Спаринска
30 януари 2023 16:10
Гост

Значи крайно смешно ми е, когато едва ли не на младите, които си говорят помежду си, те са от различни етноси, националности и с различна сексуална ориентация и не им дреме за всичко това, но си комуникират в работа или извън нея, точно Нинова и Копейкин седнат да им обясняват,, че ще ги пазят от гей обществото.

Гризев
Гризев
30 януари 2023 16:09
Гост

Каква джендър идеология, бе паткясани хора? Каква? Има можещи и добри хора и кретени, като прокурорският син. Каква джендър идеология? Гейове е имало още в древен Египет. А да не споменавам Спарта или някой римски императори. Точно БСП ще ме спасява от обратните.

Malina
Malina
30 януари 2023 16:08
Гост

джендър идеологията
Тоест според Нинова и БСП е редно да убият някого, защото е гей? Според тях е добре гейовете да бъдат убити за да се намали джендър идеологията?

Български гражданин
Български гражданин
30 януари 2023 17:30
Гост

За 32 години КЛЕПТОКРАЦИЯ да сте чували за убит гей? Никой не ги закача, освен Боян Расате, който им прави ПР всеки път преди избори!
Онова нещо с тротинетката щеше ли да просъществува някъде другаде, освен в и без това прогнилата ни от джендър идеологии държава???

Анонимен
Анонимен
30 януари 2023 23:19
Гост

Наскоро четох за един убит гей в пловдивско…от съпруга се, т.е пак от гей…

Любител
Любител
31 януари 2023 12:30
Гост

Има няколко случая на убит гей, но все от настоящ или бивш партньор, от ревност. Първото за което знам, е още в началото на 90-те години, на един спортист, академично гребане. Здрав мъж, със спортна фигура, застрелян от един дребосък, щото го зарязали няма кой да го чеше. Мой приятел беше съотборник на убития, като разбра истината , беше шокиран. И периодично стават такива престъпления, увеличават се, защото и гейовете се увеличават, според мене – защото младите жени са изключително комерсиални. Но това е друг въпрос.