Делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров за пореден път беше отложено заради заболяване. Този път съставът на Софийския градски съд (СГС) с председател Руси Алексиев не успя да даде ход на процеса, защото в отпуск по болест е младши съдия Габриела Лазарова.

Предишното и още няколко заседания пък бяха проваляни заради болнични или неявявания поради ангажименти на Каменаров и така делото на втора инстанция ще продължи поне една година, а очакванията бяха да приключи в едно заседание.

Шефът на БНТ е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол. Миналата година Софийският районен съд (СРС) го осъди условно на година и три месеца затвор и 600 лева глоба по обвинението, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта. Ако наказанието му бъде потвърдено от втората инстанция, той няма да може да продължи да заема поста на генерален директор на БНТ, защото Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществена медия да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Процесът може обаче и да не попречи на Каменаров да изкара мандата си, защото той изтича през август следващата година. Ако делото не приключи дотогава, дори и да бъде осъден, Каменаров вече ще е с изтекъл мандат.

Обвинението срещу него е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре. Обяснението му за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката „златен корен“, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане. Същата вечер съпругата му Радина Червенова била на парти и след 2 ч. се обадила и казала, че не се чувства добре и помолила да я прибере. Според защитата той се притеснил за състоянието на жена си и не съобразил, че е пил алкохол, а Каменаров заявил пред районния съд, че се е опасявал да не се случи нещо фатално със съпругата му.

Съдия Марина Манолова от СРС обаче записа в мотивите си, че Каменаров не е бил спрян за проверка от полицаите, докато притеснен отива да вземе жена си, а на връщане, когато вече е бил спокоен, че тя е добре. След това съдия Манолова посочи, че ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, Каменаров е можел да повика екип на спешна помощ, такси или дори услуги на компания от типа на „дринк енд драйв“, чиито служители да шофират неговия автомобил. След като бил спрян от полицаите, Каменаров се обадил точно на такава фирма и така се прибрал в дома си.

 

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 март 2019 12:45
Гост

Каменаров за това не се явява на делата явно. За да не разнася вируси.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 12:37
Гост

Този пак отърва кожата. До кога ли?

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 12:36
Гост

До кога ще се проточва това дело. Явно някой дърпа конците. Просто нямам друго обяснение.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 13:38
Гост

Поне до м. Август другата година. Ех, сладка службица.