Разследването за данъчни престъпления и пране на пари срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви приключи и обвинителният акт е внесен в спецсъда. Това съобщиха днес от прокуратурата и припомниха, че в организираната престъпна група са участвали още петима души. Според обвинението престъпната дейност е извършвана в продължение на 6 години, като е започнала през 2013 г.

Арабаджиеви са обвинени и в това, че като управители на фирми склонили представляващите дружествата да не плащат данъци, които са в особено големи размери. При водене на счетоводството използвали документи с невярно съдържание, прилагани при подаването на данъчни декларации, за да приспадат накрая неследващ се данъчен кредит. Най-често била използвана практиката да декларират и осчетоводяват доставки от фирми от типа „липсващ търговец“.

След това парите от данъчните измами били изпирани с поредица от транзакции, които трябвало да скрият произхода им. За изпирането на парите е обвинен синът на Арабаджиеви – Вълчо в съучастие с родителите му и още двама от групата.

Разследването срещу Арабаджиеви започна през лятото на миналата година с акция в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, които са тяхна собственост. Тогава в кутии за обувки, в куфари, сейфове и т.н. бяха открити над 10 млн. лв.

„Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки…Аз такова нещо в цялата си кариера не помня. Доколкото ми е известно, не се е случвало и в новата история на България“, каза след акцията Иван Гешев, който тогава беше зам.-главен прокурор.

Тогава бяха арестувани 10 души, сред които беше и синът на Арабаджиеви, а дълго време той беше единственият задържан член на семейството.

Едва през март 2019 г. Маринела и Ветко Арабаджиеви бяха задържани в дома на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар близо до Барселона и екстрадирани след това в България. Двамата съпрузи все още са в ареста. В края на септември, заради проблеми с кръвното на Арабаджиева, спецсъдът разпореди тя да бъде освободена под домашен арест, но след това втората инстанция отказа да я пусне и я остави да се лекува в болницата на затвора.

Наскоро пък антикоруцпионната комисия наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева.

10
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 16:55
Гост

Явно Гешев не е наясно, че все някога е за първи път.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 16:56
Гост

На него много неща не са му ясни, ама ей на! Ще си го отглеждаме още 7 години.

анонимен
анонимен
19 декември 2019 17:02
Гост

Дали ще са седем, защото ми мирише на по-кратък мандат 🙂

Пророк
Пророк
19 декември 2019 16:54
Гост

Много добре. Сега е гледаме 2 години съдебен цирк и на третата ще ги оправдаят на първа инстанция.

Интересно
Интересно
19 декември 2019 16:41
Гост

Ако делата срещу Арабаджиеви, Баневи и Стайков приключат с фиаско за Гешев, дали съдът ще е виновен, или Костов?

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 16:48
Гост

Всички останали, но не и той.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 16:54
Гост

КОСТОВ, КОСТОВ!

Отговор
Отговор
19 декември 2019 16:54
Гост

Христо Иванов ще е виновен. И Истанбулската конвенция. Не забравяйте и делото с/у Иванчева.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2019 16:59
Гост

За него, както за предшественика му досъдебното производство е перфектно.

Да видим
Да видим
19 декември 2019 16:39
Гост

Скоро ще започнат изпитите за милиционерския…