Бившият шеф на „Кремиковци“ и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов, който беше съден и оправдан за източването на дружествата, сега на свой ред води и печели дело срещу прокуратурата за незаконни обвинения.

Проверка на „Лекс“ показа, че на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) вече е осъдил държавното обвинение да плати на Томов 40 000 лева за претърпените от него неимуществени вреди и още 10 000 лева за имуществени. Подсъдими и оправдани с Томов за източването на „Кремиковци“ и ЦСКА бяха още Александър Гарибов, Божко Бонев и Иван Иванов. Дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) са завели и Бонев, и Гарибов. По тях СГС също вече се е произнесъл – Бонев трябва да получи над 27 000 лева обезщетения, а Гарибов – 5000 лева. Това означава, че до момента това дело, завършило с оправдателни присъди за всички подсъдими, струва на държавата над 82 000 лева. Решенията не са окончателни и подлежат на обжалване пред Софийския апелативен съд, който може както да намали, така и да увеличи обезщетенията, а исковете на Томов, Бонев и Гарибов са за общо над 900 000 лева.

Делото срещу тях беше внесено в съда преди 10 години, а четиримата подсъдими бяха окончателно оправдани през лятото на 2016 г. Преди това обаче Томов и Иванов бяха осъдени на по 9 години затвор на първа инстанция, но след това съдията Мариян Марков забави с 2 години мотивите, а после апелативният съд прие, че мотиви към присъдата на практика липсват и върна делото на СГС. След още две години четиримата бяха оправдани на три инстанции по всички обвинения, като съдилищата приеха, че присвояване от „Кремиковци“ за близо 30 млн. лв. и на 3,5 млн. лв. от ЦСКА изобщо не е имало.

Александър Томов е оценил на 100 000 лева нанесените му неимуществени вреди от продължилото 8 години дело. Отделно от това е поискал 512 500 лева за пропуснати ползи от неполучени възнаграждения и 74 000 лева за адвокатски разходи. В решението на съдия Георги Иванов от СГС се казва, че в такова дело не се събират доказателства, за да се прецени дали се дължат обезщетения, а само, за да се прецени размерът им. По делото е била разпитана една свидетелка, която е дала показания за физическите и психически страдания на Томов покрай процеса, как му се е отразило широкото медийно отразяване и забраната за напускане на страната. Съдията пише, че обезщетението по закон се определя по справедливост, но от решението не става ясно защо е преценено, че то трябва да е точно 40 000 лева. За обезщетението за адвокатски хонорар е записано, че това възнаграждение е прекомерно и трябва да бъде редуцирано на 10 000 лева, макар и те да надхвърлят минималните прагове. Съдът обаче е приел за изцяло недоказани исканите от Томов 512 500 лева за пропуснати ползи.

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов пък е поискал да бъде обезщетен със 150 000 лева. Съдия Елена Маврова обаче не е приела за достоверни показанията на свидетел, че делото срещу Гарибов е станало причина да бъде освободен от поста, който е заемал, довело е до развод със съпругата му и му е попречило да си намери нова работа. Според съда показанията на свидетеля били общи и не са подкрепени от други доказателства. Съдия Маврова отбелязва, че Гарибов е бил оправдаван на всяка инстанция, дори при първото разглеждане на делото, когато Томов беше осъден на 9 години затвор. Затова и присъжда обезщетение от 5000 лева.

Бившият финансов директор на „Кремиковци“ Божко Бонев е искал над 100 000 лева обезщетения за неимуществени вреди, платени хонорари на адвокати и пропуснати ползи. Само за страданията, които е изпитал от незаконното обвинение, отчуждението на близките и унижението, че е обвинен за тежко престъпление, Бонев е поискал 60 000 лева. Съдът отбелязва, че при отсъждането на справедливо обезщетение преценява както разгласяването на процеса в медиите, така и положението на Бонев в обществото. Според съдия Любомир Василев обаче „водещо за медиите е участието на политика и бивш вицепремиер Александър Томов“, докато Бонев е считан за второстепенен участник в „престъпните схеми“.

Съдът пише още в решението си, че обезщетения от 60 000 лева се присъждат, когато пострадалите са били задържани, делото е било с прекомерна продължителност, имало е осъдителна присъда на някоя инстанция и е довело до особено тежки последици в личния или професионалния им живот. Според СГС случаят на Бонев не е такъв и той е продължил да заема ръководни постове.

Съдия Василев стига и по-далеч, като пише, че Бонев носи и морална вина за фалита на „Кремиковци“.

„В случая ищецът формално не е бил част от законните представители на „Кремиковци“ АД (в несъстоятелност) , но е бил пълномощник и част от ръководния екип на „Кремиковци“ АД (в несъстоятелност) и носи своята морална вина за най-тежкия индустриален фалит в историята на България. Ноторно известен факт е, че тази несъстоятелност остави зад себе си огромни щети за държавата и обществото –  милиони неплатени задължения към държавата /за данъци/, към „НЕК“ ЕАД /за неплатена електрическа енергия/, към „Булгаргаз“ /за неплатен природен газ /. Хиляди работници и служители са останали без работа и препитание, докато ищецът е получавал с години наред възнаграждения от „Кремиковци“ АД и свързани с него фирми . В PR интервюта от 2007 г – 2008 г ищецът сочи , че комбинатът бил „енергоемък“, но едва ли не жизнеспособен и ще продължи да работи „на печалба“, което е очевидно невярно и е опровергано от последвалата несъстоятелност и разпродажба на активите“, пише в решението на съда. Затова и на Бонев е присъдено обезщетение за неимуществени вреди за 12 000 лева и още 15 000 лева за адвокатски възнаграждения и лихви върху внесена „парична гаранция“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Айнщайн
Айнщайн
30 декември 2018 22:50
Гост

А съдиите каква отговрност ще поемат? Где е инспекторатът?

Анонимен
Анонимен
27 декември 2018 10:57
Гост

Много странно как съдиите от СГС се обръщат на 180 градуса.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2018 9:38
Гост

Не стига, че обезкостиха Кремиковци, ами и обезщетения искат.

Парадокс
Парадокс
27 декември 2018 9:23
Гост

Явно никой не е виновен за източването на Кремиковци.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2018 9:36
Гост

Така ще е. Като съдиите се бавят с мотивите.