Софийският градски съд (СГС) не успя да даде ход на делото за тероризъм покрай изтичането на данни от НАП, за което са подсъдими бизнесменът Иван Тодоров и служителят във фирмата му „ТАД Груп“ Кристиян Бойков.

На днешното разпоредително заседание се разбра, че обвинителният акт е бил изпратен на подсъдимите едва на 2 март, въпреки че делото е внесено в съда още миналата година. По закон пък подсъдимите и защитниците им трябва да получат препис от обвинителният акт поне 7 дни преди заседанието. Адвокат Асен Асенов, който защитава Бойков каза, че делото е обемно, той не е успял да се запознае с него и му трябва поне месец. Затова и съдия Петър Стоицев го отложи за 5 април.

За колосалното изтичане на данни в НАП се разбра на 16 юли 2019 г., когато до медии бяха изпратени имейли от „анонимен руски хакер“, който се самообявяваше за автор на атаката в приходната агенция. В последствие за атаката обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Тодоров, Бойков и търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков, който беше сочен за подбудител, заедно с Тодоров.

Иван Тодоров

Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератаката. Те бяха обвинени в тероризъм, тъй като целта им била да се създаде смут и страх в населението. След това от прокуратурата обясниха, че действията им били насочени срещу действащата политическа система и форма на управление. В тази връзка прокуратурата публикува множество разговори и чатове между обвиняемите. Един от тях е проведен на терасата на фирмата между Янков и Бойков, в който Янков казва: „То като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе…?“, а в друг пък са цитирани други негови думи: „Т’ва в една бяла държава?… Правителството трябва да си замине с всички, с всички?…“.

Друг аргумент на обвинението за това, че тримата са имали за цел да свалят тогавашното правителство на ГЕРБ беше, че са хакнали и пръскачките край парламента. Собственикът на „Тад Груп“ остана в ареста повече от 6 месеца и беше освободен едва в началото на 2020 г. срещу гаранция от 100 000 лева. Едва преди седмица стана ясно, че прокуратурата е внесла делото в съда, но от него е изпаднал Георги Янков.

След днешното заседание адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодоров, коментира, че той е обвинен, че е подпомогнал Бойков, който пък работи на трудов договор във фирмата му, да извърши неправомерната намеса в компютърните данни на НАП. Това станало като Тодоров предоставил на Бойков служебно помещение, компютър и интернет.

„Това обвинение не ни затруднява“, каза Лулчева и добави, че разследването е приключило през март миналата година и до края на годината не е било внесено в съда.

След теча на данните от НАП десетки граждани заведоха дела за вреди, заради които Върховният административен съд отправи преюдициално запитване, но все още се чака произнасянето на Съда на Европейския съюз (повече виж тук).

В края на февруари пък Административният съд – София-град прие, че НАП е можела да предотврати изтичането на данните за над 6 млн. граждани и юридически лица през 2019 г., но е бездействала. Съдът потвърди почти всички констатации на Комисията за защита на личните данни, въз основа на които беше наложена глоба от над 5 млн. лева на НАП. Санкцията беше оспорена от агенцията, но делото за нея още е висящо в Софийския районен съд, тъй като се чака заключение от експертиза.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шоуто на Каскета!
Шоуто на Каскета!
06 март 2023 21:15
Гост

Това дело трябва да се филмира! Глупостите на Пръскачката и елховския неандерталец са за „Златна малинка“, а мистър Бийн ще умре от яд, че не са му дали този „гениален сценарий“ направен, като ебавнителен акт на СГП!

Ха-ха, тъпо ли ти е, филмар
Ха-ха, тъпо ли ти е, филмар
06 март 2023 23:53
Гост

Много евтин коментар,не ти се получи. Тъпо!

Гешев - позор, оставка и затвор!
Гешев - позор, оставка и затвор!
06 март 2023 17:41
Гост

ПОРЪЧКОратурата обвинява за тероризъм и опит за държавен преврат чрез хакване на поливните пръскачки пред парламента. ПРИКРИВАтурата обаче не може да измери разликата между 14 и 21 см асфалт от Северната тангента, „изпарила“ се под формата на кюлчета злато право в едни чекмеджета в Банкя.

Минчо
Минчо
06 март 2023 16:43
Гост

Естествено, че НАП е можела да предотврати изтичането на данните.

Божинов
Божинов
06 март 2023 16:39
Гост

Чиста проба измама

Настимир
Настимир
06 март 2023 16:39
Гост

Трябва да се разпелет целият казус. Но едва ли ще се случи

Манолев
Манолев
06 март 2023 16:39
Гост

Какви са тия кошаревски свидетели и записи бре? Чак преврат са искали да направят и да свалят добрия ГЕРБ, който никога не краде, никога не присвоява и никога, ама никога не разпъва чадър над едни фирми и не притиска други да си дадат половината печалба на ГЕРБ и в частност на Цветан Цветанов, Бойко Борисов, Влади Горанов, Красен Кралев и останалите „герой“.

Михаил
Михаил
06 март 2023 16:39
Гост

Поредното безхаберие.

Emiliana
Emiliana
06 март 2023 16:38
Гост

Сещате се, че ако на власт бяха ПП и ДБ нямаше Гешев да се възбуди така на подобни думи.

Унчев
Унчев
06 март 2023 16:37
Гост

Олеее ужас. Как така някой си е позволил на терасата да говори против министъра слънце Бойко Борисов. И с какво точно е подслушан тоя разговор?

Бунев
Бунев
06 март 2023 16:37
Гост

„То като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе…?“, а в друг пък са цитирани други негови думи: „Т’ва в една бяла държава?… Правителството трябва да си замине с всички, с всички?…“.

Е какви са тия цитати, за които каскета се е възпалил? Това може да е извадено от доста по-дълги изречения и да става дума за съвсем друго нещо. Например –
„Абе знаеш ли, че трябва да вземем да емигрираме, то като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе тоест никой няма воля да го смени.“
Обаче не е ясно всичко, само откъси.

Анджело
Анджело
06 март 2023 16:34
Гост

Да де, накрая ще се окаже, че никой не е виновен, като парадокса с убития Цезар – кой нанесе смъртоносния удар? Еми не е ясно, случило се е, майната му.

Станой
Станой
06 март 2023 16:33
Гост

Типично по български.

Огнянов
Огнянов
06 март 2023 16:33
Гост

А защо е връчено чак преди дни?

Мики
Мики
06 март 2023 16:40
Гост

Някой умишлено е тупал топката.

Ангелина
Ангелина
06 март 2023 16:32
Гост

Е как няма делото да е обемно. Нали в България се създават едни мегаломански дела, които да се точат с години и накрая да няма доказателства за обвинителна присъда.