Прокуратурата е осъдена да плати над 60 000 лева обезщетения на бившия зам.-министър на труда и социалната политика Димитър Димитров и на бизнесмена Михаил Методиев, които бяха подсъдими, но оправдани по делото за т. нар. „златен ремонт“ на социалния дом в Стара Загора, по което на подсъдимата скамейка беше и социалният министър от правителството на тройната коалиция Емилия Масларова.

Делото беше за извършени длъжностни престъпления и присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Подсъдими бяха още собственикът на фирма „Стара Загора 2007“ Венцислав Драганов, бившият главен секретар на социалното министерство Иван Пенев и Росен Стефанов, който отговарял за контрола на ремонтните дейности. Обвинителният акт беше внесен в съда през 2010 г., а в края на 2015 г. Софийският градски съд (СГС) оправда всички подсъдими, като в мотивите му се казваше, че нито една експертиза не показва ясно колко пари са изхарчени, а прокуратурата е изготвила „немислима“ правна конструкция.

Две години по-късно апелативният съд отмени оправдателните присъди и върна делото на прокуратурата като написа, че градският съд е използвал пороците на обвинителния акт, за да оправдае подсъдимите, вместо да го върне на прокуратурата. Апелативните съдии също бяха категорични, че обвинителният акт не отговаря на стандартите на какъвто и да е юридически акт, тъй като е „неясен, непълен, неразбираем, противоречив и концептуално невъзможен“, но това означава, че по него не може да се постанови каквато и да е присъда. Иначе апелативният съд беше стигнал до извод, че по делото има годни доказателства за реално причинени вреди.

В следващите две години обаче прокуратурата не внесе нов обвинителен акт, а през 2019 г. реши да прекрати делото. Постановлението за прекратяване беше потвърдено от СГС, но след това апелативният съд го върна за ново произнасяне. Тогава пък градският съд реши да върне делото на прокуратурата и след жалби на подсъдимите апелативните съдии сложиха точка на казуса през 2021 г. и потвърдиха постановлението за прекратяване на делото.

От това последно определение на съда (виж тук) стана ясно, че и прокуратурата се е съгласила със становището на апелативните съдии за „недопустима правна конструкция на обвинението“. В крайния съдебен акт се казва още, че остава неясно защо прокуратурата е привлякла обвиняемите по обвинения, за които по-късно констатира, че са недопустима правна конструкция.

„Неправилната, вътрешнопротиворечива и неясна правна конструкция на повдигнатите обвинения, не може да обоснове извод за липса на вреда, а оттам и за липса на престъпление от обективна и субективна страна, следователно не са налице предпоставки за изменение на основанието за прекратяване на наказателното производство“, написа в заключение апелативният съд.

Миналата година бившият зам.-министър в социалното министерство Димитър Димитров е завел иск за 100 000 лева срещу прокуратурата за неимуществените вреди от незаконното обвинение за длъжностно престъпление. Той пише в исковата си молба, че делото срещу него е било широко оповестено в медиите, бил е злепоставен в обществото, било е опозорено доброто му име на инженер, политик и общественик.

Димитров твърди, че заради процеса рязко пострадала и професионалната му политическа кариера, тъй като бил зам.-кмет на Стара Загора, депутат в три парламента и зам.-министър, но повдигнатите му обвинения сложили край на политическата му дейност, а майка му починала, без да разбере, че воденото срещу него дело е незаконно. Показания е дала и съпругата му, която свидетелствала, че заради процеса срещу Димитров, той бил принуден да работи до пенсионирането си само „като „експерт на „Позитано“ 20“, където му било трудно да развие себе си. Негов приятел пък е дал показания, че Димитров бил социално изолиран, останали му малко приятели, не го канели дори на кръгли годишнини и сватби само заради това, че бил подсъдим.

В решението (виж тук) си съдия Невена Чеуз от СГС отбелязва, че делото е продължило 11 години, обвиненията са били за тежки престъпления с вреди за над 11 млн. лева и по това време Димитров е бил на 59 години, когато обичайно човек с високо обществено и професионално положение, образователен ценз и почтено име, следва да се радва на резултатите от успешната си реализация, а е бил субект на незаконно наказателно преследване. Съдът отбелязва още публичното разгласяване на процеса и опетненото име на Димитров.

„Тези обстоятелства, съпоставени с естеството на заеманата от ищеца длъжност – заместник министър т.е. лице, заемащо отговорно служебно положение, по отношение на която длъжност обществото има завишени изисквания за почтеност и спазване на законите по правило дават по-голямо негативно отражение в неимуществената сфера на лицето, а на още по-голямо основание това важи за случаите, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от сферата на професионалната реализация на лицето, какъвто е и настоящият случай“, се казва в решението на градския съд, според който обаче справедливото обезщетение за Димитров е 50 000 лева, а не 100 000, колкото той е поискал.

Отделно прокуратурата е осъдена да му плати още близо 3000 лева за имуществени вреди от платени адвокатски хонорари и пропуснати ползи от наложената му гаранция от 3000 лева. Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

Преди дни градският съд осъди прокуратурата (виж тук) да плати 10 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и на бизнесмена Михаил Методиев, който беше подсъдим за присвояване по делото за „златния ремонт“, тъй като е бил управител във фирмата на Венцислав Драганов.

Той пише в исковата си молба, с която претендира 150 000 лв., че изпитвал силно притеснение, че ще бъде осъден, въпреки че е невинен, а делото било постоянно отразявано от медиите. Здравословното му състояние се влошило, след като 11 години изпитвал силни негативни емоции – станал потиснат и крайно раздразнителен, не можел да спи, сънувал кошмари, напълнял с над 40 килограма, а делото се отразило изключително негативно и на развиваната от него търговска дейност. Свидетел е дал показания, че Методиев имал строителен бизнес, който пострадал покрай процеса, „тъй като, когато кажат, че си измамил държавата за няколко милиона, това със сигурност влияе на бизнес отношенията ти“. Друг свидетел пък е заявил, че отношенията в семейството на Методиев също се влошили заради делото и той се разделил със съпругата си, а приятелите му също се отдръпнали.

Съдия Божана Желязкова приема, че делото се е отразило тежко на Методиев, особено заради продължителността от 11 години, но според нея справедливото обезщетение за моралните му вреди е 10 000 лева, тъй като не е доказана връзката между процеса и влошеното му здравословно състояние.

„Всичко това, както и обстоятелството, че наказателното преследване срещу ищеца му е нанесло психически щети, разрухата на семейния му живот и бизнес, общото икономическо положение в страната, мотивира съда да приеме, че справедливо по размер обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди би било 10 000 лв., в който размер искът следва да се уважи, а за разликата – да се отхвърли като неоснователен“, се казва в решението на съда, което също може да бъде обжалвано пред апелативния съд.

Отделно прокуратурата е осъдена да плати на Методиев и над 6000 лева обезщетение за имуществени вреди – за пропуснати ползи от задържаната му в хода на делото гаранция от 10 000 лева, както и за платените от него адвокатски хонорари.

Бившият социален министър Емилия Масларова не е завеждала иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, но още през 2019 г. тя осъди България в Европейския съд по правата на човека да ѝ плати 5000 евро за неимуществени вреди 3000 евро за разноски по делото. Тогава съдът в Страсбург прие, че в хода на делото е била нарушена презумпцията за невиновност на Масларова при изявления на говорителят на главния прокурор и на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:32
Гост

„…Показания е дала и съпругата му, която свидетелствала, че заради процеса срещу Димитров, той бил принуден да работи до пенсионирането си само „като „експерт на „Позитано“ 20“, където му било трудно да развие себе си. Негов приятел пък е дал показания, че Димитров бил социално изолиран, останали му малко приятели, не го канели дори на кръгли годишнини и сватби само заради това, че бил подсъдим…“ Ха ха ха… подигравките спрямо беззъбата поръчковатура са великолепни…

Хари
Хари
27 април 2023 11:23
Гост

При годни доказателства за реално причинени вреди да няма осъдени…

Красен
Красен
27 април 2023 11:25
Гост

Просто червенодрешковците отново не си свършиха работата.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:35
Гост

Четете го тоя НПК бе хора…. предмет, тежест на доказване, основания за прекратяване на наказателно производство… такива работи….

Лозан
Лозан
27 април 2023 11:19
Гост

Пълен абсурд! Някой си е крал, а сега ние ще плащаме.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 9:55
Гост

Цитат на коментар от news.lex.bg/държавата-се-заема-да-търси-решение-на/ „„„Лекс“ многократно е поставял проблема,…“ само дето бяга от същината на проблема. Масларова от правителството на Орешарски беше обвинена за едни около 15 милиона лева, отишли уж за „ремонт“. АДФИ по онова време, от което Орешарски изгони Петкова, глоби Масларова с 500 лева. Лозан Панов и НК на ВКС приеха Тълкувателно решение №3 от 22.12.2015 г., което отсича non bis in idem – „не два пъти за едно и също нещо“. С което Масларова беше оневинена. След този инцидент прокуратурата при Цацаров изиска АДФИ да се консултира с тях преди да налага адм. наказания. Чудно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 9:47
Гост

Гепени милиони от далавера, за която има доказателства, но целенасоченото безхаберие на прокуратурата да работи качественото по делата по чл.282 НК достига космически висоти.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 9:18
Гост

„Била е изготвена и допълнителна съдебно-счетоводна, строително-техническа и оценителна експертиза, съгласно чието заключение вредата от неизпълнени количества СМР е в размер на 3 779 648,245 лева без ДДС и 4 535 577,99 лева с ДДС по актувани цени. Вредата от
завишени СМР е 7 258 757,33 лева без ДДС и 8 710 508,80 лева с ДДС“

Цитатът е от мотивите на определението на САС от 22.06.2021г.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 9:52
Гост

Казано на неюридически език, по делото е установена вреда за държавата на стойност над 11 милиона лева. Поради неясен, непълен и юридически неправилен обвинителен акт, делото е върнато на прокуратурата за отстраняване на нередовностите. След връщането, прокуратурата е решила направо да прекрати наказателното производство. Тъй като Министерството на труда и социалната политика като орган на ощетената държава, не е поискало да участва като страна по делото, то няма право да обжалва постановлението на прокуратурата за прекратяване, затова са останали само жалбите на обвиняемите. Законът забранява на съда да влошава положението на обвиняемите по техни собствени жалби, затова постановлението е потвърдено… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 10:05
Гост

И на юридически и на неюридически означава, че някои са присвоили милиони, а сега ще приберат и обезщетения по ЗОДОВ.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 10:15
Гост

Обезщетенията по ЗОДОВ са черешката на тортата, след като обвиняемите не са осъдени, те са по презумпция невинни и имат право на обезщетение. Същественото тук е, че държавата, вследствие на собствените си действия и бездействия, никога няма да накаже никого за ощетяването си с тези 11 милиона лева, нито ще си вземе парите от някой. Това трябва да е ясно за следващия път, когато разсъждаваме, защо не ни приемат някъде

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:42
Гост

„Присвоили“ ако обвинението докаже извършено престъпление и участие на обвиняеми лица в него. В случая съдът казва, че прокуратурата си е барала….. и хората получват обезщетение за нанесени вреди понеже са се превърнали във вечни обявиняеми. Нека прокуратурата отговори защо е образувала изобщо такова дело, след като има задължения да разполага с достатъчно данни, които след това вероятността да докаже в хода на нак. процес е повече от 50 %. Та такива ми ти работи, с нагласени магистратски конкурси за назначаване на посочени с един пръст и бутнати с друг, резултатът е само един – тлъсти заплати за зависими и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 9:55
Гост

Така е- САС казва, че има вреди за милиони, но прокуратурата трябва да си ги подреди качествено в ОА…това е, просто е трябвало някой кадърен прокурор да седни и напише нов ОА, а САС му е дал подробни насоки как да го направи това.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 9:17
Гост

Тя Масларова преди време добре си го беше казала – Властта не трябва да се пипа.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 9:12
Гост

Според Тълкувателно решение №3 от 22.12.2015 г. НЕ МОЖЕ да се търси наказателна отговорност след като е реализирана административно-наказателна отговорност спрямо едно и също лице за едно и също деяние.

Казват, че това решение е оправдало редица „наши другари“, в това число и Масларова. След това решение прокуратурата поиска да НЕ СЕ налагат административни наказания преди да се е произнесла тя за евентуална наказателна отговорност.

OMG
OMG
27 април 2023 9:02
Гост

Щом на Димитров дават 100 бона, колко ли ще прибере Масларова, че и тя след това поне пост не докопа.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
27 април 2023 8:57
Гост

Еййй, този много нагъл, бе. Надебелял с 40 кила, щото с нескопосан обвинителен акт се измъкнал за присвояане на 11 млн. и съди прокуратурата, а излиза, че благодарение на нея не е в затвора, където вероятно щеше да отслабне с толкова.

Дерзайте друзя
Дерзайте друзя
27 април 2023 8:57
Гост

„„По това дело съм направил всичко, което ми е по силите да разкрия истината, защото според мен има престъпление. Убеден съм, че присъдата ще бъде отменена, защото не е възможно, когато едно строителство струва 8 млн. лв., а държавата предоставя 19 млн. лв. и експертите установяват, че само девет милиона ги има в сградата, този процес да не е свързан с престъпление“, заяви на излизане от залата прокурор Калин Софиянски.

Адвокатът на Масларова – Ина Лулчева, обаче коментира…“

19 милиона – толкова пък ни струва Масларова при Орешарски. Нищо общо със сегашните пари.

п.с. Умишлено спестявам източника на цитата.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 9:01
Гост

Абе и след Масларова и Орешарски се крадеше с тези темпове, ама оттогава прокуратурата не си прави труда да замазва през калпави обвинения, а просто затваря очи.

да му се невиди
да му се невиди
27 април 2023 8:56
Гост

Хич недолюбвам главната героиня в тази история, не поради лични, а поради политическата й дейност, та ми е бая криво да чета такива неща да му се невиди

123
123
27 април 2023 8:55
Гост

Доста нескопосано спасяване на Масларката направиха тогава, с други заслужили борци се справиха доста по-фино.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 8:44
Гост

На прокуратурата нищо не струва, както и прокуратурата нищо не струва. Но виж на българския данъкоплатец струва едни скромни 60 бона, щото “човече с червена престилка” не умее да внесе обвинителен акт.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 11:48
Гост

Защото човече с червена престилка е бутнато да кеси за заплата ( и повдига „правилните“ обвинения) и друго не го е…. вълнува.

Анонимен
Анонимен
27 април 2023 8:33
Гост

Брей какъв е бил този ОА, че всички са се отрекли от него, явно някаква тотална безсмислица

Z.Z
Z.Z
27 април 2023 8:53
Гост

Който го е писал, де да можеше и да плаща…

Тихомир
Тихомир
27 април 2023 11:17
Гост

За съжаление вечно ние им плащаме верисиите.