Миналата седмица Върховният касационен съд на Румъния потвърди шестгодишната присъда затвор на бившия министър на туризма Елена Удря. В последно време 48-годишната Удря отсъстваше от активния публичен живот и новината можеше да мине и без елемент на сензация, ако само няколко часа по-късно тя не беше заловена в България при опит да премине в Гърция. И това не е първото ѝ бягство от правосъдието, пише БТА.

„Жертва на правосъдието“

Скоро след издаването на присъдата Удря беше обявена за международно издирване от румънските власти и беше задържана на граничния пункт Кулата на българо-гръцката граница. Стана ясно, че тя е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево часове преди съдебното решение и това е станало легално, тъй като в този момент не й е била наложена никаква ограничителна мярка. Според местните медии тя дори вече е поискала политическо убежище в Гърция.

Сега румънските власти чакат решението на българския съд по искането им за екстрадицията й. Дотогава Окръжният съд на Благоевград реши да я остави в ареста.

Удря, която от 2015 г. насам беше разследвана по няколко корупционни дела и вече неведнъж се е озовавала в ареста, твърди, че процесите срещу нея са политически и се обявява за „жертва на правосъдието“, отбелязва радио Свободна Европа-Румъния.

Стремителна кариера

Родена в Бузъу през 1973 г., Елена Удря завършва право в частен университет в Букурещ. Работи като адвокат, а по-късно получава магистърска степен в Националния университет по отбрана „Карол Първи“. Политическата ѝ кариера започва през 2002 г., а в периода юни 2004-февруари 2005 г. е член на Общинския съвет на Букурещ. Това се случва тъкмо в края на мандата на Траян Бъсеску като кмет на столицата, преди да стане президент на Румъния през декември 2004 г.

После Удря става депутат (2008-2016 г.), като междувременно се издига до поста министър на туризма (2008-2009 г.) и на регионалното развитие и туризма (2009-2012 г.). За известно време е заместник-председател на вече несъществуващата Демократично-либерална партия (ДЛП). А на 8 юни 2014 г. оглавява създадената от Бъсеску Партия Народно движение (ПНД) и се кандидатира на президентските избори през ноември 2014 г., на които получава едва 3,60 процента. Скоро след това се отказва от лидерския пост в партията.

„Блондинката от Котрочени“

Интересът към личността на атрактивната Удря не стихваше през всичките тези години. По времето, когато Траян Бъсеску обитаваше президентския дворец „Котрочени“, тя беше президентски съветник, а по-късно и началник на канцеларията на държавния глава. Жълтите медии я наричаха „блондинката от Котрочени“ и намекваха, че отношенията й с тогавашния президент Траян Бъсеску не са били единствено професионални – слух, който обаче никога не получи потвърждение.

В статия за тогавашната кандидат-президентка Елена Удря в. „Адевърул“ пише през 2014 г., че за десет години т.нар. „блондинка от Котрочени“ е предизвикала много „скандали, политически кризи, дори антипатии сред приближените на президента, но никога не е губила качеството си на любимка на Траян Бъсеску“.

Международната преса също я определяше като „протеже на президента Бъсеску“, когато ПНД я издигна за свой кандидат в президентската надпревара след последния мандат на Бъсеску.

Черната рокля на бели звездички

През 2011 г. агенция Асошиейтед прес пише: „Това е просто една рокля, но в Румъния се говори само за нея“. Става дума за роклята „Долче и Габана“ на тогавашния министър на туризма и регионалното развитие Елена Удря. Статията, препечатана в редица американски издания като „Вашингтон пост“, „Бостън глоуб“, „Сан Франсиско кроникъл“ и „Маями хералд трибюн“, говори за „страстта на румънския министър към луксозните дрехи и аксесоари“ и не пропуска да напомни за „неуместната“ връзка, която Елена Удря има с държавния глава, пише сайтът Зиаре.

„Спорният министър предизвика истински скандал, носейки черна рокля с бели звезди с марката „Долче и Габана“, за която призна, че струва повече от заплатата на много румънци“, коментираха  американските журналисти. Според румънските медии въпросната рокля е струвала 700 000 леи или над 14 000 британски лири. „Министърът на развитието и туризма се глези с луксозни тоалети, докато правителството, от което е част, дава уроци по икономии на румънците“, коментира сайтът ЕкслузивНюз.

Страст към лукса

Асошиейтед прес отбелязва, че „Удря е най-забележимият министър в Румъния и близък съюзник на президента Траян Бъсеску“, като посочва, че заради слуховете за „неподходящите й отношения с президента“ той бил принуден да уточни, че е бил със съпругата си една вечер, когато Елена Удря била снимана да влиза в президентския дворец.

В интервю за телевизия Б1 Удря разкрива страстта си към луксозните дрехи и обувки още от времето, когато била „провинциално момиче“ от не особено заможно семейство. Тя същевременно обвинява журналистите в мизогиния (омраза или презрение към представители на женския пол, бел.ред.), изтъквайки, че има политици мъже, които носят също толкова скъпи дрехи.

Темата за цената на тоалетите на Удря обаче не губи актуалност и години по-късно. През 2019 г. бившата министърка и настоящият й партньор Адриан Александров кръстиха в църква дъщеричката си Ева-Мария и таблоидите веднага зададоха въпроса колко струва прилепналата й дантелена рокля. Оказа се, че този път цената е „едва“ около 1800 леи или малко над 712 лева. По това време Удря вече е обвинена в няколко корупционни престъпления.

Проблеми със закона

През 2015 г. Удря е разпитвана от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) по обвинения в пране на пари и неверни имуществени декларации в рамките на по-широко разследване на корупционен скандал с лицензи на Майкрософт (т.нар. дело „Майкрософт“). В резултат на това Удря се оттегля от председателския пост в ПНД. След отнемането на парламентарния й имунитет са й повдигнати обвинения в търговия с влияние и пране на пари.

По друго дело, известно като „Галавечер на Буте“, тя беше обвинена в получаване на подкуп през 2011 г. Според прокурорите тогава е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки 2 милиона евро държавни средства. Именно по това дело Елена Удря получи окончателна присъда на 7 април 2022 г. и по-късно беше заловена в България.

Същевременно Елена Удря е разследвана и по делото „Хидроелектрика“, по което е обвинена, че през 2011 г. е получила подкуп от 3,8 милиона долара, за да съдейства за запазване на договорите между фирмите на един бизнесмен и държавното водно-енергийно дружество Хидроелектрика.

Тапети в затворническата килия

През февруари 2015 г. бившата „блондинка от Котрочени“ влиза в ареста. Тя е задържана на 10 февруари 2015 г. от прокурорите от НДБК по делото „Майкрософт“, а след това Върховният касационен съд постановява да остане в ареста за 30 дни. По това дело Удря е обвинена, че в качеството си на министър на регионалното развитие и туризма е получила 500 000 евро от един бизнесмен, „за да реши проблемите му с правосъдието“.

По същото дело бившият й съпруг, бизнесменът Дорин Кокош, беше обвинен, че е поискал и получил сумата от 900 000 евро чрез нея, за да осигури сключването на договор за лицензи на Майкрософт.

Влизайки в ареста в Букурещ с белезници на ръцете, Елена Удря не изневерява на естетическите си принципи: според полицейски източници тя е поискала да й бъде позволено „да вароса килията, в която е затворена, да боядиса решетките и радиаторите, да смени мебелите и да постави тапети на стените“, пише Медиафакс.

Седем дни по-късно тя е освободена и поставена под домашен арест, а през 2020 г. НДБК прекрати делото поради липса на доказателства.

Бягство в Коста Рика

Това обаче не е краят на сагата, а едва началото. Само няколко дни по-късно Елена Удря отново се оказва зад решетките, този път по обвиненията по делото „Галавечер на Буте“. Арестът ѝ продължава два месеца и половина и през май 2015 г. тя излиза от женския затвор Търгшор в Плоещ и остава под домашен арест.

През юни 2018 г. Удря е осъдена от Върховния касационен съд за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положението по делото „Галавечер на Буте“ и получава присъда 6 години затвор.

В началото на 2018 г. бившата министърка бяга в Коста Рика, където иска политическо убежище, а по-късно там се ражда и детето й. Румънските власти искат екстрадицията й, макар че централноамериканската държава няма договор с Румъния, регламентиращ процедурата по екстрадиция.

През октомври 2018 г. Елена Удря, която не получава убежище, е задържана от властите на Коста Рика на базата на международна заповед за арест, но през декември същата година е освободена, след като като присъдата ѝ е отменена на базата на решение на Конституционния съд.

През юли 2019 г. Елена Удря се връща в Румъния.

Личен живот и бизнес начинания

На 20 септември 2018 г. в Коста Рика се ражда дъщеричката на Елена Удря и Адриан Александров. Скоро след раждането младата майка прекарва два месеца в ареста на централноамериканската държава. След завръщането си в Румъния двойката остава встрани от прожекторите и медийното внимание за известно време.

Но в края на миналата седмица Елена Удря отново е в новинарските емисии, след като е задържана в България по международна заповед за арест. Скоро след това в страната пристига и нейният годеник, за да я подкрепи в трудния момент.

За Адриан Александров не се знае много, пише сайтът Вива.ро, като отбелязва, че любимият на Елена Удря е 13 години по-млад от нея, роден е в окръг Тулча и е работил като модел, а по-късно и като стюард на полети на авиокомпанията „Емирейтс“. В момента работи като брокер на недвижими имоти, твърдят източници, цитирани от сайта.

В края на миналата година в. „Адевърул“ съобщи, че Елена Удря е поставила началото на „най-големия проект за недвижими имоти в Източна Европа“, предвиждащ строежа на модерен комплекс в град Клуж с 10 000 апартамента в 40 блока, мол, кабинков лифт и хеликоптерна площадка. Вестникът отбелязва, че проектът „Transilvania Smart City“, който е най-скъпият подобен проект в Румъния и цяла Източна Европа, е получил строително разрешение за първия етап. Сред инвеститорите са Елена Удря и партньорът ѝ Адриан Александров, отбелязва изданието.

20
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
anna
anna
12 април 2022 7:48
Гост

I regularly visit your website and find a lot of interesting information. There are not only good articles but also great comments. Thank you and hope my page grows bigger and bigger. retro games

for real
for real
11 април 2022 15:16
Гост

Абе то и сем. Байдън се говори че поддържали непрофесионални отношения с 20-тина чернокожи (нещо много модерно сега на запад) ама за това прогресивните медии никога няма да пишат.

А нещо за сина му – среднист, уволнен от армията заради наркомания, по-точно за онези 50 млн. долара „спечелени“ от рудниците в Украйна? Неее, това не е корупция, това е честен и легален бизнес, щом го правят „нашите“

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 15:23
Гост

Какво общо има статията с Байдън?!

Първо в Румъния, после у нас. Време е.
Първо в Румъния, после у нас. Време е.
11 април 2022 13:04
Гост

И тя като Тиквуций и останалите престъпници се изкарва жертва на правораздавателната система. А истината е, че в Румъния Кьовеши подгони престъпниците и много от тях се озоваха в затвора, вкл. бивши премиер и президент. А тук имаме един Каскет, който не само не гони, но и закриля мафията. Така че надеждата на целия български народ за правосъдие е насочен към Кьовеши и Европрокуратурата, чиито действия може да пратят висши членове на каскетно-тиквената мафия където им е мястото.

Тихомир
Тихомир
11 април 2022 13:03
Гост

Въпбще не се учудвам, че има страст към лукса.

Никинова
Никинова
11 април 2022 12:41
Гост

Като се има предвид, че те са измислили копърките, Барсеона е полудяла от румънските цигани, а като цяло нацията им не е най-читавата на света, не мисля, че и те трябва да са ни пример за правосъдие и правова държава.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 13:06
Гост

Баце, ти ли си? Абе тая Кьовеши с гол гъз таралежи мачка, да знаеш!

Челински
Челински
11 април 2022 12:40
Гост

Не сме запознати с техните проблеми и кой управлява и дали търси дивиденти с арести или не.

Лозан
Лозан
11 април 2022 12:56
Гост

Те по- скоро нямат проблеми за разлика от нас.

Харалампиев
Харалампиев
11 април 2022 12:40
Гост

Трябва да се прати в Румъния и там да си се защити, а не да бяга.

Албена
Албена
11 април 2022 12:39
Гост

Да имам и на тях правосъдието. Дали са си решили проблемите с краденето на пари за пътища там? Защото се краде.

Тити
Тити
11 април 2022 12:59
Гост

На всяктъде се краде. Обаче ГЕРБ тук направо счупиха рекордите.

Пашов
Пашов
11 април 2022 12:37
Гост

И тя правила мизерии, както тук герберите и тияпреди тях

Мавродиева
Мавродиева
11 април 2022 12:37
Гост

Всеки случай са по-правовоа държава от нас.

Енус
Енус
11 април 2022 12:36
Гост

Това си е техен проблем, не наш. Да си се оправят в Румъния

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 12:36
Гост

Когато си крал народни пари и си злоупотребявал с власт, после е лвсно да кажеш, че властта те репресира и иска да те затвори без да си виновна и да търсиш политическо убежище.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 12:35
Гост

Абе май и там малко с ПР цел се раздават едни присъди

Албена
Албена
11 април 2022 12:39
Гост

Там също има много рекламни акции. Примерно санирането на сгради. Контактувах с тамушен археолог, който е доста наясно с нещата в страната и как се случват работите. Вика – тука се санират сгради за да изглеждат добре за туристите, но това е само фасадата, вътре сградите са истинрки съборетини. А да не говорим как се правят пътища. Наливат се примерно 50 милиона за изграждането на 5 км. път. После някой пуска уж писмо до общината, че през пътя минавлаи мечки и не било обезопасено за мечките. Айде разваляй всичко и се излизат нови 50 милиона за същите 5 км. Ей… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
11 април 2022 12:34
Гост

Ето че е възможно и министър да бъде осъден.

Чавдар
Чавдар
11 април 2022 12:35
Гост

Но не и тук в България. А колко политици са за затвора…