Два дни преди местните избори Специализираният наказателен съд наложи постоянен арест на кмета на Несебър Николай Димитров, който е кандидат за трети мандат. Заедно с него с мярка „задържане под стража“ са още трима общински съветници от БСП – Георги Георгиев, Петър Тодоров и Атанас Япаджиев.

Те са обвинени в организирана престъпна група с цел купуване на гласове. Кметът на Несебър е сочен за лидер, а останалите – за членове. Петият задържан при акцията в началото на седмицата – Константин Лефтеров, беше освободен от ареста без да му бъде наложена никаква мярка. Той е кандидат за кмет на Свети Влас.

Според съда на този етап няма доказателства, че Николай Димитров е лидер на престъпна група, но може да се направи обосновано предположение за извършване на престъпление.

Вчера от спецпрокуратурата съобщиха, че кметът на Несебър и останалите били подготвили 70 000 лева, чието предназначение за купуването на поне 400 гласа, а целта – да си осигурят местата в общинските съвети. От държавното обвинение казаха още, че 10 000 лева били дадени на човек, който да организира купуването на гласове, по 5000 лева на четирима помощници, а по 100 лева бил оценен един глас.

Срещата между Николай Димитров и въпросния организатор била проведена в края на август в Свети Влас. Освен „възнаграждението“ от 10 000 лева, на групата, която трябвало да „напазарува“ гласове били обещани работни места в община Несебър.

За схемата се разбрало след сигнал на антикорупционната комисия.

Но тъй като и петимата били участници в кампанията за предстоящия местен вот, те имат имунитет. Затова в началото на седмицата главният прокурор Сотир Цацаров поиска, а Централната избирателна комисия разреши те да бъдат задържани и обвинени.

Днес пред съда Николай Димитров категорично отрече да е купувал гласове, защото не вижда логика в това. Освен това в края на август, когато спецпрокуратурата твърди, че се е срещал с организатора, той все още не бил решил дали да участва за трети път в изборите.

На днешното заседание обаче стана ясно, че въпросният организатор всъщност е свидетел по делото. Той е бивш служител на общинското предприятие за поддръжка и ремонт в Несебър. Свидетелят твърдял, че в края на август бил посетен от обвиняемия Петър Тодоров, който го попитал дали би работил за тях – да осигури 400 гласа за изборите в неделя. За това щял да получи „възнаграждение“ от 10 000 лева.

Дни след този разговор, този човек бил в Несебър, където отново се видял с Тодоров, но този път присъствал и Николай Димитров. Петър Тодоров бил ядосан, защото бил на четвърто място в листата и поискал помощ, за да се класира за общински съветник.

Последвала още една среща – този път с Георги Георгиев. За себе си той не поискал нищо, но настоял свидетелят да работи с колегата му Тодоров. Тогава Георгиев развил тезата, че на избирателите първо трябвало да се дадат по 50 лева, а след вота остатъкът. Имало още няколко срещи до датата 11 октомври, когато получил списъци със 114 имена и взел 3000 лева.

Защитата на Николай Димитров заяви в залата днес, че всъщност активната страна при тези срещи бил свидетелят, който многократно звънял на Георги Георгиев, но не му било отговорено. Накрая въпросният организатор отишъл в ДАНС. И изразиха недоумение защо точно 400 гласа да са необходими на Димитров, при положение че на последните избори той е получил 7000 гласа.

След произнасянето на спецсъда днес, от държавното обвинение заявиха, че тепърва ще преценят дали да протестират неналагането на мярка на Константин Лефтеров.

 

15
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Очевидно
Очевидно
28 октомври 2019 9:25
Гост

ББ иска да прилапа Несебър.

Смешки
Смешки
28 октомври 2019 9:25
Гост

Човекът си спечели изборите, нищо че е в ареста. Жив и здрав!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:16
Гост

Доставиха радост и в Несебър

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:16
Гост

Не знам дали обвинението ще издържи, но Несебър има нужда от промяна. Местната власт е обрасла с всякакви престъпни структури

намек към Диневи?
намек към Диневи?
25 октомври 2019 18:14
Гост

Във Влас всички играят с братя Диневи, който искат те, той ще стане кмет. Да не се окаже, че акцията е намек към тях?

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:05
Гост

В Созопол и Несебър си имаха политико-общински групировки, с които големите в началото много успешно се обвързваха. Явно има битка.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:04
Гост

Спецсъдът веднага да му осигури урна, че и един глас няма да получи

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:13
Гост

В ареста се организира секция. Те не са лишени от избирателни права и си гласуват. Голям купон е!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:15
Гост

Moже да агитира и утре там

Смешници
Смешници
25 октомври 2019 18:02
Гост

Aх, ако се разприказват в махалите….Няма да ни останат кандидати.

До Смешници
До Смешници
25 октомври 2019 18:02
Гост

Затова и няма да има кой да ги чуе

манго бизнес
манго бизнес
25 октомври 2019 18:17
Гост

Обикновено парите се раздават в последния момент, защото от малцинството се научиха, че може да стане наддаване и чакат кой ще разкеши най-много. Бизнес нюх 😉

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 17:57
Гост

всичко е ясно – да влезе убитият и да носи 3000 лева

мръсни игри
мръсни игри
25 октомври 2019 18:01
Гост

Какво значи, че е ясно, като онзи свидетелят може да е останал недоволен нещо и да ги е накиснал в ДАНС. Толкова мръсни игри са това!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:31
Гост

А Несебър е туристическа дестинация. Яки кинти се въртят и е важно кой ще ги прибира.