Двама служители на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са уволнени, а други двама са наказани със „забележка“ след като институцията публикува личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ.  Останалите служители в ИВСС са преминали обучение за защита на личните данни.

Това става ясно от отговор от ИВСС на запитване на „Лекс“ по Закона за достъп до обществена информация.

През юли, при обявяването на имуществените декларации на магистратите инспекторатът публикува тази на съдия Тодорова без да заличи личните ѝ данни – ЕГН, домашен адрес, номер на лична карта, мобилен телефон. Нещо повече – в декларацията фигурираха и трите имена и ЕГН на съпруга ѝ и на непълнолетното ѝ дете. Освен това файлът с декларацията на съдия Тодорова беше „кръстен“ „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслуша Мирослава Тодорова, която заяви, че е обидена. И каза, че е унизително да полага усилия, да попълва декларации, да спазва срокове, а накрая никой да не изпълни задължението си да не се публикуват данни, които не би трябвало да се разгласяват.

В становище до Висшия съдебен съвет главният инспектор Теодора Точкова заяви, че публикуването на личните данни на съдия Тодорова е случайно събитие и изключение. Наименованието на файла Точкова обясни с невъзможността на експерт да премахне тези данни, които не трябва да се публикуват. Главният инспектор поднесе извиненията си на съдия Тодорова и посочи, че се извършва проверка като ще бъдат предприети дисциплинарни мерки и такива, които да гарантират, че случилото се няма да се повтори.

Вътрешната проверка в ИВСС вече е извършена. В резултат на нея двама служители от ИВСС са дисциплинарно уволнени, а други двама са наказани със „забележка“.

Предприети са и други мерки за защита личните данни, информират от ИВСС. Служителите са преминали допълнително обучение на тема „Функции по защита на личните данни на Инспектората към ВСС”. Определен е още един експерт с юридическо образование, който да изпълнява функциите на длъжностно лице по защита на личните данни. Утвърдени са вътрешни правила за заличаване на личните данни в декларациите и публикуването им в регистъра на сайта на ИВСС. Освен това е направен и анализ на риска при обработването на лични данни в дейността на инспектората.

След като се разбра за случая с публикуваните лични данни на съдия Тодорова и семейството ѝ, временно беше преустановен достъпът до публичния регистър, като през това време е било отстранено нарушението по отношение на нейната имуществена декларация. Още тогава е била уведомена и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Тя също започна проверка, която се очаква да приключи до десетина дни. Пред „Лекс“ председателят на КЗЛД Венцислав Караджов заяви, че е била извършена проверка дали има и други случаи на публикувани лични данни на магистрати, събрани са всички необходими документи, включително и за мерките, които са били предприети от ИВСС. Нарушение има, каза още Караджов, но уточни, че окончателното становище на комисията ще стане ясно следващата седмица. Той не пожела да каже дали ще бъде наложена санкция на инспектората.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петър
Петър
02 декември 2019 17:10
Гост

Ами добре. Дано са истинските виновници, а не бушони.

Йорданова
Йорданова
02 декември 2019 17:11
Гост

Според мен конспиративната теория беше силно преувеличена от Тодорова. Просто случайност, че точно с нейните данни. Лоша случайност, но все пак.

Конспиратор
Конспиратор
02 декември 2019 17:12
Гост

Аз не вярвам в случайности, г-жо. Живеем в сложни времена.

DPO
DPO
02 декември 2019 16:34
Гост

Ха, значи по GDPR можело да се носи и персонална отговорност. Г-да и г-жи администратори на лични данни, помнете това.

Павлин
Павлин
02 декември 2019 19:08
Гост

Персонална ще е, ако от КЗЛД глобят въпросните служители, не ИВСС. Уволненията и забележките са последица от скандала, не от нарушението на GDPR.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2019 13:15
Гост

Венцислав Караджов не можа ли да отговори за санкцията на инспектората. То така или иначе ще се разбере.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2019 13:16
Гост

Просто тези двамата изгърмяха. А иначе трябва да има санкция и за ИВСС.

Радостин
Радостин
02 декември 2019 17:12
Гост

ИВСС сам ли ще се санкционира. Или ВСС, което избра Гешев, ще го санкционира. Наивници.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2019 13:11
Гост

Те сигурно и уволнените са преминали обучение за защита на личните данни. Но какво от това?

Анонимен
Анонимен
02 декември 2019 13:13
Гост

„Не се чисти“ може да не е сигнал, че не могат да бъдат заличени данните, а напротив-да не бъдат заличени. Малко е съмнително, че точно нейните данни изтекоха.

съмненията винаги остават
съмненията винаги остават
02 декември 2019 12:55
Гост

Този случай винаги ще бъде безкрайно съмнителен. Да, може и да е глупост, небрежност, но как пък се случи точно с този съдия

анонимен
анонимен
02 декември 2019 12:57
Гост

А не с Крънчева например, нали 🙂

ops
ops
02 декември 2019 13:00
Гост

А бе не е така. Няма значение кой е съдията, безобразие е да изтекат личните му данни, особено на наказателен.

страшно
страшно
02 декември 2019 13:13
Гост

Точно това е най-страшното – всеки да може да види къде живее, как се казва детето на човек, постановил стотици присъди. Няма значение дали се казва М.Тодорова или Пенка Петрова. Това е не просто безобразно, това е страшно.

Наблюдател
Наблюдател
02 декември 2019 17:13
Гост

Няма нищо случайно. Случи се с когото трябваше, когато трябваше. КОЙ знае защо.

анонимен
анонимен
02 декември 2019 12:55
Гост

КЗЛД много се бави с решението. От няколко месеца се чака всеки момент. А за други случаи бяха доста по-експедитивни.

анонимен
анонимен
02 декември 2019 12:58
Гост

Бави се, защото случаят е щекотлив, а на петимата от КЗЛД им изтече мандатът и искат да бъдат преизбрани.