Двама работници от оръжейния завод „Арсенал“ са арестувани за участие в престъпна група за производство и търговия с оръжия, съобщиха от прокуратурата.

Задържани до момента са петима души, които според държавното обвинение са търгували с различни оръжия в областта на Стара Загора.

При претърсвания на адреси, автомобили и служебно помещение в завод „Арсенал“, ползвано от двамата от обвинените, са намерени полуавтоматични пушки със заглушители и оптични прибори, изработени с части за ловни карабини „SLR-Arsenal“,пистолети „Макаров“ със заглушители и др.

В жилището на един от обвинените в село Черганово е открита работилница, оборудвана с металообработващи машини и техника за прецизна обработка на детайли. В помещението са намерени още цеви и части за дългоцевни оръжия и пистолети, оптични прибори, заготовки за заглушители и боеприпаси. В бунгало на друг участник в групата е намерен пистолет с демонтирана цев.

Според прокуратурата групата е действала от началото на годината. В момента се установява дали и как двамата работници в оръжейния завод са изнасяли нелегално части, които след това са били сглобявани или влагани в пушки и пистолети. Върху част от цевите и прикладите на намерените оръжия личат надписи „Арсенал“ и производствени номера, посочват от държавното обвинение.

Разследващите твърдят, че готовата продукция е била предлагана на клиенти в региона, като цената на дългоцевно оръжие със заглушител варирала около 2500 лева. За 1700 лева групата предлагала „Макаров“ със заглушител, два пълнителя и 30 патрона.

Четирима от участниците са задържани за 72 часа, като прокуратурата ще иска от Специализирания съд постоянен арест за тях, а петият е освободен срещу парична гаранция заради здравословни проблеми.

11
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Коко-Роко
Коко-Роко
09 ноември 2020 10:44
Гост

Харесва му прокуроро-полицейският начин за „изтиписване“ на оръжията! Някой е решил, че понеже са черни на бял фон ще се виждат повече и е скъсал календара от стената, обърнал е хартията от към бялата страна и е цопнал оръжията. Браво! Фамозно!

123
123
08 ноември 2020 15:14
Гост

Ама защо ги задържат, нали това му е работата на завода – да произвежда и търгува.

Fiasko
Fiasko
08 ноември 2020 15:13
Гост

Утре служителите ще обяснят пред съда, че просто са били home office заради пандемията и толкоз 😀

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2020 15:38
Гост

Ами да, шефът е слушал щаба и ги е пуснал да сглабят по бунгалата, където пък са отишли, за да са в максимална изолация.

333
333
08 ноември 2020 15:39
Гост

Накрая ще остане само обвинението, че са били в затворено пространство без маски.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2020 15:05
Гост

Да видим сега кой ще застъпи на тяхното място 🙂

OMG
OMG
08 ноември 2020 15:03
Гост

Този бизнес не е спирал десетилетия.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
08 ноември 2020 14:56
Гост

Дали пък не трябваше да проследите някоя сделка преди да ги арестувате, а не да разказвате какво сте чули, че са правили?

Z.Z
Z.Z
08 ноември 2020 14:54
Гост

Този завод друга дейност има ли изобщо, освен контрабанда и работа на частно?

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2020 14:55
Гост

Чува се отвреме навреме и за някоя производствена авария.

Vivan
Vivan
08 ноември 2020 15:36
Гост

Много пари печелеше държавата навремето от тези дейнсти, а май и сега не са се променили много нещата.