Собственикът на автоработилница Иван Нончев и наетият от него багерист Манол Пазвантов отиват на съд заради изораните близо 1,3 дка дюни в местността „Каваците“ край Созопол, съобщиха от прокуратура.

Двамата бяха задържани в началото на годината, когато стана ясно, че дюни на плаж „Смокините Север“ са разорани и заравнени. Нончев беше обвинен за поръчител, а Пазвантов за извършител на деянието, за което законът предвижда до 3 години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Над 1,2 дка от изораните дюни са природна забележителност – 821 кв. м „бели дюни“, 337 кв. м „сиви дюни“ и 47 кв. м „зараждащи се дюни“.

Нончев е наел багериста Пазвантов да заравни мястото срещу 1000 лева. То било обозначено с колчета, а пред разследващите Пазвантов сам призна, че е бил нает за работата от собственика на имота.

Предстои Окръжен съд – Бургас да насрочи дата и час на заседанието по делото.

В разгара на скандала през януари, министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че на концесионера на плажа може да бъде наложена глоба от 5 на сто от годишната концесионна такса, ако се установи, че не е осъществявал контрол върху защитената територия, каквото задължение има и извън активния летен сезон.

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Хмм
Хмм
15 юли 2019 16:49
Гост

А какво наказание може да получат? Мен главно поръчителят ме интересува. Дано присъдата дойде бързо и бъде строга!

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 15:25
Гост

Очакваме присъдите. На такива дела сме се нагледали и наслушали.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 15:21
Гост

Срещу 1000 лева да разсипеш природата! Това е наглост.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 16:20
Гост

Тя за това ни го връща. Не случайно зачестиха наводненията и заметресенията.