За правосъден министър ще предложа Данаил Кирилов. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след подписване на споразумение с „Обединени земеделци“ за подкрепа на европейските избори.

„Първата задача, която му поставям, е да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм и общинските съветници да влязат в антикорупционния закон“, заяви Борисов.  И допълни: „Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има скандал, се подава оставка. Същото препоръчвам и на замесения в този скандал сега. Това мога да кажа по темата. Аршинът и стандартът трябва да бъдат едни и същи“.

„Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм. Премиерът е поставил конкретна задача в тази връзка и смятам, че с общи усилия ще се борим, за да постигнем добър резултат. Много направихме досега, признава се работата от нашите партньори от ЕК. Надявам се да стигнем до положителен резултат“, заяви самият Кирилов.

Той определи Министерството на правосъдието като тежко. А за това как ще се отрази на групата на ГЕРБ напускането му на парламента, отговори, че тя е достатъчно силна и не би трябвало това да има негативен ефект.

Кирилов е председател на правната комисия в парламента и водеща фигура в групата на ГЕРБ. Засега Борисов не е съобщил кой ще поеме поста му в парламента.  Очакванията са това да е депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който е бивш следовател и юрист с голям опит. Той обаче е председател на комисията за контрол на службите и използването на специални разузнавателни средства и ще трябва да се откаже от поста си там, за да оглави правната.

Като председател на правната комисия Кирилов беше особено активен през последните две години, а тя прие ключови изменения в основни закони като Гражданския процесуален кодекс, Административнопроцесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Преди да бъде избран за народен представител Данаил Кирилов беше областен управител на София от 2009 г. до 2013 г. Той е роден на 25 юни 1970 г. и е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет  “Св. Климент Охридски”.

Кирилов поема Министерството на правосъдието след като Цецка Цачева подаде оставка заради скандала с апартаментите, купени на цени под пазарните от представители на властта. Това стана преди 10 дни, но Борисов каза, че няма да бърза с номинацията на новия министър, за да може да му бъдат направени всички проверки и едва днес огласи номинацията на Кирилов.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Щастие и радост
Щастие и радост
05 април 2019 11:21
Гост

Да е жив и здрав и на добър час! Успех!!!

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 13:58
Гост

Димитър Лазаров е по-добрият вариант от Десислава Атанасова…

Рубик
Рубик
04 април 2019 13:20
Гост

Не оставка а, затвор трябва.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 11:34
Гост

Който и да беше председател на правната комисия щеше да е обект на критики. Много често там минават лобистки закони, като правната комисия и председателят й обират негативите, въпреки че законите се налагат от други хора. Кой от действащите юристи в ГЕРБ щеше да е по-подходящ? Аз не виждам такъв. Нека гледаме кой избор е възможен и кой е най-подходящ от възможните избори за министър.

Адвокат
Адвокат
04 април 2019 10:58
Гост

А точно, когато си мислех, че качеството на законодателството няма как да падне повече

Николай
Николай
04 април 2019 10:52
Гост

Малеееееее….
Дано правителството падне по-бързо, че с тоя за министър съвсем ще закъсаме…

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 9:34
Гост

Даниел Кирилов израсна много в последните години. В този период се приеха няколко доста читави законопроекта като промените в АПК. Има административен опит като областен управител. Не е алчен. Балансира. За мен е много подходяща кандидатура.

sps
sps
04 април 2019 9:41
Гост

всичките свестни промени бяха направени заради експертите, които работят по тях. не отричам, че едно от качествата на добрия ръководител е да знае кого да слуша. обаче и кирилов и много поръчки изпълни. познавам го лично и мога да кажа, че е свестен човек и поръчките му тежаха и видимо го изнервиха. за мен министерският пост ще му е направо почивка

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 9:23
Гост

Бойко трябва на всички да прави такива проверки, преди да заемат министерски постове. Че после вече е късно.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 9:24
Гост

Това с апартаментите е такъв фарс. Просто подливат вода на ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 9:20
Гост

Обаче и двамата каква реклама си правят на ГЕРБ.

sylvie
sylvie
04 април 2019 9:19
Гост

явно досега са му гледали имотите, а той не се е облажил от артекс и са решили, че всичко е наред. истината е, че това показва колко е окъсяла т. нар. дълга резервна скамейка на ГЕРБ след като се лишават от шеф на правната комисия, защото не могат да намерят министър.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 9:16
Гост

Дани К. събра много негативи, но пък не виждам с какво е по-лош от Цецка…