България вече е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европа. В много градове децата се връщат на училище.

Само тези два факта са достатъчни, за да илюстрират в какво живеем всички, но не може да остане в рубриката „Без коментар“, когато е повече от очевидно, че в държавата на ръчно управление воланът е изтърван.

Още в началото на учебната година училищата се доказаха буквално като инкубатори за вируса. Лекарите и учителите повтарят до безкрай, че децата пренасят болестта, но според актуалната заповед на здравния министър, минаването на дистанционно обучение е задължително само при над 15% заболели в учебните заведения. В другите случаи е по преценка на всяко училище.

Подобна гъвкавост на пръв поглед звучи добре, но на практика е неадекватна. В нея щеше да има резон, само ако цялата държава не беше в червената зона. Щеше да е логична, ако имаше масово тестване на учениците и учителите, т.е. знаем колко процента са заразените, а не се случваше в държава, която все още дори не брои в статистиката си т. нар. бързи антигенни тестове.

Министърът на образованието Красимир Вълчев непрекъснато повтаря колко неефективно е дистанционното обучение. И това не е лъжа. Тук обаче има два логични въпроса – от кого зависи да стане ефективно и какво направи държавата през лятната ваканция, за да подготви образователната система.

Срещу тоталното преминаване към дистанционно обучение, поне на учениците от 5 до 12 клас, се изтъква и аргументът, че оставането им вкъщи не влияе добре на психиката им. И това не е лъжа. Но истинският въпрос, за съжаление, не е в това. Истинският въпрос е как се отразява на психиката на децата да живеят с болен родител, баба, дядо, брат, сестра? Как им се отразява да гледат как той се влошава и не може да намери помощ? Какво ще им причини, не дай Боже, смъртта на близък? Ами, ако детето разбере, че именно то е донесло вируса у дома?

Тези въпроси са страшни, а отговорите им са ясни и се стовариха върху семействата на близо 2900 души, починали от COVID-19 в България. На техния фон съжденията за ефективността на дистанционното обучение звучат направо цинично.

В държавата на ръчно управление се наложи родители и учители сами да дръпнат ръчната спирачка и да обявят, че няма да влязат в клас. Само за статистиката да кажем – до момента 34 учители са починали от COVID-19. Именно те и „техните“ деца са образователната система, а не министерството и инспекторатите. И за да продължи да я има и след като вирусът отмине, не трябва да я убиваме.

Решенията за образованието обаче звучат като детска игра в сравнение с тези за най-важната в момента, а всъщност трябва да си дадем сметка и винаги, система в държавата – здравната.

В момента в България има 6350 души в болница с коронавирус. От тях 408 са в интензивни отделения. Досега близо 4800 лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари са се разболели от COVID-19.

Вчера от вируса са починали още 60 души. Колко обаче са починали заради вируса и заради липсата на адекватна организация – от инсулти, инфаркти, рак и други болести, които знаехме като бич на нашето време преди амнезията от нашествието на новия вирус сякаш да ги заличи от приоритетите на здравната система? Статистиката гузно мълчи.

В София, в която официално живеят над 1,2 млн. души, а реално са много повече, единствената чиста от COVID-19 болница е ИСУЛ. В много области пък въобще няма такива. Просто вече е невъзможно. Невъзможно е, защото с необмислени мерки и лоша организация мениджмънтът на здравната ни система направи всичко възможно да „зарази“ с вируса всички болници, като ги накара да обособят ковид легла.

Всички критики, че в България няма достатъчно лекари, че инфекциозните болести са подценявани с десетилетия, че медицинските сестри са два пъти по-малко отколкото трябва да бъдат, са напълно верни. Истината е обаче, че няма какво да се направи за решаването на тези проблеми в момента. Тук и сега лекарите са толкова, колкото са, знаят толкова, колкото знаят и правят толкова, колкото им стигат силите.

В тази ситуация държавата трябва да им помага като създава необходимата организация, която обаче не се изчерпва с базисни неща като защитни облекла, дезинфектанти и лекарства. Заповедите на здравния министър с актуалността на стар вестник са коментирани безброй пъти от специалистите. На този етап от живота ни с COVID-19 обаче като че ли объркването и безсмислието на разпорежданията кога могат да пазаруват млади и стари, изглеждат по-скоро като комедиен елемент на фона на същинската трагедия. Но човек не може да му се смее, защото е показателен за липсата на адекватност и за хаоса в главите на хората, от които зависи, ако не да управляват епидемията, то поне да контролират щетите от нея. Не може и защото лутането не свършва с попържните на млади и стари на опашките пред аптеките и хранителните магазини, а в сълзите от безсилие на болни и близките им да намерят помощ или просто легло в болница.

Да го кажем пак – България е на първо място в Европа по починали от COVID-19. Ето какво казва за това епидемиологът от Оксфорд Петър Марков: „Смъртността от дадена инфекция е композитен показател, който съчетава в себе си нивото на предаване на инфекцията, нивото на заболеваемостта и нивото на смъртност от нея. Това е истински тъжен и потискащ рекорд. Той отчита провал в България на всяко от тези три нива. Провал в способността ни да овладеем и спрем заразяването, провал в способността ни да направим така щото високорисковите групи да се заразяват най-малко и провал в това да лекуваме болните и да ги опазим живи“.

На този фон управляващите все още говорят за баланс при мерките между запазване на икономиката и живота и здравето на хората. При първо място по смъртност тази дилема изглежда не просто фалшива, а опасно популистка. Последни социологически проучвания показват, че почти половината българи са фокусирани върху икономическите последици от COVID-19 и това е напълно обяснимо за население, което в голямата си част е преживяло икономически и финансови кризи и никога не е излязло от беднотията. Този враг е познат и страшен, а и напълно реален. С наближаващите избори управляващите явно са избрали да играят на тази струна.

Дилемата между икономиката и здравето и живота обаче е фалшива не само на ценностно ниво, защото е ясно, че ако „яко ще се мре“ (не само от COVID-19, а и от другите изтикани на заден план от системата в момента болести), няма да има и кой да движи икономиката, няма да има кой да учи децата, кой да работи и т.н. Изкуственото ѝ насаждане е фалшиво и защото една социална и правова държава (България е обявена за такава в най-първите редове от най-първия от нормативните си актове – в преамбюла на Конституцията), когато е изправена пред подобна криза и взема непопулярни мерки, трябва да се грижи и да не умрат бизнеси, т.е. да не останат хора без препитание.

Това означава, ако затвори принудително цели сектори от икономиката или дори обяви пълен локдаун, тя трябва да компенсира всички засегнати и останали без доходи – адекватно и незабавно. Без хиляди условия и бюрокрация, за които собствениците на малки фирми, опитали да получат от прословутите грантове до 10 000 лв. заради извънредното положение, могат да разкажат много, а през ноември хиляди още чакат държавата да каже дали ще получат пари за това, че не са работили през март и април.

Незабавната и пряка помощ за бизнеса изглежда напълно постижима на фона на стотиците милиони левове, които се раздават с бюджета за следващата година за какво ли не.

Мантрата „Няма да затваряме държавата“, когато масово в Европа избират този подход, за да опитат поне да дадат глътка въздух на доста по-добре организираните си, финансирани и обезпечени с кадри здравни системи, сега започва да звучи по-скоро плашещо. А локдаун – като все по-логична и неизбежна развръзка, особено след като доскорошните рекордьори по починали в Европа – Чехия и Белгия, изправиха кривата на смъртността именно по този начин, а българската лети стремглаво нагоре (виж графиката).

И със сигурност насаждането, че трябва да се прави ужасяващ избор между здравето и хляба, е недопустимо в момент, в който масовата утеха е в народната мъдрост, че ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш, т.е. да умреш от COVID-19, защото създава усещането, че държавата сама ти слага клупа на гърлото.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Свидетел на ковида
Свидетел на ковида
24 юли 2022 17:51
Гост

ПЪРВОТО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ ОТ COVID-19
Нито е само от ковид, нито от последните 2-3 години това първо място.
Ковидът дори не е причина. Народът измря по болниците основно, поради липсата на елементарни човешки условия и грижи.
Пример само – когато се постави човек на кислороден апарат, той се неждае от постоянно наблюдение. У нас персонал няма. Съответно изгориха дробовете на хората и буквално ги убиха.
А примери за неадекватно „лечение“ – бол у нас.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 22:25
Гост

А ако ти е писано да се удавиш, дали няма да те обесят, като ти сложат като бонус и маска?

Еййййй
Еййййй
23 ноември 2020 21:46
Гост

Да пишеш статии е лесно , особено като заемеш позата на всезнайко , от когото нищо не зависи . Като е такава „разбирачка“ авторката да обясни как се прави качествено дистанционно обучение . Няма такъв филм . И действително има дилема между запазване на икономиката и запазване на повече човешки животи . Гадни нощни заведения , дискотеки , фитнеси , молове, кина , театри …това е икономика , в която работят живи хора и гледат деца и старци. Пращаш живи и активни хора „на трупчета“ , за да спасиш маса от ненормалници , които ходят без маски , не вярват… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 22:14
Гост

А колкои парички взе, за да пишеш глупости? Герберастика, хем има мерки, хем са неадекватни, трябва да ги засилим, паниката е важна, чували с трупове, а крематориуми не трябват ли? За да се краде в мътната вода, а вниманието на стадото да е приковано другаде?

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 22:46
Гост

Нация от мрънкалници сме!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 22:53
Гост

А ти за какво конкретно мрънкаш, че не става ясно?

Саркози
Саркози
24 ноември 2020 10:59
Гост

Ако бяхме слушали авторката и бяхме стояли вкъщи цялата 2020 г щеше вече да има 50 % безработица и да сме се изклали по улиците . То може и това е целта на десните и левите комунисти /които вече действат заедно/ . Точно те са царете да ловят риба в мътна вода . Спомняме си 90-те…..

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 21:13
Гост

Не! Ковид няма! Някои хора имат бръмбари в главите!

Име
Име
23 ноември 2020 21:24
Гост

ковид има. Но в никакъв случай не е, както са показали на графиката по-горе. А се ползва за параван на тъмни сделки и грабеж. За наша сметка.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
23 ноември 2020 19:39
Гост

Да си дойдем на думата от една подобна тема по-рано, където се спореше. Не в Европа България е на първо място, а в света. По процент заразени спрямо тестове – твърдо около 40 процента, няма друг аналог на кръглата топка /Земята/, а за смъртност – също. На последно място в Европа сме само по обезпеченост с медикаменти за случая, оборудване /апарати за обдишване от всякакъв вид, скенери в малките болници и т.н./, ниво на лекарите и сестрите /тук влиза и морал/. Трайно на първо място в ЕВропа сме по простотия, кражби, връзкарски истории и измами. Тук никой не може да… Покажи целия коментар »

Име
Име
23 ноември 2020 19:54
Гост

Колега, адмирации, особено за последния абзац на поста ти.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 20:59
Гост

Ще си позволя цитат: „По процент заразени спрямо тестове – твърдо около 40 процента, няма друг аналог на кръглата топка /Земята/, а за смъртност – също.“. Така е, а това за какво говори? Може би лекинка фалшификация? А нейната цел?

И к
И к'во правим?
23 ноември 2020 19:30
Гост

ГЕРБ наплашиха до смърт хората, само и само да спрат протестите, от една страна, от друга, напомпиха бройките с ковид, за да плачат за пари от ЕС, които са предназначени за крадене, а хората от страх напълниха болниците без да са болни от ковид, и който най има нужда не може да стигне до лекар и умира.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 18:29
Гост

Това като го изчетох, имам чувството, че автора освен хонорара, си е взел и е изгледал всички апокалиптични филми. Живите мъртви, война на световете.. Ей, голям зор за болни от ковид и истерии, че малко пари ли са наместени за крадене от ЕС, а? „близо 2900 души, починали от COVID-19 в България“ – как го разбрахте бре, ни аутопсии се правят, ни PCR- тестовете отчитат реално?

Оливия
Оливия
23 ноември 2020 13:24
Гост

политиката на Байдън в действие……. всяваме страх и после подчиняваме….ще ви издуха и вас потопът но Водолея

Харпо Маркс
Харпо Маркс
23 ноември 2020 13:23
Гост

Ние така и така сме си на първо място по смъртност от години.

Тъпаци
Тъпаци
23 ноември 2020 13:21
Гост

Локдаун. Ще затворят държавата. Окей…
Спират всички заплати на държавни и общински органи чиновници, служители, на учители, на милиционери, на прокурори, на съдии и служители по съдилища и прокуратури и почиваме всички заедно…?!
Найс, а…!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 13:14
Гост

Наистина дистанционното обучение е неефективно. Но в крайна сметка здравето е най-важно.

Свидетел на ковида
Свидетел на ковида
24 юли 2022 17:58
Гост

Дистанционното обучение не пазш И здраветж ви, наивитети хипохондрични.

ала бала
ала бала
23 ноември 2020 13:13
Гост

Ами учудва ли ви – събрал Тиквата здравния министър и шефа на „Пиригов“ в джипа, те му говорят за Ковид -19, а Тиквата им говори за магистрали.Идиот. Още навремето Венци Стефанов обясняваше колко е тъпк, и в мутренските времена го пращали другите мутри да им пази колите, докато те ядат в кръчмите

Оптимист
Оптимист
23 ноември 2020 13:05
Гост

Меркел и американците ще натиснат Бойко да предприеме мерки и така ще ни спасят.

Черен хумор
Черен хумор
23 ноември 2020 13:04
Гост

Всичко е, за да се намалят социалните плащания – почти е шега. Защото умрелите не от ковид, а заради липсата на медицинска грижа са много повече, но тях никой не ги брои. Затова и смело вдигат пенсиите, защото догодина ще ги получават по-малко хора.

Киро
Киро
23 ноември 2020 13:02
Гост

Това управление се доказа като тотално некадърно и клиентилистко. Дай да им да крадат пари и да ухажват избиратели, друго не могат! Ще ни изтрепят по няколко начина.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 13:01
Гост

Абсурдно е да се прави избор между здравето и хляба.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:58
Гост

Въобще не ме изненадва фактът, че се отчита провал в България на всяко от тези три нива.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:51
Гост

Излагацията на Борисов е пълна. Те не зачитат вируса и са ни оставили да се спасяваме сами!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:54
Гост

Много късно се предприеха мерки. Трябваше още в началото. Вече е много късно за съжаление.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:51
Гост

Твърдо съм против отпускането на мерките, а децата моменталано трябва да си идат у дома. И без това процента на научен материал за годината е нищожен. Те предимно зубрят заради учебната система, която е измислена през 80те години, забележете НА ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК! В резултат назубреното се пази в мозъка за около три дни и се забравя. Ако бяхме одернизирали училищата с таблети и лаптопи, децата можеха спокойно да учат сега дистанционно. Но ние сме още на дъска с тебешир…

Мирчева
Мирчева
23 ноември 2020 12:48
Гост

Когато си прост си търпиш простите управници. Те не могат да се справят с кризата!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:49
Гост

Последния който ще защитава Борисов ии ГЕРБ съм аз, но мисля, че могат да се справят и пролетт, когаато имаше високи стойности в Европа, ние бяхме ОК. Но тогава всички мънкаха против Мутафчийски. А и сега нали има великите протести и заради тях са оставени всички да излизат и се вземат половинчати мерки. В резултат сме наистина там, където казваше Мутафчийски прролетта, когато всички му се подиграваха

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:56
Гост

Лош пророк се оказа.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 8:34
Гост

Мутафчийски рецитираше нещата които се говореха на Запад. Следях много внимателно какво се случваше там, а не това което пишат в Дневник или Медияпул. От техните медии си вадя справка, а не само от нашенските парцали. Доказателство, че са парцали? Швеция. Знаете за какво говоря. Нито една мисирка или мисир не излезе на брифинг да зададе този очевАден въпрос – „А какво правим с Швеция?“. Измряха ли тия хора? Нищо. Грозна тишина. Основния проблем в тази ситуация са безскрупулните медии и некадърните(и явно кандидат диктаторчета) политици. Медиите подклаждат паниката за рейтинг, а политическата класа се опитва да балансира кражбинките с… Покажи целия коментар »

Chuck
Chuck
23 ноември 2020 13:08
Гост

Затова трябва да се оправяме сами като спазваме каквито можем мерки, най-елементарната е да си носим правилно маските и да ги сменяме отвреме навреме.

Земен лук
Земен лук
23 ноември 2020 12:48
Гост

Какво виждам в мрежата? Заглавие, че ще забранят масовите събирания, заради пандемията. Долу хора, които виждат, че положението е трагично пишат – „Ще ни ограничат не заради пандемията, а за да няма протести“. Е какво да коментирам? Излизайте и се избивате на улицата бе. Като няма Ковид излезте и се целувайте даже с всеки срещнат. Какво лошо има? Обменяйте колкото се може повече слюнка!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:46
Гост

Не бива децата да се връщат на училище. Положението е трагично.

Емил
Емил
23 ноември 2020 12:46
Гост

Ами когато по средата на пандемия ние пишем нова Конституция, правим протести против управляващи, които търпим вече 4 години от последния мандат, ма видиш ли точно сега ни е кипнало и сме решили, че е време за протести, то няма какво да коментираме. Управляващите са проекция на народа. Народа е объркан и не знае какво иска. Ти му викаш да се пази, то излиза да плюя на площада. Еми ще сте заразени. Да сте се пазили. Тия проетести имаше мегдан да се случват и преди 2 години! Ама тогава, като говорех да се протестира не излезе никой. Сега обаче в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:44
Гост

Ама не не. Кажете си го както си е. Неадекватни са освен в парламента и управляващите, то и народа. Защото виждаме как казаха родители, че няма да си пускат децата на училище и да правят учителите и директорите каквото си искат! Учебен материал се наваксва и лятото, но животите не. Ако не са застрашени толкова на децата, то техните родители са застрашени и дете без родител или любяща баба или дядо явно е допустим риск за министрите, за сметка на това отгоре – отгоре да научи физика и математика…защото при създалия се учебен процес се учи отгоре отгоре!

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:43
Гост

Работата е ясна. Не им дреме ще има ли заразени или не. Мерките са неадекватни

Десислава
Десислава
23 ноември 2020 12:42
Гост

Какво го интересува министър или Борисов? Те си гледат изборите другата година, че стана нервно и може да не са около евро парите по проекти и да лапкат в големите градове. Защото се знае, че поставени фирми вземат всички евро поръчки в София, Пловдив, Варна… може да има фирма с по-добро предложение, но се избира фирмата на Пешо, щото е човек на еди си кой си, пък тоя еди кой си е човек на Борисов, на министър или на някой от управляващата шайка.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2020 12:48
Гост

Класическа схема за присвояване на пари.

Николев
Николев
23 ноември 2020 12:41
Гост

Не виждам защо да не седят у дома децата. Както е направено сега релано нито се учат добре, нито се защитават и те и родителите им качествено