При подмяна на лични карти и паспорти гражданите ще подават по-малко информация. Това следва от проект за промени на Закона за българските лични документи, одобрен днес от правителството.

Данните за родителите, съпруга, законния представител и при указ на президента за промяна на гражданството ще се подават само при издаването на първи документи за самоличност. При всяка следваща подмяна тази информация няма да се изисква от администрацията.

Предлага се в закона да бъде записано, че лична карта, паспорт и документ за самоличност на чужденци, получили убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут се издава в срок до 30 дни при обикновена услуга, а при бърза – до 10 работни дни.

В момента има три вида услуги – обикновено до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – до 8 часа.

В закона се регламентира и срокът за предоставяне на данни от информационните фондове за българските лични документи – до 14 дни от регистриране на искането или подадено писмено заявление.

В Закона за Министерството на вътрешните работи се определят сроковете и редът за издаване и оспорване на становища за съответствие на инвестиционни проекти, строежи, обекти, инсталации и съоръжения с правилата и нормите за пожарна безопасност, издавани от органите за пожарна безопасност и защита на населението по реда на ЗМВР.

Целта на изменението е да се облекчат административните процедури за гражданите и бизнеса, уточняват от правителството.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Глупост върховна
Глупост върховна
05 април 2019 14:56
Гост

Добре де, какъв е смисълът от бърза услуга, която не е бърза? Обикновената услуга е 30 дни, но реално ставаше доста по-бързо. На практика бързата и експресната услуга ще се извършват за еднакъв брой дни, макар и формално да не е така. И резултатът ще е да плащаш скъпо за бърза услуга, за която по-рано наистина имаше смисъл, когато беше 3 дни.

При положение, че се облекчават формалностите и се вкарват нови технологии, не е ли логично сроковете на услугите да намаляват, а не да се увеличават?

Иван
Иван
03 април 2019 17:23
Гост

„Предлага се в закона да бъде записано, че лична карта, паспорт … се издава в срок до 30 дни при обикновена услуга, а при бърза – до 10 работни дни“ Това е голяма беля за българите живеещи в чужбина, които си подновяват документите при кратък престой в родината. Досега с бързата услуга за 3 работни дни това ставаше лесно. Но защо да е лесно като може да е трудно? Вече няма да може да се поднови документ при идване в България за 5 дни или седмица … Дори да има пак експресна услуга за 8 часа, тя е страшно скъпа.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 април 2019 14:27
Гост

Най-накрая. В нашата паспортна служба винаги има хора, незнайно защо. И се редиш на опашка в един тесен коридор, направо да ти призлее.

Анонимен
Анонимен
03 април 2019 14:28
Гост

Сега нещата ще се облекчат.

Човек
Човек
03 април 2019 14:26
Гост

Разгеле! Безкрайното и напълно излишно писане при издаване на нов документ беше само начин полицаите да се правят на важни, иначе те имат цялата информация, особено при подновяване на документ.

Вътрешен
Вътрешен
03 април 2019 14:27
Гост

Мързеше ги да си бръкнат в собствените си бази данни и затова караха хората да пишат и да декларират едни и същи факти. Не, че някой проверяваше в действителност дали майка ти, която си написал, е истинската.

Анонимен
Анонимен
03 април 2019 14:25
Гост

Интересно, колко ще струва експресната услуга? Значи може и до 8 часа, а не да чакаш цял месец. Чудят се как да измъкнат пари на хората.