Съдиите от Софийския градски съд (СГС) се разминаха на косъм от това да не могат да гласуват електронно за нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) тази събота.

Причината – декларациите на съдиите с предпочитанията им кой как ще гласува не са били „качени“ в срок в системата за електронно гласуване заради пропуск на председателя на СГС Алексей Трифонов и на IT отдела на съда.

Това принуди Съдийската колегия спешно да извика на изслушване Трифонов и шефа на IT отдела Кристиян Михайлов, които да обяснят какво се е случило, а след това кадровиците разрешиха на СГС да качи въпросните декларации, за да бъде дадена възможност на магистратите да гласуват онлайн.

Всичко започна с получено вчера писмо от председателя на СГС, в което уведомява СК на ВСС, че са пропуснали навреме да публикуват декларациите. Магистратите в СГС са 100 като 85 от тях са заявили електронен вот.

Според чл. 6, ал. 1 от правилата за избор на членове на ВСС не по-късно от 14 дни преди втората събота на общото събрание избирателният списък се допълва, като за всеки съдия, прокурор и следовател се посочва избраният от него начин на гласуване: с хартиена бюлетина или електронно дистанционно през интернет.

В ал. 2 на същата разпоредба се казва, че изборът за начин на гласуване се извършва чрез попълване на декларация по образец, а в следващата алинея се посочва, че в 14-дневен срок преди втората събота административните ръководители въвеждат в информационната система за електронен избор за всеки магистрат избрания от него начин на гласуване, както и сканирани изображения на попълнените и подписани декларации. Самите декларации в оригинал се изпращат от съответния председател до ВСС не по-късно от 7 дни преди насрочения изборен ден. А в чл. 6, ал. 4 е предвидено, че магистрат, който не е попълнил и подал декларация в 14-дневен срок се смята, че ще гласува на място с хартиена бюлетина.

Писмото на Алексей Трифонов беше внесено извънредно на заседанието на СК на ВСС днес от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

От дебатите стана ясно, че всички съдии са спазили 14-дневния срок за представяне на декларациите, но шефът на СГС и системният администратор не са ги сканирали и качили в електронната система, както изискват правилата.

И заради появили се още въпроси кадровиците решиха спешно да изслушат Трифонов.

Той пристигна в съвета заедно с ръководителя на IT отдела Кристиян Михайлов и започна така: „Че имам вина, имам, но не това е важното“. И после двамата обясниха как се е стигнало до грешката, както самите те я определиха.

Съдиите попълнили декларациите и на 9 юни те са били сканирани. Но за да бъдат качени, е необходима парола, която е била в бял плик, предаден на Алексей Трифонов. Той обаче се заблудил, че в него е кодът му за гласуване на 25 юни. Прибрал го в чекмеджето си и за момента забравил за него.

На 13 юни изпратил всички декларации в оригинал във ВСС, както изискват правилата.

Същевременно в СГС вече били получени талоните за гласуване. Те били в оранжеви пликове и всеки съдия, който ще гласува електронно, получил такъв, а останалите били върнати в съвета, също според изискванията на правилата. Паролите в талоните обаче няма да бъдат активирани, ако декларациите за начина на гласуване не са въведени в системата.

Междувременно системният администратор няколко пъти питал други хора от администрацията кога ще получи паролата, за да качи декларациите. Но по думите на Михайлов, не настоявал всеки ден, защото отделът бил много ангажиран покрай закриването на Специализирания наказателен съд и прехвърлянето на делата му в СГС.

И вчера IT специалистът вече се обърнал към Трифонов с думите: „Стана страшен проблем. Не сме изпратили декларациите да се качат в системата“. Шефът на СГС разбрал, че в белия плик всъщност е паролата за въвеждането на декларациите и веднага го предал на служителя. И едва тогава административният секретар на съда му дал оранжев плик, в който вече се намирал и неговият код за гласуването в събота.

От тук насетне историята беше довършена от Даниела Петровска от администрацията на ВСС. Тя разказа, че от СГС се обадили в съвета да кажат за проблема и от там ги посъветвали веднага да се обърнат към Съдийската колегия.

След като фактите се изясниха, Съдийската колегия реши да разреши на СГС да качи декларациите, за което все още има малко време. Системата се „затваря“ утре и тогава вече няма да има достъп до нея заради предстоящото гласуване.

Атанаска Дишева само настоя Алексей Трифонов да помоли съдиите писмено да заявяват кой как ще гласува, за да разсее съмненията за избрания начин от тях, както и за да няма проблеми при евентуално бъдещо обжалване на резултатите.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 юни 2022 8:05
Гост

Организацията на работа няма нищо общо с натовареността. В СРС организация липсва, защото ръководството е заето да работи за един кандидат за ВСС, както и да урежда бъдещите си постове, награди, а може би и повишения. Организацията на работа е на автопилот и така е от повече от 3 години.

Запознат от системата.
Запознат от системата.
21 юни 2022 20:53
Гост

Който не е работил в Софийски градски и Софийски районен съд, той не знае нищо и може да не коментира! Администрация и ръководство са зарити от работа, а ИТ специалистите за подигравателно ниското им заплащане на фона на всички останали си вършат работата достатъчно, а и не си работят пряко по специалността, ангажирани са с деловодни системи и са наполовина юристи… Ако беше оправена картата на Съдебната система навреме – нещо дето се дъвче от 10 години, и ако бе съобразена натовареността на съдилищата за адекватната им кадрова обезпеченост, нямаше да се стигне до подобни казуси. Пропуснал е Председателя, ИТ… Покажи целия коментар »

Някой си там
Някой си там
23 юни 2022 20:26
Гост

На какви лекарства си?!
Точно Системните в СГС за нищо не стават. Не ги повишавай като казваш, че са IT.
Заради такива “карди” ЕИСС е в това безумно състояние!
Никакви юристи не са, и за системни едва стават.
Десет души се скъсват да пият кафе по цял ден и да излизат с номера “нали сте ходили на обучение”, за какво и да става въпрос!

Чук
Чук
21 юни 2022 17:27
Гост

Тя държавата цъфнала, вие с това се занимавате. Оправили са се навреме нещата.

Мики
Мики
21 юни 2022 20:47
Гост

След дъжд…качулка.

Има ли пилот в самолета
Има ли пилот в самолета
21 юни 2022 17:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
стамат
стамат
21 юни 2022 17:03
Гост

колегите тук влизат в положение на алексей
казаха, че той е твърде ангажиран да търси документи за българското си гражданство – и още не ги бил намерил …

Тити
Тити
21 юни 2022 20:49
Гост

A, oправдания винаги ще се намерят.

съдия от СРС
съдия от СРС
22 юни 2022 10:07
Гост

ССБ като не може да се хване за нещо, се хваща за сламката- Алексей не бил български гражданин, а Гешев нямал валидна диплома. А за липсата на мозък в главата можеш даже да израстнеш сред сесебейците

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 17:00
Гост

Ха сега чакам да се включи Методи Лалов, че той следи Алексей само леко да се хързулне и да го подхване. Очаквайте включване за Съветския съюз и други „актуални“ въпроси

съдия от СРС
съдия от СРС
22 юни 2022 10:27
Гост

Лалов сега е на протести и не му е до Алексей. По интересно е, че неговите протести са срещу всички.

СГС е на автопилот
СГС е на автопилот
21 юни 2022 16:43
Гост

Някой от ВСС да беше казал на Алексей, че е встъпил в длъжност, защото отдавна е забравил.

123
123
21 юни 2022 16:39
Гост

Шашава работа, ама можеше да стане голям скандал, ако се бяха замотали още малко.

Наблюдател
Наблюдател
21 юни 2022 16:40
Гост

Направо зальохана…

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 16:36
Гост

Те за парламентарните избори искат да върнат хартията, та за този вот ли…

Чочо
Чочо
21 юни 2022 16:20
Гост

Поне Алексей Трифонов е признал вината си.

Щерев
Щерев
21 юни 2022 16:21
Гост

Достойно поведение.

Бисер
Бисер
21 юни 2022 16:15
Гост

Пълна излагация.

Чавдар
Чавдар
21 юни 2022 16:17
Гост

И за Алексей Трифонов и за IT отдела на съда.

Георги
Георги
21 юни 2022 16:13
Гост

Само не ми гоеорете за IT отдела на съда.