Декларациите, които целият бизнес трябва да подаде до 1 февруари 2019 г., за да обяви действителните си собственици, днес бяха огласени от Министерския съвет. От името на премиера Бойко Борисов за обществено обсъждане беше публикуван проектът за нов Правилник за прилагането на Закона за мерките срещу изпирането на пари (пълния текст на проекта можете да изтеглите тук).

Декларациите са приложения към него и бяха последното нещо, което се чака, за да започне обявяването на действителните собственици на юридическите лица. То беше заложено в новия Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), който влезе в сила в края на март. По закон след това Министерският съвет имаше 5 месеца, за да приеме новия правилник за приложението на ЗМИП, т.е. това трябваше да стане до края на август.

С месец и половина закъснение проектът за него беше обявен днес и до 16 ноември 2018 г. ще тече общественото му обсъждане. Така най-рано в края на ноември той ще може да бъде приет от правителството и обнародван в началото на декември.

Това забавяне обаче не води автоматично до отлагане във времето на крайния срок, в който всички фирми трябва да обявят в Търговския регистър действителните си собственици. Той е заложен в §9 от ЗМИП и е обвързан със задължението на Агенцията по вписванията до 1 октомври 2018 г. да осигури възможност за вписване на тези данни. В закона е записано, че бизнесът има 4 месеца след тази дата, за да подаде заявления кои физически лица реално притежават дадена фирма, т.е. това трябва да се случи до 1 февруари 2019 г. Това задължение важи и за юридическите лица с нестопанска цел, но ако се пререгистрират след 1 октомври, срокът да заявят действителните си собственици в Търговския регистър ще тече от датата на пререгистрацията им.

Заради забавянето с Правилника за прилагането на ЗМИП, с чието изработване на практика беше натоварена ДАНС, има нагласа за промяна на срока. Тя обаче може да стане само с промяна в закона, каквато до момента не е внесена. По неофициална информация идеята е четиримесечният срок за деклариране на действителните собственици да започне да тече от януари 2019 г.

Както „Лекс“ писа, Министерството на правосъдието вече огласи промени в Наредба № 1 от 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. С тях се създаде образец на заявлението за вписване на действителните собственици в Търговския регистър. По неофициална информация и Агенцията по вписванията има техническа готовност за тези нови данни.

В проекта за правилник е записано, че „за изпълнение на чл. 63 ЗМИП представляващите на учредените на територията на Република България юридически лица и други правни образувания, физическите и юридическите лица и други правни образувания, които действат на територията на Република България в качеството си на доверителни собственици на тръстове, попечителски фондове и други подобни чуждестранни правни образувания, учредени и съществуващи съобразно правото на юрисдикциите, допускащи такива форми на доверителна собственост подават декларация с нотариална заверка на подписа, която съдържа реквизитите съгласно приложение № 3“.

Указания за прилагането на правилника ще дава председателят на ДАНС.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Предприемач
Предприемач
19 октомври 2018 14:38
Гост

Поредното излишно административно товарене на бизнеса!

Едно птиче ми каза
Едно птиче ми каза
19 октомври 2018 14:07
Гост

Сега като почне едно пререгистриране…

Цецка
Цецка
19 октомври 2018 14:10
Гост

Ако не се срине сайтът им отново. Че сега нали ги чака и ъпгрейд на сървърите им.

Пейо
Пейо
19 октомври 2018 13:57
Гост

Xa сега като няма удължаване на срока, МС да ни внася декларациите. Не стига, че постоянно ни притискат с какво ли не, ами сега и със срокове.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2018 13:55
Гост

Много важна крачка към превенцията срещу изпирането на пари.