Мнозинството от експертите са категорични, че за лятото страните от Европейския съюз нямат технически начин да заместят повече от една трета от доставките на руски газ с други източници. С големи усилия и на по-висока цена до края на годината могат да се заместят две трети от руския газ.

Причините не са сложни за разбиране. Съоръженията за втечнен газ имат ограничен обем – в Европа, вкл. Турция, има 29 съоръжения за доставката му с капацитет от около 245 млрд. куб. м при пълно натоварване. Изграждането на такова съоръжение отнема минимум 2 години. Танкерите за доставка на втечнен газ са константна величина, т.е. няма как изведнъж да се увеличат доставките. Има и дългосрочни договори за доставка на втечнен газ, които не могат или трудно могат да се прекратят и поради това пренасочването на по-големи количества за кратко време е невъзможно.

Да, възможно е Германия да не спре трите си действащи ядрени централи. Много от частично работещите ТЕЦ-ове в ЕС се натовариха изцяло. Възможно е да се отворят много от вече затворените топлоцентрали. Но това няма как да реши изцяло проблема, защото в много от производствата технологията е такава, че газът не може да се замести от ток. Освен това газът е суровина в редица производства, като например това на торове. Ето защо на ЕС, както и да замести газа като източник на електроенергия, ще са му нужни минимум 300 млрд. куб. м природен газ годишно.

Норвегия от месеци доставя максималните количества газ, САЩ също. Само тази година САЩ заявиха, че ще доставят допълнително 15 млрд. куб. м газ. На фона на все още над 500 млрд. куб. м природен газ за последната година, който се потребява в Европа, това не е кой знае колко. Като резултат от усилията, потреблението на руски газ в ЕС намаля с няколко процента и сега е към 39%, като преди малко повече от месец е било 41%. А заради много по-високата цена приходите на Русия от продадения по-малко газ тази зима се удвоиха и това ѝ дава възможност да финансира войната. Очевидно е невъзможно през следващите месеци, а и до година и половина, ЕС да мине без руски газ.

Русия засега отстоява позицията, че откриването на сметка в рубли е единственият възможен начин за доставка на природен газ. Изключения се правят при по-дългосрочни и вече направени авансови плащания. До този момент газът е спрян само за България и Полша. Полша не е малък потребител – тя внася от Русия 10 млрд. куб. м газ годишно. България е на около 90% зависима от руския газ, като този процент се колебае. Но както се видя, спирането на газа за двете страни не довежда до спиране на доставките за тях за дълъг период. Е, след като няма откъде да се достави друг газ, освен руски и при положение че газ ще продължава да се доставя без проблеми, има две възможности. Едната е доставките на газ да са от доставчици на други свързани с газопровод държави от ЕС, които по договор могат да увеличат обемите. Но тези възможности не са големи. Втората възможност е някои доставчици на руски газ за членките на ЕС да са си открили сметки в рубли. Не е необходимо да го правят пряко – могат да използват други фирми, извън ЕС. Светкавично запълване на спрените количества с доставки от втечнен газ е невъзможно.

Италианският министър по енергийната сигурност вече заяви намерението на Италия при сегашните ѝ договори за доставка да плаща газа в рубли. Външният министър на Унгария директно каза, че няма да приеме мерки на ЕС, които застрашават сигурността на газовите доставки за страната му. Поне засега, европейският енергиен комисар Кадри Симсон твърди, че плащането на газа в рубли е нарушение на санкциите. Но председателят на ЕК преди това пък заяви, че този въпрос тепърва се изяснявал. Не само ЕК трудно ще функционира без руски газ, но и на Русия ще ѝ бъде доста трудно без парите от ЕС за него. Разликата е, че ЕС е доста разединен, а Русия е една. Бързите заместващи доставки на газ за Полша и България и противоречивите изявления говорят за това, че започваме да се изправяме пред надлъгване за това, че не се откриват сметки в рубли за плащане на газ. Ще видим доколко ЕС ще бъде твърд в прилагането на санкциите. Това е и единственият начин Русия да отстъпи.

Веднага се появиха обосновки как откриването на сметка в рубли не било нарушение на санкциите, защото никоя държава не плаща за газ. Плащат търговски компании. И търговските компании на практика продължават да плащат в долари или в евро по сметка на „Газпромбанк“ в Швейцария. Доларите или еврото се обменят в рубли по курса на деня на борсата в Москва, но без участието на тези компании и рублите се превеждат на „Газпром“. Ето на – търговските компании не извършват финансови операции в Русия или със санкционирани банки. Всъщност обменът от твърда валута в рубли става на вътрешния пазар в Русия. Това има значение за поддържане на курса на рублата в Русия. Рублата по никакъв начин не става международно платежно средство. Русия можеше да организира това и без да изисква разните фирми да откриват сметки в рубли. Но ангажирането именно доставчиците да откриват сметки в рубли има и известни предимства за Русия. Защото се въвеждат и други правно-технически детайли в промяната на договорите и при обмяната на валутите, които оскъпяват доставките.

Новата система на разплащане създава и известна несигурност. Но Русия има нужда от тези пари и затова ще доставя газ.

Страните от ЕС, които имат държавни компании-монополисти, на които забраниха да си открият сметки в рубли, просто се обърнаха към посредници, които доставят руски газ. От това цената се увеличава с около 7-8%. Да, тези посредници по принцип дават банкови гаранции пред държавните фирми – доставчици на газ и носят риска. Но както се отбеляза, рискът Русия да вземе парите и да не достави газ е малък, защото има нужда от парите. Това, че не може да използва в Европа и САЩ получените евро и долари, не означава, че не може да ги похарчи в Азия и Африка – там с удоволствие приемат твърда валута.

Ако ще има единна позиция реално да не се откриват сметки в рубли – да има за абсолютно всички доставчици на руски газ. Ако само ще се въвеждат допълнителни доставчици на руски газ, включително и за България, които ще си откриват сметки в рубли – да не се товарим с излишно увеличение на газа чрез посредници.

Да, в средносрочен и в дългосрочен план ЕС ще заменя руския газ. Но това е друг въпрос. В същите срокове Русия ще увеличава строителството на нови газопроводи към Китай и въобще към Азия и ще увеличава доставката на газ на конкурентни цени. Държави като Китай и Индия и са големи, и са ядрени, и съответно не са заплашени от руска инвазия, и са готови да си доставят по-евтин руски газ.

Как стоят нещата с възможността за реални доставки на неруски газ за България?

Общо взето по същия начин, както в Европа. По гръцката връзка няма да потече газ през юли, защото има още работа, проби, правни процедури – ще е късмет да тръгне през есента. И едва тогава, могат реално да дойдат осезаеми допълнителни количества азерски газ.

До България в момента втечнен газ може да дойде само през Гърция – от терминала на остров Ревитуса, недалеч от Атина. Терминалът до Александруполис, в който „Булгартрансгаз“ има 20%, трябваше да бъде завършен тази година, но това се отложи за 2023 г. В Турция има терминали за втечнен газ, но „Булгартрансгаз“ няма договор за междусистемно свързване, въпреки че за това се водят преговори от 2009 г. Турция е държава, която много стриктно гледа само своите – и конкретни, и стратегически интереси. Теоретична възможност има за внос на втечнен газ през терминала на остров Кърк в Хърватия – през Сърбия.

 

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 май 2022 20:45
Гост

Изводът е ясен – България продължава да си доставя същите количества руски газ както и досега, но сега това става чрез външни посредници на Булгаргаз, които посредници са си открили сметки в рубли. И заради посредниците газът ще по-скъп със средно 10%. Т.е. България си остава все така зависима от руския газ, но сега пълни джобовете на посредници. А тези посредници се отблагодаряват на уредилите ги политици.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 май 2022 13:13
Гост

Що за теоретична възможност за газ през Хърватия и Сърбия??? това същата Сърбия ли е, на която заплашват да бъде спрян руския газ, или някаква друга? защото не виждам как България ще спре транзита на газ от Русия за Сърбия, пък Сърбия няма да спре транзит на газ от Хърватия за България. теоретични възможности за тръба до Гърция има. теоретични доставки на втечнен газ са възможни на теоретични цени. но всичко се разбива в практическите цени на торовете, на цимента, на произвежданото стъкло и на горивата на газстанциите. защото освен ТЕЦ-овете за топла вода, „екологичните“ градски автобуси също могат да… Покажи целия коментар »

Енергетик
Енергетик
06 май 2022 13:40
Гост

Дори и да искат хърватите да ни помогнат, няма как да стане, защото няма тръба с реверсивни компресорни станции

Слав
Слав
03 май 2022 11:49
Гост

Шестте трола на управляващата клика отново са се самозабравили и са напълнили коментарите с поръчковите си лозунги.
Пропагандата обаче отдавна не се води по тези остарели методи. Хората са наясно, че вредата от досегашното и настоящото управление е толкова огромна, че век няма да стигне да се оправят нанесените щети ако въобще държавата остане да съществува. И платеният тролаж по никакъв начин не променя нито този факт, нито знанието за него у всеки нормален човек у нас.

адвокат
адвокат
03 май 2022 11:51
Гост

Русофилистичните тролове вън от форума!

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 11:57
Гост

Троловете на Копейкин сега ще ни обяснят като войната на Путлер е в пълен унисон с международното право и целия свят греши, а единствените прави са Русия, Еритрея и Северна Корея.

Хараламби
Хараламби
03 май 2022 22:08
Гост

Троле, тук дори не и упомената Русия, Копейкин и подобни, че да вървите с изтърканите опорки за фили и фоби.
Тук се повдига важната тема за умишленото досъсипване на държавата, което се прави от управляващите, за да докопат още някой долар по личните си сметки.
Иначе колко поста ще си напишеш и ще си одобриш от разни айпита е без значение.
Хората вече схванаха истината и все по-болезнено ще я усещат. Още от тази есен. За зимата не ми се мисли.

Янаки
Янаки
03 май 2022 22:11
Гост

На кого си адвокат?
На тролъжаваме троляната?
Самозабравихте се, троловете он бившиа безправен свят. Съсипвате и този форум, в който до преди да го напъплите, се обсъждаха юридически теми.

1432
1432
03 май 2022 10:36
Гост

Не е като да не се интересуваме от войната в Украйна и нейните неблагоприятни и често трагични последици, но струва ми се, че това е сайт с правна тематика. Ако искате да се превърнете във форум на „dir.bg, например, продължавайте с такъв тип статии.

Лишер
Лишер
03 май 2022 9:47
Гост

Извън темата – така нареченият ни президент каза, че някакви си подлизурковци искали да ни въвлекат във войната, като ясно визираше Василев и Петков. А да го питам – подлизурковци и лигльовци ли са всички млади българи, които излязоха в шествие за подкрепа на Украйна?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2022 9:56
Гост

Тези, които са за неутралитет са повече. Проукрайна са по-гласовити като ЛГБТИ+ общността. Ако продължаваме така Копейкин ще получи още повече подкрепа, а той може да натвори такива тъпотии, че после 20 год не можем да се оправим.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 10:23
Гост

Вярно е, че повечето българи са за неутралитет, но когато настане време разделно, трябва да се избере страна. В случая на европейската и световна цивилизация или на диктатора-агресор.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2022 10:45
Гост

А турците не ги е еня, както през ВСВ и се превръщат в газов и икономически хъб в региона.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 11:57
Гост

Така е…Ердоган последните години се превърна м ного сериозен играч, който си гони интересите на Турция безусловно, дано само не му щъкне след време да възстановява Османската империя щото при целенасоченото унищожаване на армията ни в последните 30г. и два танка не можем да изкараме, а за самолети да не говорим.

Христо
Христо
03 май 2022 11:45
Гост

Страна се избира, когато ти участваш в личен конфликт, в който си лично засегнат. Когато конфликтът е чужд, както е в случая, никой не ни бие по главите да избираме нечия страна. Турция по времето на ВСВ запази неутралитет и не претърпя такова финансово крушение, като България. На път сме за пореден начин да се гръмнем сами, поради некадърно и най-вероятно продажно управление, работещо в защита изцяло на чужд интерес и пълнещо единичните лични джобове на управляващи. Хайде няма нужда и хората да си затваряме очите пред очевидните истини – от заемането на позиция в чуждата война печелят само и… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
03 май 2022 13:19
Гост

до Анонимен, 03 май 2022 10:23,
европейската и световна цивилизация не беше ли тази, която разбомби Сърбия, че и София през 1999 година? благодарение на югославското ембарго в България се замогнаха едни „мутри“ и си взеха държава. диктаторът-агресор за кой ли път нахлу в Ирак и унищожава кюрдите, но любителите на време разделно упорито не виждат нищо лошо в действията му. и най-интересното е, че същият този диктатор-агресор после прехвърля иракчани и сирийци през българската граница, с което създава големи проблеми на българите.

Бишев
Бишев
03 май 2022 9:46
Гост

Класика, ГЕРБ не направи връзката за газа с Гърция за 12 години, но сегашните управляващи явно трябва да я направят за 3 месеца. Страхотни упреци валят към ПП. Обаче трябва да ви кажа, че е имало далеч по-цивилизовани общества от това у нас, които са разкъсвали демагозите, които са се опитвали да правят и трупат дивиденти точно по време на война! Правете му сметката – Радев, Борисов, Нинова…

Мавродиев
Мавродиев
03 май 2022 9:43
Гост

Ами вижте какво – джуджето Путин няма много с какво да шантажира западният свят освен със заплахи за ядрени ракети и спиране на газа. Типичен диктатор. Като такъв и ще свърши скоро. Защото дълго време всички си затваряха очите за факта, че той е диктатор.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 12:01
Гост

Абе той и Давид е бил джудже в сравнение с Голиат, пък виж какво се е случило.

Нгое
Нгое
03 май 2022 9:42
Гост

В началото позицията ни за газа бе колеблива. Сега поне Василев се показа като мъж.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 12:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Харизанов
Харизанов
03 май 2022 9:41
Гост

Аз искам да отправя едно питане към сладурите от бизнеса, които заплашват спротести заради цените на газа. Сладури разботодатели и „лидери“, „шефове“ – за кое точно ще протестирате? Искате да не пращаме оръжие на Украйна, ако може дори да пратим войници да се бият на страната на Путин за да може Русия да спечели по-скоро войната и да ни пусне газ за без пари ? За да може вие, които вече сте оядени до неузнаваемост, да продължите да трупате печалби? Да имате за яхти и децата ви да продължават да задоволяват глезотията си с автомобили и скъпи ку_и? Както и… Покажи целия коментар »

Маверодиева
Маверодиева
03 май 2022 9:38
Гост

Аз се радвам, че Асен Василев тропна по масата. Ще се оправим. Щесложим бойлери ако толкова е нужно. А и газ няма да залипсва.

Елвира
Елвира
03 май 2022 9:37
Гост

Аз мисля, че позицията на цивилизования свят да се разграничава от агресора Русия е правилна. Радвам се, че и ние под някаква форма се включваме в това, макар активния отпор на много про руски партии и техните симпатизанти. Надявам се разумът да надделее и това, че са по-кресливи всчки „националисти“, путинофили в страната да не ги прави и по-многобройни.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2022 21:53
Гост

Цивилизовани и нецивилизовани народи?! Да не сме в Античността, че да се приемаме за центъра на света ( подобно на Римската империя и гръцките полиси), а другите да са варвари?! Малко по-сериозно се отнасяйте към проблема.

Stamatov
Stamatov
03 май 2022 9:36
Гост

Чудят се как да изкарат Василев и Петков вредни за страната ни за да ги махнат и да сложат про путинските ГЕРБ, БСП, Израждане, Янев, Манолова…да не изброявам още. Партиите на Путлер в България са много. И поради тази причина Василев и Петков им пречат, защото те са от малкото не путлерско настроени партии. Радев забравих да спомена – национален предател. Ако сега имаше избори и 20% нямаше да събере. Ама много време ви трябваше да загреете, че изказване от типа „Крим е руски“ не е случайно, както се опита да го замаже. Избрахте си поредната путлерска марионетка, която сега… Покажи целия коментар »

Vvvvv
Vvvvv
03 май 2022 22:19
Гост

Няма нужда „да ги изкарват вредни“. Те сами се справят отлично с това.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 9:33
Гост

Путин ни направи най-добрата услуга. Най-добре сега можем да се разграничим от кафявата държава и нейния газ. Защото това не го направиха политиците ни през последните 20 години.

Редукция на субсидията за съдебната система!
Редукция на субсидията за съдебната система!
03 май 2022 8:05
Гост

Субсидията за съдебната система е вече един милиард лева. Само преди няколко години беше 300 млн лева! При тази газова криза решението е драстична редукция на субсидията за съдебната система до не повече от 250 млн лв, а спестените пари да отидат за скъпата над 3 пъти повече американска газ! При сринатия частен сектор, да продължава рогът на изобилието към съдебната система е перверзия от най-гнусен тип! В съдебната система трябва да бъдат извършени съкращения, които ще освободят ресурс за внос на дефицитната и скъпа газ. 15 000 са заетите в съдебната система, при демографски и икономически срив. Че това… Покажи целия коментар »

и нотариусите не са забравени!
и нотариусите не са забравени!
03 май 2022 8:27
Гост

Съдебната система може да се самоиздържа, ако се закрие частния нотариат. Говорим за около 700 млн лв годишни приходи, отиващи при частника, а не в бюджета, от дейност с ниска правна сложност, държавен монопол подарен на лимитиран брой частници,при неносене на отговорност(при нищожност нотарито пари не връща доброволно, а страните се съдят помежду си). Алтернативно, и да бъде запазен частния нотариат, да се въведат 70 процентни отчисления. Дори и останалата сума пак е фантастагористимична! Алтернативно-да има и частни и държавни нотариуси, и страната да избере къде да си дава парите. Това няма да струва нищо-съдиите по вписванията могат да станат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 7:44
Гост

С газа ще се оправим. Повече ми се иска да имаме ясна позиция за военна помощ на Украйна. А Радев е предател

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2022 8:17
Гост

Не е. Заема балансирана позиция. И без това им продаваме оръжие и боеприпаси. Бие нашата армия не можем да върнем, ще даряваме. САЩ си ни служат за Ф16 като всяка капиталистическата страна, а ние сега да се правим на щедри към Украйна, чието ръководство допринесе с некадърността и недипломатичността си да се докара на тоя хал. Нищо против, приятелството е ок,но сиренето е с пари. САЩ си им дават заеми и придават дронове, ние да сме им влезели в положението. Не искам да звуча дискриминационно, но ако пословичният мързел на украинците е верен, даже и бежанците няма да са ни… Покажи целия коментар »

смело, но не безразсъдно
смело, но не безразсъдно
03 май 2022 7:35
Гост

На този фон позицията на България е смела, но страната ни не трябва да позволява да бъде лъгана и Асен Василев хубаво каза: Завинаги“, като го питаха докога България може да изкара без руския газ, ама това завинаги рязко може да се промени, ако на терминалите за алтернативни доставки се нареди само някоя, дори не всички, от големите икономики в ЕС, а те всички са по-големи от нас, де. Тогава България по всяка вероятност ще гризне дръвцето за сметка на Германия, например.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 7:33
Гост

Тук виновни са германците с крайната политика за затваряне на АЕЦ и налагането ѝ на останалите. Ако се ползва газ само за производствата, които не могат без него, дали не е възможно да бъде заместен с различен от руския?

двойните стандарти
двойните стандарти
03 май 2022 7:30
Гост

Истината е, че ЕС трябва да бъде много твърд, но, както се посочва в статията, на практика не може да си го позволи. Няма как да замести минимум 1/3 от руския газ.
Тогава – поне да не допуска двойни стандарти! За едни така, а за други – иначе! Това ще е срамно и много скоро трябва да бъде взето и огласено общо решение на Съюза.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2022 8:19
Гост

Да се лиши от стандарта на живот. Принципите са принципи ще, ако правиш жертви, другото е лицемерие от типа и вълкът сит и агнето цяло.

Янаки
Янаки
03 май 2022 22:17
Гост

Много сте сладки трите трола с по 10 ай-пи адреса – твърд ЕС с меки китки няма как да стане.

Z.Z
Z.Z
03 май 2022 7:30
Гост

Естествено, че няма как да стане за няколко месеца, но при добре изиграни карти, след някоя година нещата може да изглеждат така, че орките да трябва да се молят, за да продадат малко газ и насам.

OMG
OMG
03 май 2022 7:31
Гост

Никой не говори за след година-две, защото войната е сега и тя се спонсорира от сметките от газа сега.

Анонимен
Анонимен
03 май 2022 7:22
Гост

Добре са хванати нещата. Така е. Или ЕС да има категорична позиция и да не допуска който и да е доставчик да открива сметки в рубли пряко или косвено. Или Булгаргаз пряко да си открие сметка в рубли.

123
123
03 май 2022 7:35
Гост

Смисълът беше да не получават пари за спонсориране на войната и явн не се получва, което води и към това, че няма никакъв смисъл жертвата.

German policy
German policy
03 май 2022 7:39
Гост

Няма смисъл, защото именно Германия с нейната политика на икономическо приобщаване на Русия, което не доведе до никаква ценностна промяна в Москва, направи Европа хиперзависма от русия газ. Сега да си го вземат Шрьодер и да си му ударят 10 пръчки на голо и да мислят как да спасяват целокупния ЕС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 май 2022 8:20
Гост

Тази политика предотвратява общоевропейска и световна война, омчо. Подобно на икономическите обвързаност в ЕС.