Главният прокурор Сотир Цацаров спусна указания за бърза реакция за защита на пострадалите при домашно насилие. Със заповед от днес той стъпка по стъпка обяснява на подчинените си какви действия да предприемат при сигнали за домашно насилие, закана за убийство и нарушаване на заповед за защита от домашно насилие.

В указанията са описани действията в случаите, когато пострадалият лично и дистанционно подава оплакване.

Ако се яви лично, тогава прокурорът незабавно трябва да заведе жалбата в деловодната система, след което да извърши справка в Унифицираната система на прокуратурата за наличието на други преписки и досъдебни производства, които се отнасят до подателя на жалбата и лицето, срещу което е насочена тя. Справката се прилага към съобщението и всичко се докладва на дежурния прокурор.

Той от своя страна снема обяснения от пострадалото лице и му дава да попълни формуляр, който съдържа информация за правата му и за това какво може да се предприеме в конкретния случай.

Ако се установят данни за непосредствена опасност за живота на жалбоподателя, тогава веднага се уведомява съответното районно управление на полицията, което да предприеме мерки по Закона за МВР. Полицията ще получава и всички материали, като това ще става и по електронен път с оглед бързина на действията.

Когато материалите са постъпили в прокуратурата по пощата, тогава обвинителят уведомява жалбоподателя за това, че на МВР се възлага извършването на проверка.

Ако пък случайно сигналът бъде подаден до различна от компетентната прокуратура, то тя не се освобождава от отговорност. Напротив, обвинителят отново прави справките в системата, преценява неотложността на случая и при необходимост веднага изпраща всички материали на компетентната прокуратура, като това отново може да стане по мейл, факс и др.

Действията по т. 2.1., изр. 1 (справки в системите – б.а.) се извършват незабавно и когато в компетентната районна прокуратура първоначално е постъпила преписка от МВР с извършена проверка по съобщение за осъществено домашно насилие, за отправена закана с убийство, както и за нарушена заповед за защита от домашно насилие. Преписката се докладва на наблюдаващия прокурор във възможно най-кратък срок“, гласят още указанията на главния прокурор.

Когато преписката отиде при наблюдаващия прокурор, той може да извърши лична проверка, да възложи такава на МВР или да образува досъдебно производство. Независимо какво ще предприеме, той задължително преценява необходимостта от сезиране на съответната дирекция „Социално подпомагане“.

Наред с това наблюдаващият прокурор трябва да установи следните факти:

  • Кой, кога, къде, по отношение на кого, при какви обстоятелства, по какъв начин (с какви конкретни думи и/или действия) и по какъв повод е осъществил насилие, заканил се е с убийство или е нарушил заповед за защита; предприети ли са мерки за защита, евентуално — от кога, какви и с какъв резултат; има ли очевидци или документи (респ. други материали) в подкрепа на изложените твърдения;
  • Дали деецът страда от психично заболяване (какво и с каква давност) и води ли се на отчет в психиатрично заведение, действал ли е под влияние на алкохол и/или упойващи вещества;
  • Притежава ли деецът или юридическото лице, което той представлява или управлява, огнестрелно/неогнестрелно оръжие по смисъла на чл. 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, както и издавани ли са съответни разрешения за това от органите на МВР;
  • Били ли са заведени в структурите на МВР, в прокуратурата или в други компетентни органи други сигнали с твърдения за осъществено домашно насилие, за отправени закани с убийство или нарушена заповед за защита и какви мерки са били предприети.
  • Присъствало ли е дете на местопроизшествието.
  • След като установи тези факти и прецени, че следва да бъде образувано досъдебно производство, то то се провежда приоритетно, съобразно методиката и тактиката на разследване на съответните видове престъпления от общ характер. За всеки конкретен случай наблюдаващият прокурор преценява дали е необходимо назначаването на експертиза. При привличане на дадено лице като обвиняем, прокурорът трябва да извърши задълбочена преценка за необходимостта от вземане на мярка за неотклонение и нейния вид, както и на мерки за защита на пострадалия.

Ако съдът измени мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека, обвинителят веднага трябва да уведоми за това жертвата на домашно насилие и полицейското управление, на чиято територия живее тя.

Когато наблюдаващият прокурор откаже да образува досъдебно производство, защото престъплението е от частен характер, тогава той трябва да обясни на пострадалия, че може да подаде тъжба до районния съд по местоизвършване на деянието.

А ако деянието не представлява престъпление, тогава прокурорът трябва да обясни на жалбоподателя какви са  правата му по Закона за защита от домашното насилие.

Административните ръководители на районните прокуратури са натоварени със задачата да осъществяват контрол по изпълнение на указание и лично или чрез свой заместник да координират взаимодействието с МВР и другите компетентни държавни органи.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 май 2018 18:46
Гост

Въпроса ми е какво се случва ако всъщност няма домашно насилие а ЗЗДН е използуван за набеждаване ?

Има ли разписана процедура какво се прави ако е злоупотребено със ЗЗДН?

Каква отговорност носи набеждаващия , и има ли констатирани до момента злоупотреби ?

Има ли досега набеждаващ понесъл отговорността за лъжата си ?

Дама
Дама
30 април 2018 14:24
Гост

Ако беше приета Истанбулската конвенция, нямаше да се налага нищо от това.

Мунчо
Мунчо
30 април 2018 13:44
Гост

Дано само да са по-експедитивни. Че ако жалбите отлежават с месеци на нечие бюро ефектът от заповедта на Главния ще е нулев.

5-ко
5-ко
30 април 2018 13:39
Гост

Дирекция „Социално подпомагане“ са железни в това отношение. Добре ще е да си сътрудничат с прокуратурата в случая.

Анонимен
Анонимен
30 април 2018 13:37
Гост

Браво на Цацаров! Лошото е, че много от жертвите ги е страх да подадат сигнал.

Гошка
Гошка
30 април 2018 13:42
Гост

Е как няма да ги е страх. Нали този, който е пребил жена си вчера все ще излезе някой ден и ще я довърши.