Като главен прокурор очаквам 48-то Народно събрание да се заеме незабавно и отговорно с проблемите в правосъдната система на страната ни. Това заявява обвинител №1 Иван Гешев в писмо (пълния текст на писмото виж тук) до всеки от 240-имата избрани за депутати в новия парламент ден преди да положат клетва.

Всяко от писмата започва така: „Обръщам се към Вас, в качеството Ви на народен представител в законодателния орган на парламентарната република. Основните демократични принципи на правовата държава и разделението на властите предполагат, освен упражняване на взаимен контрол, и активно взаимодействие между всички държавни институции. За съжаление, Прокуратурата на Република България отчита негативна тенденция при сътрудничеството в рамките на функционалната компетентност на органите на властта, достигащ до нива, неотговарящи на очакванията и потребностите на българските граждани. Това неминуемо води до уронване на устоите на държавността и демократичните стандарти, както и до немотивирани атаки срещу държавните институции, и в частност съдебната власт. Неизбежен резултат от това са заниженото доверие на обществото в институциите, ръстът на престъпността и дестабилизацията на обществения сектор, видими за всеки български гражданин“.

След това Гешев изброява опасностите пред държавата – войната в Украйна, икономическата и социална криза и заявява, че в тази ситуация институциите следва да действат единно и с необходимата отговорност за защита на интереса на гражданите.

„Реални действия са възможни единствено при незабавно обединение на усилията на цялата държава в посока решаване на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки лични или конюнктурни интереси, в името на държавата и за постигане на очакваната сигурност, стабилност и просперитет. Прокуратурата на Република България заявява своята готовност за активен диалог с всички институции в процеса по възстановяване на законността в държавата“, пише Иван Гешев.

Той изразява очаквания, че всеки от депутатите „ще се вслуша и в гласа на българските магистрати, както и с оглед необходимостта от провеждането на задълбочена и всеобхватна съдебна реформа в спешен порядък“. И заявява, че реформата трябва да бъде насочена към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с правосъдието и повишаване на чувството за справедливост у българските граждани.

„Като главен прокурор на Република България очаквам 48-то Народно събрание да се заеме незабавно и отговорно с проблемите в правосъдната система на страната ни. Имам готовност, след сформиране на парламентарните групи, да се отзова при първа възможност на покана от Ваша страна за обсъждане на необходимите промени за преодоляване на предизвикателствата пред законността и справедливостта. Само широк професионален дебат между институциите и гражданското общество, с участието на академичната и научната общност, може да гарантира сигурността на всички български граждани. Убеден съм, че ние, представителите на институциите, не само заради конституционно установените ни правомощия, но и като част от българското общество, дължим това на държавата си“, завършва писмото си главният прокурор.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 19:58
Гост

Може ли някой да ми каже, как ще се реформира Прокуратурата ако я няма една личност!? Никак. Така, както от ДБ направиха съд.реформа с преместване на съдии и прокурори от една сграда в други сгради. Какви шедьоври се появиха, делата се забатачиха и всичко е „наред“. Трябва обективен, професионален и разумен подход с баланс. За съжаление няма такова нещо. Плюе се по една личност, а всички др.проблеми се замитат. Не знам, моето разбиране за реформа е друго, а скоро всички ще разберат щетите по съд.система и обществото. Кой ще се плюе тогава?!

Хаха
Хаха
18 октомври 2022 21:38
Гост

Като ти чета коментара, сто процента си някое магистратче нейде на топличко. Трайкай си и папкай, сладурчо, да не ти изстине попарката. Борбата я остави на нас гражданите.

135Анонимен
135Анонимен
18 октомври 2022 18:45
Гост

Чудя се парите за писмата и пощенските услуги от собствен джоб ли са платени или от бюджета на прокуратурата.
Второ, ВКП или поне част от нея е явно е превърната в орган на пропаганда, губят си времето с несвоиствени за държавното обвинение задачи. Ако имат свободно работно време, а и никой не съмнява в професиалните им качества да бъдат командировани в Окръжните прокуратури да свършат прокуроска работа.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 18:01
Гост

С какво да се заемат, бе Гешев?! Те са отдавна и изцяло ангажирани да вардят статуквото, нали за това си главпрок. Майтапиш се нещо и ти като Боко, дето най-обича на луд да се прави.

виш садЕБЕН савет
виш садЕБЕН савет
18 октомври 2022 14:47
Гост

Каскет, предлагам лично да дадеш начало на съдебната реформа, като се качиш на покрива на хотел „Родина“ и се метнеш оттам с главата надолу без парашут…

Нагъл, по-нагъл, каскет
Нагъл, по-нагъл, каскет
18 октомври 2022 13:38
Гост

Магистралните милиони в чували и къщите в Барселона, 8-те джуджета и кюлчетата в чекмеджета кога, мутро с каскет?

Тихомир
Тихомир
18 октомври 2022 13:11
Гост

Надали ще има ефект върху чувството за справедливост у българските граждани.

Тити
Тити
18 октомври 2022 13:10
Гост

Много добре, Гешев. Сега остава писмата ти да дадат резултат

Щерев
Щерев
18 октомври 2022 13:09
Гост

Е, добре, че се сети за икономическата и социална криза.

Старата школа
Старата школа
18 октомври 2022 12:54
Гост

Живеем в демократична страна, с европейска и модерна ориентация, в която страна са на пиедестал човешките права, свободи, хуманност и законност. Прокуратурата, съдът, следствието, МВР, НАП, както и всички останали контролни органи в държавата ни трябва да устояват правата, свободите и достойнството на всеки човек, да защитават неговите права и интереси, а когато се наложи и да прилагат санкции, с оглед осъществени и ДОКАЗАНИ нарушения и престъпления. Това е нормалната работа на всяка демократична страна с капиталистическо управление – взаимодействие между институциите, взаимна работа, взаимна полза, взаимен контрол – когато се наложи. Да загърбим завистта, злобата, покварата, алчността към материални… Покажи целия коментар »

Дани
Дани
18 октомври 2022 12:22
Гост

Ми хайде да се заемат незабавно и отговорно да го отстранят. И да се погрижат да няма повече такива псевдо-Йористи, с мечти за политическа кариера, на най-високите постове в съдебната власт.

Ирина
Ирина
18 октомври 2022 11:53
Гост

И те като прочетат белЯжките ти и като се трогнат..

Николов
Николов
18 октомври 2022 11:53
Гост

Да ходи да се пере. Излагация.

Тодор
Тодор
18 октомври 2022 13:14
Гост

За кой ли път?

Иванов
Иванов
18 октомври 2022 11:53
Гост

Хайде, пак не изпусна възможност да се помазни на народа

Рики
Рики
18 октомври 2022 13:15
Гост

Ние пък като се впечатлим…

Улуджиев
Улуджиев
18 октомври 2022 11:52
Гост

Надявам се, че скоро ще има разум в пленарна зала

Стаматов
Стаматов
18 октомври 2022 11:52
Гост

Факт е обаче, че става дума за това, че трябва да се излъчат кандидати за нов ВСС. И народните представители, повечето от които влязоха в предния парламент със заявка за върховенство на закона, за смяна на Гешев, не направиха нищо и не излъчиха нови членове на ВСС. А знаем, че новов ВСС може да махне Гешев. И знаем защо Гешев пише това писмо – защото иска да се изберат нови хора във ВСС. Да, може да няма той лично келепир от цялата работа, но депутатите са виновни, че направиха така, че сега Гешев излиза, като герой от цялата ситуация.

Малинова
Малинова
18 октомври 2022 11:50
Гост

То не е ясно колко време ще работи този състав на народно събрание, той седнал писма да им пише.

Юли
Юли
18 октомври 2022 13:17
Гост

Нека се занимава с нещо човекът. Че иначе време не минава.

Галинска
Галинска
18 октомври 2022 11:49
Гост

Истинско зло е Гешев. Прави се на приятел на хората с ПР акциите си, но е марионетка на мафията и на ГЕРБ!

Теменугов
Теменугов
18 октомври 2022 11:48
Гост

Този е толкова досаден, ама толкоа е досаден. Че проблеми има в правосъдието – има, но да не си мисли, че някой ще му се отчита на него и ще се трогне от глупавите му бележки!

Челиев
Челиев
18 октомври 2022 11:48
Гост

Твоя господар Бойко М. Борисов не се знае с проблемите на правосъдието, сега обаче си много ербап

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 октомври 2022 11:47
Гост

Брей, омекнал и дипломатичен, изглежда проблемите в държавата са много сериозни.

Hastor
Hastor
18 октомври 2022 11:47
Гост

Тоя па. Смешкаа…