Главният прокурор Иван Гешев поиска Централната избирателна комисия (ЦИК) да свали имунитета на кандидата за президент Боян Расате, който беше уличен, че е участвал в нападението над ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub в събота. Скоро след внасянето на искането комисията се произнесе и даде разрешение за привличането като обвиняем на Расате.

От прокуратурата съобщиха, че по случая е започнало разследване и са събрани доказателства, че Расате е извършил хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост, за което Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор.

Според разследващите националистът и негови сподвижници са влезли в офиса на организацията на столичния бул. „Княз Ал. Дондуков“ и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

След инцидента Глория Филипова от организацията разказа, че в събота са имали планирано събитие и на вратата на офиса се почукало и нахлули десетина души. Тя разпознала само Расате, който я ударил в лицето. Свидетелят Васил Василев също потвърди, че Расате е ударил Филипова с юмрук, а върху него съборил шкаф.

„Тази общност не трябва да се учудва, че има подобни нападения върху тях“, каза Расате пред „Нова телевизия“, а в участие сутринта дори беше изгонен от студиото. Той отказа да отговори дали е участвал в нападението, като заяви само, че очакват от него да каже нещо, с което да се уличи в престъпление.

За да бъде повдигнато обвинение на кандидата за президент, ЦИК трябва да даде разрешение.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 18:21
Гост

Каскета никакъв го няма за чекмеджетата, „Осемте джуджета“ и т.н., ама за някакви селски изпълнения с бой е на линия.

адвокат от САК
адвокат от САК
02 ноември 2021 11:04
Гост

Естествено, че осъждам всяко физическо посегателство / побой/ хумиганство над онези, които се считат за различни. Нека да погледнем обаче и от другата страна- какво се внушава на обществото от ръководителите на глбт организации…Като минимум се внушава, че всеки, който изпитва лични субективни чувства на неприязън към глбт, трябва да бъде стигматизиран и етикетиран с етикетче “хомофоб“ и това, видите ли, трябвало да бъде криминализирано и възведено в тежко престъпление. Питам- от кога българското наказателно право възприема доктрината, че престъплението се извършва единствено с мисъл и чувство, без да е налице и действие/ бездействие- волеви човешки акт, в които да… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 ноември 2021 12:06
Гост

Въпросът е да не вкарат отвращението като субективен елемент от престъплението срещу ЛГБТ. Омразата си е достатъчна.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 12:32
Гост

Наказателното право всъщност доста се интересува от мотивите и подбудите:),както и от мислите, и от чувствата.Убийството и телесна повреда по хомофобска подбуда са наказуеми/ по тежко – квалифицирани и сега./Вижте например чл.162 от НК.Ами , да , за чувства говори, за „омраза“ и проповядване на омраза.От десетилетие поне. Онова, което в практически аспект трябва да се поправи е чл.162- към проповядването или подбуждането към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, да се добави и сексуална ориентация, в много европейски държави е така.Толкова, нищо повече вероятно. Не, НК не може да натрапва любов.Може да забранява проповядването… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
02 ноември 2021 19:42
Гост

До “Анонимен 02 ноември 2021 12:32“ …..Ами , да , за чувства говори, за „омраза“ и проповядване на омраза…. “Ключовата дума тук е проповядване, а не изпитване на негативно човешко чувство като омраза, гняв, нехаресване самО за себе си- за това става въпрос- когато чувствата НЕ мотивират едно ФЛ да извърши или да не извърши престъпно деяние, а ФЛ само ги изпитва във вътрешният си душевен мир и те НЕ СА мотиви това ФЛ да извърши престъпление и/или закононарушение и/или пряка или косвена дискриминация. Можете ли да насочите към мен иск по ЗЗДискр. или да поискате образуване на досъдебно производство,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 23:20
Гост

Всъщност, споделеното обстоятелство, че сте хетеро билогична жена, не представлява никакъв интерес за мен.Добре е да си изясните съставомерността на проповядването и подбуждането, като понятия, теор.и в практически аспект..Няма проблем да не ме харесвате, не само наказателноправно неотносимо е, а си е всячески ирелевантно.Също така е ирелевантно да го споделяте на всеослушание.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 ноември 2021 10:52
Гост

До “Анонимен 02 ноември 2021 23:20“ …Също така е ирелевантно да го споделяте на всеослушание.“ Напротив- дадох пример със себе си, така, че – нека глбт да не провеждат обратна деискриминация. Примерът ми има много общо с чл.6, с чл. 39 и с чл.39 ал.1 от КРБ. Защо едно глбт лице да заявява сексуалната си ориентация чрез участие в глбт прайд, а една хетеросексуална гражданка да не може да направи същото в един юридически сайт…Ще е добре Вие да си изясните нормативната връзка между различните правни норми по повод исканията на глбт за криминализиране на изпитването на негативни чувства спрямо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2021 12:03
Гост

„Защо едно глбт лице да заявява сексуалната си ориентация чрез участие в глбт прайд, а една хетеросексуална гражданка да не може да направи същото в един юридически сайт“. Напротив, имате пълно право.Но не ме интересува заявяването на сексуалната ориентация и в двата случая.И не предизвиква у мен никакви чувства, и в двата случая.И не виждам каква е темата за обсъждане. Не мога да преценя дали наистина имат „исканията на глбт за криминализиране на изпитването на негативни чувства“.Вие така твърдите.Възможно е да претендират по -интензивна наказателноправна защита от посегателства, мотивирани от хомофобски чувства. Някои връзки на наказателноправни норми с други норми… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 10:07
Гост

Гешев излезе от медийно изгнание, за да преследва хулиганство…

Адвокат със сак
Адвокат със сак
02 ноември 2021 7:53
Гост

Премиерът на Сърбия е лезбийка и какво стана.

Сърбия си е добре.

Този е фашист, какви ги проповядва.

Пастрокът ми беше този тип, като му се наложи обаче нещо да реши и – не може, както и да е.

Все ми е тая – кой какъв е – стига да е работлив, а Расате или какъвто се изкарва е някакъв тъп и мързелив, явно.

Какво работи точно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 ноември 2021 9:33
Гост

Сърбия е добре?! Ха ха ха. Разсмяхте ме. Поне разбрахме, че ЛГБТ е средство за политически натиск за „освобождаване“ на народите. Очевидно е слабо, Сърбия е много далеч от ЕС.

LSSAH
LSSAH
01 ноември 2021 23:21
Гост

Браво на Расате. Повече такива хора ни трябват.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 19:21
Гост

Сега остава Расате да е в комбина с ЛГБТ симпатягите. Спретнаха акцийката, дойдоха посланиците и ще потекат грантовете към НПО-тата. Това българинът си е тарикат отвсякъде.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 18:22
Гост

Ейй, много бърза е тази прокуратура, бре. Задейства се два дни след събитието.

Мефис
Мефис
01 ноември 2021 18:22
Гост

Да се надяваме, че такъв екземпляр, като Расате, Костя, Сидеров няма да помиришат повее парламента.

Велизара
Велизара
01 ноември 2021 18:21
Гост

Излагацията на българския политически елит.

Асперж
Асперж
01 ноември 2021 18:20
Гост

Абе да си гледа работата тоя Расате. Като се появяват такива псевдонационалисти и ми се дефекализира. Айде стига щуротии. Света се глобализира. Тесногръдите им схващания.

Николев
Николев
01 ноември 2021 18:18
Гост

Поредните глупости. Не им ли писна на тия ненормалните.

Саливерстров
Саливерстров
01 ноември 2021 18:16
Гост

Хората против ЛГБТ обществото са пример за упадачното мислене и деградация на човечеството. А не самите хора от ЛГБТ обществото, както се пробват да ги изкарат. Защо ли? Ами защото гейове е имало още в древен Рим и преди това дори, в древна Спарта примерно. И те са си просъществували мирно на земята с векове. И прираста на населението не се е стопил. Както сега се опитват да го изкарат, че гей и лезбийка е понятие, което да накара децата ни да не се чифтостват с цел размножаване. Еми яво преди не е попречило да станем от 500 000 на… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
01 ноември 2021 22:02
Гост

“….Хората против ЛГБТ обществото са пример за упадачното мислене и деградация на човечеството….“ Toва са абсолютни глупости. Дори КС прогласи, че всеки може да се самосчита за всякакъв, но от юридическа гледна точка има само два биологични пола- мъжки и женски. Обществото ни не трябва да е глбт общество, а просто да приеме съществуването на транссексуалните болни хора, както приемаме съществуването на хипертониците и астматиците. Транссексуалните хора са лица с психични проблеми и това е ясно описано в МКБ-10.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 0:02
Гост

Срещу природата не е редно да се върви. Тя се ръководи по собствени закони, на нея не й пука ни за КРБ, ни за ИК. Този свят не може да се развива като просто се отричат съществуващи независещи от волята на човека обстоятелства.. не случайно правото им придава характер на обективни събития. Демек писаните правиа трябва да бъдат съобразени с обективното положение, а не обратното. И това е така без значение дали на мен или но вас ни харесва или не…

адвокат от САК
адвокат от САК
02 ноември 2021 10:50
Гост

До “Анонимен 02 ноември 2021 0:02…Демек писаните правиа трябва да бъдат съобразени с обективното положение, а не обратното…“ И кое точно се е променило в човешката генетика- да не би да е възникнала човешка мутация, довела до появата на трети биологичен пол, а аз да не знам…Положението от медицинска анатомична гледна точка е следното- НЕ СЪЩЕСТВУВА мутация в днк на хомо сапиенс, довела до съществуването на трети биологичен човешки пол към днешна дата- ТОВА е обективното положение. Ако не съществува живородено дете от хомо сапиенс с един от двата съществуващи биологични пола, може ли самостойно да съществува психичен , социален… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 18:10
Гост

До адвокат от САК 02 ноември 2021 10:50 Помня, че с вас сме спорили в един друг сайт по повод ИК. Имам приятели гейове, които не са станали такива, защото е модерно, а казват че винаги са били такива. Говорил съм и с травестити, които споделят същото. Какво предлагате да ги правим? Да ги затворим ли, да ги лекуваме ли? Те също имат човешки права, еднакви и равни на вашите и те искат да бъдат чути. Не можем просто да си затваряме очите за това, което ни заобикаля. Щом като съществуват такива човешки същества, държавата е длъжна адекватно да регулира… Покажи целия коментар »

Адвокат със сак
Адвокат със сак
02 ноември 2021 7:50
Гост

Нямам против гейовете – имахме в заставата на границата хомо-прояви, не са лоши хора, по-скоро галфоните като Бойко Борисов са вредни, злобни с много по-педераски черти, отмъстителни и ревниви, като същински жени.

А и много юристи са неприятни.

Много.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 18:14
Гост

Тоя Расате от АТАКА ли тръгна бе? От Сидеров? Че е със същите убеждения, да не кажа и визия.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 18:19
Гост

Уф, дори е по-зле, ако може две откачалки да се сравняват

Златимирова
Златимирова
01 ноември 2021 18:13
Гост

Расате и Сидеров и всички край тях са откровенно опасни. Защото те са против гей и лезбийка, но истината е, че и той и децата му са контактували с такива без да знаят и ще контактуват. И няма нищо лошо в това. И истината е, че вероятно точно от тези хора са попили много знания за живота и са провеждали вероятно най-умните разговори през живота си. Защото тези хора често са далеч по-интелигентни от ръбове, като Расате и мутрите му.

Бобо
Бобо
01 ноември 2021 18:10
Гост

Спокойно. Нищо няма да стане.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 18:10
Гост

А какво да кажем за сладура Костя Копейкин. Псевдонационалисти. Предимно ненормалници и опасни за човечеството.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 18:09
Гост

Ами нормално да го иска. То и той е едно ку-ку

боклуци
боклуци
01 ноември 2021 18:03
Гост

Такива хора, които налагат възгледите си с насилие и си мислят, че това ще им спечели гласове, за мен са боклуци и моля модераторите да не трият. Това не е обида, защото въпросният е лишен от всичко присъщо на човека