Главният прокурор Иван Гешев призова за адекватни законодателни промени за противодействие на домашното насилие. Това стана по време на негово участие в откриващата среща по проект по Норвежкия финансов механизъм „Информиране – разследване – защита: противодействие на насилието срещу жени“, която се проведе в Националната следствена служба (НСлС).

„Ако няма реална правна реформа в областта на наказателното право и процес – промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които да са адекватни на съвременните обществени отношения и сходни на процедурите в страни като Германия, Италия и други европейски държави, ще продължаваме да говорим за проблеми като домашното насилие. Ние искаме кардинална промяна в интерес на българските граждани и обществото. Надявам се това да искат и българските политици, макар че изпитвам съмнения по този въпрос“, каза главният прокурор. Той обърна внимание, че само за изминалата година досъдебните производства и преписките за случаи на домашно насилие в най-голямата прокуратура в страната – Софийска районна прокуратура (СРП), са се увеличили с над 10%.

В годишния доклад на СРП (виж тук) за 2022 г. е отчетен сериозен ръст регистрираните престъпления при домашно насилие, които са общо 241. Най-фрапиращо е увеличението на регистрираните закани, които през изминалата година са били 64, докато година по-рано са били 9, а през 2020 г. – само една. 107 са регистрираните телесни повреди, при 105 година по-рано и 79 за 2020 г. Висок е броят и на извършените в „условията на домашно насилие“ неизпълнения на заповеди за защита – 62, става ясно от доклада на СРП.

В същото време главният прокурор отбеляза като положителна тенденция, че все повече жертви на домашно насилие имат смелостта да потърсят помощ и подкрепа от полицията и прокуратурата. „Може да разчитате на прокуратурата в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени“, посочи Гешев.

В срещата участваха още заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров, председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков, членове на Висшия съдебен съвет, служебният заместник министър на правосъдието Мария Павлова.

Борислав Сарафов заяви, че насилието над жени често е свързано и с други престъпления като трафика на хора.

„Знаем колко е важно да се защитят жертвите на насилие, особено жените. Убеден съм в полезната стойност на проекта и пожелавам успех на изпълнителите“, каза Сарафов.