Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс е на посещение в България и ще участва в редовната среща между Европейския съюз и Съединените щати по въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

Той се срещна с премиера Бойко Борисов и са обсъдили ангажиментите на двете държави в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици, трафика на хора и защита на киберсигурността.

Акцент в разговора е бил поставен и върху случая с Желяз Андреев и искането на САЩ, той и още четирима българи да бъдат екстрадирани заради разследване по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. В тази връзка Борисов е посочил, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но българските институции ще продължат да работят активно за разрешаването на случая и защита правата на българските граждани, съобщиха от правителствения пресцентър.

В срещата са участвали също министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров.

Редовната среща между Европейския съюз и Съединените щати по въпросите на правосъдието и вътрешните работи се провежда два пъти годишно, като страната, ротационен председател на Евросъюза, е домакин през първата половина на годината. Основни теми са борбата с тероризма, сигурността и съдебното сътрудничество, транснационалната организирана престъпност, миграцията, управлението на границите и визовата политика.

За посещението на главния прокурор на САЩ съобщи преди месец и правосъдният министър Цецка Цачева на специална среща с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и посланика на САЩ Ерик Рубин, която беше посветена именно на казуса с Желяз Андреев.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
22 май 2018 13:40
Гост

Този не си поплюва. Преди време уволни заместник-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб заради политически пристрастия. Така трябва да се прави реформата. Почва се от високите етажи на властта.

Anonimen
Anonimen
22 май 2018 13:35
Гост

Управлението на границите и визовата ни политика наистина имат нужда от промяна.

Възмутен
Възмутен
22 май 2018 13:32
Гост

Стига с тази сага за Желяз Андреев. Станало е преди години и то по вина на работодателите му.

5-ко
5-ко
22 май 2018 13:34
Гост

Дано да не го екстрадират. Надявам се Цацаров, който миналия път се застъпи за него да не си промени мнението.