Главният прокурор Сотир Цацаров издаде методически насоки как се разследва насилието над животни и унищожаването на защитени видове от флората и фауната (пълния текст на документа виж тук).

В насоките се прави анализ на пет разпоредби от Наказателния кодекс – чл. 278г, чл. 278д, чл. 325а, чл. 325б и 325в.

За последната от разпоредбите, предмет на методическите насоки, издадени от главния прокурор например се обяснява следното: „Изпълнителното деяние по чл. 325в НК („не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор”) се осъществява с несъответно на дължимото действие/бездействие на лицето, под чийто надзор е животното. Ориентир при преценката на дължимото поведение е нормативната уредба, която предвижда общи и специфични (относно диви животни; при използване на животни за определени дейности и пр.) изисквания към отглеждането и грижата за животните“.

Освен това се посочва, че престъплението по чл. 325в НК е със сложна правна конструкция и засяга два обекта – освен обществените отношения, осигуряващи хуманното отношение и полагане на грижи за животните, засяга и обществените отношения, осигуряващи живота и здравето на хората.

„Въздействието, което причинява вредоносния резултат, се постига чрез усложнен причинно-следствен механизъм – вследствие неполагане на достатъчно грижи от извършителя гръбначното животно, намиращо се под негов надзор уврежда човек. Обективната страна изисква причинна връзка между несъответните грижи и резултата — телесна повреда (по ал. 1)  или смърт (по ал. 2). Субективната страна по отношение на резултата предполага непредпазлива форма на вина“, пише още главният прокурор.

Той указва на прокурорите, че при смърт или увреждане на човек, досъдебното производство се провежда приоритетно, съобразно методиката и тактиката на разследване на съответните видове престъпления от общ характер.

„При смърт или увреждане на животно в огледа участва и ветеринарен лекар, като се вземат мерки за своевременно оказване на необходимата ветеринарно-медицинска помощ. Съобразно конкретния случай, животното се изземва по реда на НПК и със съдействието на съответните контролни органи (с оглед вида на животното) или ЮЛ с нестопанска цел, като се настанява в приют или друго специализирано заведение“, пише още в методическите насоки.

В тях е разяснено и кога се назначават ветеринарномедицинска, зоологическата и ботаническа експертиза и какво може да се установи чрез тях.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ко ти пука
Ко ти пука
25 октомври 2018 13:25
Гост

Главният прокурор, да се самосезира, по случая за бойните питбули в Пловдив.
Последното дело беше през април.
Присъдата издадена.
Съдийката още не си е написала мотивите, а пловдивчани плащат престоя на тези животни.
Приюта е препълнен, почти не се кастрира…..
Заради една съдийка

Тихомир
Тихомир
22 октомври 2018 13:05
Гост

За съжаление вече и приютите са пълни. Държат там бездомните животни някой и друг ден и после ги евтаназират .

Фен
Фен
22 октомври 2018 12:35
Гост

Цацаров си знае работата.

Минувач
Минувач
22 октомври 2018 12:09
Гост

Насилието над животни е наболял проблем от много време, който за съжаление така и не се реши.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2018 12:10
Гост

Лошото е, че такива зверове, които мъчат или убиват животните, рано или късно посягат и на човек.

Татяна
Татяна
22 октомври 2018 14:47
Гост

И преди всичко възпитават неправилно децата си, или влияят зле на психиката им. Не веднъж съм виждала как родител посяга на беззащитно животно пред детето си.