Главният прокурор Иван Гешев е призовал за съвместни действия по гарантиране на сигурността на Балканите срещу зловредното руско влияние. Призивът той е отправил при участието си в международна дискусия, посветена на последиците от руската агресия в Украйна, която се е провела в Конгреса на САЩ във Вашингтон. Форумът се организира от конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Участие в дискусията е взел и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и още действащи и бивши членове на Камарата на представителите, съобщиха от прокуратурата. Сред гостите е бил и Роберто Монтела, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Един от акцентите в изказванията е бил за необходимостта от изграждането на трайни и работещи партньорства между институциите от държавите в Югоизточна Европа в контекста на влошената среда за сигурност в региона. Във форума участваха представители на Полша, Румъния, Хърватска, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и други.

В рамките на форума са били обсъдени и рисковете от засилващата се роля на Китай в Европа.

Иван Гешев е запознал американските конгресмени и техните гости от Югоизточна Европа с ролята на прокуратурата по противодействие на руските разузнавателни служби на територията на България и на Балканите. Главният прокурор е припомнил разследванията, проведени у нас, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет.

Гешев изтъкнал, че в последните години се появяват и други средства на зловредно влияние, освен шпионажа, и това са политическа корупция, хибридни атаки, включително чрез употребата на медии и разпространяването на „фалшиви новини“, кибератаки, пример за което бяха действията отпреди три месеца на руската хакерска група „KillNet“, както и зачестилите опити за заобикаляне на санкции, наложени спрямо руската банкова система чрез трансфер на криптовалути.

В САЩ Гешев казал, че в последните години у нас се забелязва известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние. В тази връзка е призовал за съвместни действия по гарантиране на сигурността в региона на Балканите. „За съжаление с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни“, заявил Иван Гешев.

Главният прокурор поздравил конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс за организацията на дискусията и им е връчил плакети на прокуратурата.

Иван Гешев е на посещение в САЩ за участие в 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент, която ще се проведе на 2 февруари във Вашингтон.

Иван Гешев и Робърт Адерхолд
Иван Гешев и Пийт Сешънс
Иван Гешев отново с Пийт Сешънс

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Алооо, Лекса, осветлете ни!
Алооо, Лекса, осветлете ни!
03 февруари 2023 8:38
Гост

Закуси ли Каскета? Нещо снимки с кочияша на Байдън? Май и за сервитьор не го пуснаха, дано поне за чистач в задния двор се класира!

хамериканците са хванали топките на някого
хамериканците са хванали топките на някого
02 февруари 2023 18:09
Гост

Твръде гнусно изпълнение!русофобията е признак на слабост,безсилие,нагаждачество и страх.Вероятно има от какво.
Наистина ВСС е длъжен да му поиска отчет и обяснение.Е ако до сега не е имало за какво сега май ми заприлича на ППи Христо Иванов.Кой номер наколенки носиш господин глявун?На педалите ли угоди с изпълненията против руските шпиони.Срам!Лош пример за прокурорите!

зловредното влияние Гешев и САЩ в България
зловредното влияние Гешев и САЩ в България
02 февруари 2023 0:30
Гост

Този трябва да бъде отстранен веднага, гнyceн англocaксонски плъх и poдooтcтъпник…

Голяма веселба!
Голяма веселба!
02 февруари 2023 0:00
Гост

Призивът на Каскета на британски английски, втория му матерен ли е направил или, като голем патреот е говорил на български, докато господата са се чудили, този екзотичен екземпляр от къде всъщност беше и какво бръщолеви?

Ало
Ало
01 февруари 2023 18:26
Гост

Ало, ВСС, участието на главния прокурор в политически прояви съвместимо ли е със статута му? Да прочетохте на този „форум“ да е присъствал друг магистрат?

Майка плаче
Майка плаче
01 февруари 2023 17:38
Гост

Без коментар!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 февруари 2023 14:07
Гост

Наръчник за изчистване на имидж пред съюзнически държави – прави каквото си искаш тука, но на всяка цена оплювай Русия и я обвинявай във всичко възможно навън

Папакочев
Папакочев
01 февруари 2023 13:27
Гост

Да се оправя времето на пролет и да започне да митка по села и паланки и да се фотозаснема пред селските пивници, та да не ни излага публично пред света.

Нексо и Копейките
Нексо и Копейките
01 февруари 2023 12:26
Гост

„Българският главен прокурор подчерта, че наред с класическата форма на разузнавателна дейност, каквато е шпионажът, в последните години се идентифицират и други средства на зловредно влияние – политическа корупция, хибридни атаки, включително чрез употребата на медии и разпространяването на „фалшиви новини“…“

123
123
01 февруари 2023 19:15
Гост

Нищо невярно, не е казал!

ВАС - "Андон Миталов е невинен"
ВАС - "Андон Миталов е невинен"
01 февруари 2023 11:52
Гост

Фиксацията срещу Гешев ражда безумия

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2023 11:38
Гост

Вместо да си гледа работата, ръгнал с политика да ми се занимава и да показва колко гъвкав гръб има. Че то си го знаем това! Иначе нямаше да е на този пост.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2023 11:24
Гост

Този съвсем превъртя.По-зле е и от селски милиционер от преди 40 години.Болен, нещастен мозък.Срам за занаята.

?!?
?!?
01 февруари 2023 11:00
Гост

Частно посещение на официални прояви?!? Хайде, моля пропагандния отдел „ПРБ&ПИК“ да се уточни, защото става смешно…

Магнитски
Магнитски
01 февруари 2023 10:42
Гост

САЩ призоваха Каскета да се разкара, защото покровителствайки корупцията и престъпността, подкопава сигурността в държава членка на НАТО. Обаче той си мисли, че те са толкова прости и като се самоизтъкне като виден ловец на руски шпиони и ще му простят.

123
123
01 февруари 2023 19:20
Гост

Нещо официално да има, или американските депутати, еквивалент на кухолейки като Надка, Ицо и едно гологлаво, бързо надебеляващо депутатче, родено в СССР се прозиняха, и мисирки и политици тук почнаха да се кланят?

Име
Име
01 февруари 2023 10:15
Гост

Русия помни Елцин и – меко казано – не им се иска да се върнат онези времена, това е – както никой не иска нещо неприятно и избягва, а гаранцията на Запада – че няма да се върне бедността – няма. Тъй като партийната линия е ясна – то ние, като граждани нямаме и правата на мнение, така че си оставаме изцяло съгласни с необходимостта от задълбочаване на мерките срещу Русия. Предполагам, че има реално действия на руснаците, на опасни нива, но – не е работа на обикновеният служител или каквото и да е – да се вълнува толкова от… Покажи целия коментар »

Локалната политика
Локалната политика
01 февруари 2023 11:19
Гост

„Ръкуване с перестройката“ на Елцин…
От Иван Костов в Работническо дело от януари 1990г.

Затова ядем сготвеното от Санкин и Гоце, продължено от „Майстора“ на Радев.

Име
Име
01 февруари 2023 11:33
Гост

Като победена в Студената война държава, на Русия наложиха доста цинично отношение и т.н. Всичко залежи бяха дадени на американци, то и Путин ги разкара, но – явно не е достатъчно.

Съвсем цинично наскоро от запада обявиха, че след края на войната ще си го върнат тъпкано – при това в двойна степен – за неподчинението един вид и ще си вземат обратно концесиите.

Нямаме работа в международен конфликт от такъв мащаб, а и влияе негативно на нервите – както на Президентите, така и на страничните наблюдатели.

Иванова
Иванова
01 февруари 2023 10:11
Гост

Оставете я тая пропаганда. Няма да се оправим с нея и да и противодействаме. Който им ум, комуникира с хора от Европа и Света, който може да отсява информация и чете ще се защити сам от небивалиците на Москва. Пропагадната е насочена за хора забити по селата, бедни такива и най-вече бедни поради собствената си некомпетентност да се развият и по този начин да комуникират със света. Те не могат да си пуснат компютъра, но за сметка на това се информират от така наречените „свободни телевизии“. За тях е насочена пропагандата. Младите по цял свят си комуникират по работа или… Покажи целия коментар »

Странна препратка..
Странна препратка..
02 февруари 2023 18:19
Гост

Иванова,я стишга с тази русофобия!Дръж се нормално !\да не си хомосексуална ?!Ако много се напрягаш отивай в Бахмут!

Бунинова
Бунинова
01 февруари 2023 10:06
Гост

Ще се справим с руската пропаганда ако няма това управление в Москва, ако Русия е загубила войната. Но с ядрени оръжия и техния патриотичен дух, че никой чужденец не може да се разолага с богатствата им, с това, че предпочитат да живеят бедни, но не и богати и чужденци да им ровят залежите – няма оправия.

Ганчев
Ганчев
01 февруари 2023 10:05
Гост

Този защо ходи да се излага? Защо?

Петров
Петров
01 февруари 2023 11:25
Гост

Опирва се да си направи поредния PR.

Каменов
Каменов
01 февруари 2023 10:04
Гост

Проблема не е само в пропагандата, Гешев. Проблема е по-дълбок. Пропагандата научи маса хора, да не четат и да не се информират, да не зачитат думите на професори. Защо? Защото те пропагандирали така наречените с насмешка „Евроатлантически-гейски-джендър-ценности“. Тоест ако човек ти обяснява нещо и то е научно доказано, но не ти уйдисва, ти просто го заклеймяваш. Не четеш. И после вярваш на небивалици за плоската земя и че Бил Гейтс иска да съсипе родното производство на ракия, чрез чипиране с ваксини.

Jordan
Jordan
01 февруари 2023 10:09
Гост

Онзи ден чета коментар на професор за това какъв е бил езика ни по времето на Симеон Велики. Продиктуван от сериала. Тя казва, че той е бил повече латински. С много падежи и поне 12 гласни букви. Като се замислиш по онова време латинския е бил, като английския сега. Заради Римската империя управлявала Европа до преди няколко века. Отдолу се наредил един мухльо от Варна на 20 и нещо и обяснява, че това били соросоидни глупости, че тая професорка е платена и той няма да я слуша. Някакъв цесекар беше. И да ви кажа и да искам да го докладвам,… Покажи целия коментар »

Хари
Хари
01 февруари 2023 11:28
Гост

Защото простия народ се управлява най- лесно.

Пиронков
Пиронков
01 февруари 2023 10:03
Гост

Уви тая пропаганда в България върви от много години. Трудно ще бъде спряна сега. Руснаците казват, че сме братя, но те се държат с нас, като с втора ръка хора. Ако сте попадали на руснаци по света ще видите. В Гърция две рускини коментираха на какво приличаме и защо жена ми си взема втора чаша вино. Видиш ли – пияници сме били. Ние… на фона на тяхната история да пият водка с мезе – кисела краставица. И не се сетиха, че може да знаем руски. Нищо не им казахме, но ги загледахме, когато почнаха да ръсят глупости. И те спряха.… Покажи целия коментар »

Тити
Тити
01 февруари 2023 11:33
Гост

Не може да се съди за една цяла нация само по определени индивиди.

Людмила
Людмила
01 февруари 2023 10:01
Гост

Някак на снимките ми се струва, че никой не бръсне Гешев за слива. То се вижда и къде е пратен на масата – в ъгъла. Там сме ние и в техните очи относно спазване на човешките права и демокрация и правова държава – в ъгъла на географията. Да де, доброжелателите на Гешев и фенове на ГЕРБ ще кажат как пък точно от пет снимки разбрах, че не го уважават.. Еми вижте позиция на тяло на американците, погледи, липса на дори камуфлажна усмивка у някои от тях.

Шамерони
Шамерони
01 февруари 2023 9:59
Гост

Попринцип е прав да има общ фронт срещу руската пропаганда. Както писаха Дневник преди дни – само зелени човечета не са пуснати в България от Москва. Всички други средства и канали за руска пропаганда са активирани. Но е факт и дрго нещо – в България има почва да хванат декиш тия тролове, а в Австрия и Франция не. Там народа е демократично настроен и не му е пълнена главата как руската армия ни била освободила защото сме братя, а не защото са имали имперски намерения.

Бунинова
Бунинова
01 февруари 2023 10:05
Гост

Така си е. Уви има много празноглави хора.

Име
Име
01 февруари 2023 10:32
Гост

Но, руската армия не е имало нужда се започва Руско-турска война, както и да е – това малко ми наподобява на призивите да се прекръстят булевардите Скобелев и Тотлебен, а и Граф Игнатиев. Освен това – в момента Турция не е член на Евро-съюза, което е показателно къде щяхме да сме ние – като законни поданици на Султана – юридически сме били васална държава и т.н. Възможно е – някой да се смили и да ни освободи, но освен Макгахан, Виктор Юго и още един-двама, никой в Европа не е обърнал внимание на мъката на народа, когато сме живели –… Покажи целия коментар »

Цвърков
Цвърков
01 февруари 2023 9:58
Гост

Цинично е. САЩ обявиха списък Магнитски за българи, с което намекват, че са корумпирани. Но в същото време родната прокуратура не прави нищо срещу тях. Но Гешев отива в САЩ…

Пепи
Пепи
01 февруари 2023 11:37
Гост

За сетен път доказва, че наглостта му няма граници.