Досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев е мотивирало главния прокурор Иван Гешев да отправи искане до Конституционния съд (КС), в което да посочи докъде се простира имунитетът на държавния глава.

Днес Гешев обясни, че прокурори са му изпратили дело, в което видели основания за тълкуване на Конституцията, във връзка с имунитета на президента.

„Единственото, което мога да кажа е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващите прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията и са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това, което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд“, обясни днес Гешев.

Той обаче категорично отказа подробности за разследването и на коя прокуратура е. Гешев не коментира и информациите, че е отклонил покана за среща с президента, дошла след отправеното питане до КС. „Не съм се срещал с президента вчера“, бяха думите на главния прокурор.

Самото му искане до КС не даваше основание да се предполага, че е по повод на конкретно дело. Напротив, в него главният прокурор заяви: „Абстрактният характер на тълкуването, което извършва КС, не изисква наличието на определен, конкретен правен спор, то е предназначено да изясни съществуващи или възможни юридически проблеми при прилагането на конституционната норма“. В питането изрично беше посочено още, че „не се визира конкретно поведение на президента“.

Основният закон предвижда, че президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на неговите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Той не може да бъде задържан и срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване. Процедурата, по която може да му се търси отговорност, е специфична. Обвинението срещу президента се повдига по предложение най-малко на една четвърт от депутатите и се поддържа от Народното събрание, ако повече от 160 от членовете му са гласували за това. Самото дело се разглежда от Конституционния съд. Ако бъде установено, че президентът е извършил държавна измяна или е нарушил Конституцията, пълномощията му се прекратяват.

По време на отчета си днес за свършеното през третата година от мандата, Румен Радев коментира, че не е наясно с мотивите на главния прокурор за отправеното питане до КС, но категорично отрече да е търсил среща с него. По думите на Радев, инициираните от него дебати за промени в Конституцията, в никакъв случай не са насочени срещу прокуратурата. В тази връзка той добави, че му предстои конструктивен диалог и с Гешев по тези въпроси.

„Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никакви идеи за конкретни причини. Така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам Конституционният съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело“, каза Радев.

За очакванията си за бъдещите действия на главния прокурор, президентът каза, че очаква старание в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда.

„Много ясно заявих и при встъпването в длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени“, добави Радев.

По време на отчета си държавният глава няколко пъти открои като свой приоритет отстояването на правовата държава и укрепването на държавността.

„Ще продължавам да работя за върховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността. Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите. Ще продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи“, подчерта Радев.

Той отново се обяви и за промени в изборното законодателство, като открои необходимостта от въвеждане на 100% машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, ограничаване на купения и контролиран вот.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Руменчо
Руменчо
28 януари 2020 13:50
Гост

Гешев трябваше още по-рано да се захване с това недоразумение Радев. Щом е пуснал питане до Конституционния съд, значи нещата са сериозни.

Ким Чен
Ким Чен
28 януари 2020 13:04
Гост

Този палячо- Прецедент, трябва час по-скоро да напусне мястото, което заема защото излага и себе си и институцията. Адмирации за Гешев, защото посмя да бръкне там, където никой не смееше досега.

ИСГ
ИСГ
28 януари 2020 12:37
Гост

Текстът на чл. 103 е ясен, доколкото е възможно и неслучайно не само тълкуването му, а и ефективното му приложение и ако щете правораздаването по него е възложено на самия КС. Това са тежки въпроси – какво е държавна измяна, как трябва да се разбира в случая нарушение на конституцията и само той е овластен ad hoc при сезиране да се произнесе. Сложна работа е това, не е за Гешев

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 12:31
Гост

Сега Радев трябва да е още по-твърд и упорит за промените в конституцията. Какво си мислят, че могат да му направят. КС дори и да допусне искането, не може да каже нещо, което не е написано в нея, а тя е пределно ясна.

Филип
Филип
28 януари 2020 11:36
Гост

Гешев можеше да се консултира с юрист първо. А не направо да сезира КС.

Pipon
Pipon
28 януари 2020 12:36
Гост

Консултирал се е той, да не мислиш, че е писал питането лично…

от ясно по-ясно
от ясно по-ясно
28 януари 2020 11:33
Гост

За прокуратурата Радев е недосегаем по време на мандата си за всичко, което върши по служба. Не само това, заради ал. 4 на 103 е недосегаем и за всичко извън службата. Разпоредбата е напълно ясна и затова ал. 4 е самостоятелна, а не е навързана с ал. 1. Тя, ал. 4 – изрично забранява на прокуратурата да пипа президента.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 11:35
Гост

В тази връзка – адекватен се явява само въпросът дали ДП срещу действащ президент се спира или прекратява. Какво е държавна измяна и нарушение на Конституцията Гешев не го касае.

питай, ваньо, питай
питай, ваньо, питай
28 януари 2020 11:36
Гост

Така е, но по конституция главният прокурор има право да се обръща към КС по всякакви въпроси, а не само такива касещи прокуратурата. Т.е. може да си пита каквото си иска, щом си реши.

Българче
Българче
28 януари 2020 11:17
Гост

Щом се оказва, че гусин главният прокурорин не е чел Конституцията, за какво си мислите, уважаеми?
Чл. 103 нещо, а?

Дори не е и смешно…

Пич
Пич
28 януари 2020 11:21
Гост

Хал хабер си няма завалията от правна литература. Поне да си трае, та да не се излага.

Христов
Христов
28 януари 2020 11:16
Гост

Това досъдебно производство от наблюдаващите прокурори можеше да го изпратят по-рано на Цацаров.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2020 11:13
Гост

Гешев какво ни снася информация на час по лъжичка. Да беше казал още в самото начало защо отправя искане до КС. Пълно задкулисие.