Главният прокурор Иван Гешев е изразил опасения от евентуалното закриване на специализираното правосъдие пред годишния Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз, който се провежда в град Хага.

„В рамките на изказването си в сесията, посветена на защита на независимостта на прокуратурите в ЕС, Иван Гешев изрази опасенията на българската прокуратура, че ако се стигне до закриване на органите на специализираното правосъдие у нас, това ще доведе до сериозни затруднения при изпълнение на ангажиментите на България спрямо Европейската прокуратура и Евроджъст“, съобщиха от държавното обвинение и цитираха част от думите му: „Засягането на независимостта на прокуратурата представлява реална пречка пред усилията за противодействие на престъпността в европейски план“.

Консултативният форум се организира от Евроджъст и е под председателството на главните прокурори на Словения, Хърватска и Германия – Драго Шкета, Злата Шипек и Петер Франк. Във форума участват ръководителите на прокуратурите на страните членки на ЕС и националните представители на държавите в Евроджъст.

Тази година срещата на главните прокурори в ЕС е на тема: „Дигитализация на правосъдието: Влияние върху наказателното разследване в ЕС“. От държавното обвинение съобщиха, че те са били запознати със Стратегията за дигитализация в правосъдието на Европейската комисия, предизвикателствата при нейното имплементиране на национално ниво и възможностите за засилване на взаимодействието и обмяната на опит между страните.

Друг основен акцент във форума е било и започването на работата на Европейската прокуратура. Във връзка с това европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и нейният екип са информирали за дейността на ЕП.

В рамките на Иван Гешев е провел и работни срещи, на които от прокуратурата съобщиха, че са „обсъдени въпроси от взаимен интерес, независимостта на прокурорската работа и обсъждане на развитието на Консултативния форум, с цел утвърждаване правовия ред и върховенството на закона в държавите членки на ЕС“.

21
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Гешев, позор, оставка и затвор!
Гешев, позор, оставка и затвор!
15 октомври 2021 13:42
Гост

Наглият и прост каскет не иска независимост, а безконтролност. Защото като закрият Съда за спрециализирани поръчки на мафията делата срещу ОПГ и др. ще продължат да се гледат от други съдилища, които са наистина независими и не задържат под стража за 2-3 години без годно обвинение и доказателства само по разпореждане на началниците на каскета от Доган сарай.

Krasi
Krasi
15 октомври 2021 13:20
Гост

И как ще вземе участие по темата: „Дигитализация на правосъдието“? Та ние нямаме читава деловодна.

Лозан
Лозан
15 октомври 2021 13:21
Гост

Благодарение на ортаците му от ВСС. Натрапиха ни тази полусистема и постоянно трябва да й оправят бъговете, но ефектът е нулев.

Скриха ни топката
Скриха ни топката
15 октомври 2021 13:24
Гост

Преди години работих във ВКС и един ден дойдоха колеги от Грузия. Докато ги чакахме дори някои от нашите се подиграваха, че там правосъдието не е на ниво. Обаче грузинската колежка влезе от телефона си (естествено с криптирана връзка) и за нула време направи справка по дела и то по няколко критерия.

Димо
Димо
15 октомври 2021 13:17
Гост

Той ли точно ще ми говори за изпълнение на ангажиментите на България спрямо Европейската прокуратура? Той неговите си ангажименти тук не може да изпълни.

Балу
Балу
15 октомври 2021 13:18
Гост

Реве като Карпатска мечка постоянно.

Оставка, мутро!
Оставка, мутро!
15 октомври 2021 13:13
Гост

Най-селската мутра и вероятно единственият, който е бил с преводач и кака Сийка – единият да му пише какво да каже, а другият да превежда.

смях в залата
смях в залата
15 октомври 2021 13:03
Гост

Хаха, Кьовеши е застанала на, така, прилично разстояние от Гешев. Пази се да не прихване нещо 🙂

Гери
Гери
15 октомври 2021 13:10
Гост

Добре, че глупостта не е заразна.

Грамофон
Грамофон
15 октомври 2021 13:02
Гост

Едно си Гешко знае, едно си Гешко бае

Краси
Краси
15 октомври 2021 13:12
Гост

Толкова му е капацитетът. Добре че цялата работа му я вършат заместниците.

More
More
15 октомври 2021 14:26
Гост

И ти грухтиш като развален грамофон,но кой ли ти вярва….

Done
Done
15 октомври 2021 13:01
Гост

Колкото по-бързо специализираните съд и прокуратура отидат в небитието, толкова по-добре. Там правосъдие няма, само интереси

Мишо
Мишо
15 октомври 2021 13:13
Гост

Още по-лошото е, че са поръчкови и им дърпат конците постоянно.

More
More
15 октомври 2021 22:45
Гост

А буквар-кога?!

Лили
Лили
15 октомври 2021 12:58
Гост

Той „изрази притеснения“ и за прехвърлянето на бюрото, но всъщност сам допринася за проблемите, в това число и за спеца. Дела на трупчета, нарушаване на презумпцията за невиновност, на личен живот и т.н. Затова колкото по-бързо бъде закрито т.нар. спецправосъдие

Мъка
Мъка
15 октомври 2021 13:14
Гост

Взеха му на милия цялото бюро, а за капак и всички бюра от активите.

Лелка Зелка
Лелка Зелка
15 октомври 2021 12:57
Гост

Дали може да си говори с някой от тези на снимката без преводач? Съмнявам се!

Мим
Мим
15 октомври 2021 13:16
Гост

До някъде…с жестикулиране 🙂

Силва
Силва
15 октомври 2021 14:24
Гост

Донякъде се пише слято!

More
More
15 октомври 2021 22:46
Гост

А буквар-кога?!