Военно-апелативният съд (ВоАпС) оправда и на втора инстанция ген. Димитър Шивиков по делото, в което той е подсъдим за присвояване и документни престъпления.

Проверка на „Лекс“ показа, че в края на миналата година състав на ВоАпС с председател полк. Цаньо Ангелов, докладчик полк. Христо Странджански и полк. Румен Петков е потвърдил присъдата на Софийския военен съд.

Според обвинението ген. Шивиков е присвоил военно имущество за 10 225 лева през лятото на 2010 г. като национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан.

Става дума за одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи, които били предоставени на всеки контингент и трябвало да бъдат раздадени като безвъзмездна помощ за местното население. В края на мисията част от това имущество е останало нераздадено и вместо да бъде предадено на следващия контингент, ген. Шивиков разпоредил да бъде транспортирано с военен полет до България. На 24 август 2010 г. на летище Пловдив пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка на ИСАФ, 104 зимни якета, 135 спортни екипи с надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.

Нарушенията били установени от военната полиция, последвала и проверка от Министерството на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“, но предложението останало без последствия, посочиха от прокуратурата при внасянето на делото в съда. В хода на разследването били проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Шивиков е обвинен, че е извършил и документно престъпление, като в описа на товара записал, че това е доставка по линия на „Гражданско-военното сътрудничество“. Военният съд в София два пъти връща делото на прокуратурата, защото в обвинителния акт не било посочено ясно времето на извършване на престъпленията, нито в чия полза се е разпоредил Шивиков.

През март м.г. военните съдии вече оправдаха Шивиков и въпреки протеста на майор Генка Брезашка от Военноокръжната прокуратура, присъдата е потвърдена. Решението на Военно-апелативния съд не е окончателно и може да бъде протестирано и пред Върховния касационен съд.

По повод на това дело ген. Шивиков коментира миналата година, че е развил диабет и е била прекратена военната му кариера. През юли м.г. той беше оправдан на първа инстанция по още едно дело, заведено срещу него. То е за длъжностни престъпления, с които според обвинението е причинил имуществени вреди на Сухопътните войски за близо 44 000 лева. Става дума за предоставено от него полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество. Според обвинението Шивиков е предоставял палатки, тави, черпаци и друга посуда, за която не бил искан наем. Военнослужещи пък били изпращани да помагат в приготвяне на храна за тържества, като генералът ги компенсирал само с почивни дни. Едно от обвиненията беше свързано с това, че Шивиков изпратил войници да ремонтират апартамента му. След това от защитата му обясниха, че генералът е кум на единия от военните, които са помагали и това е станало в неработно време.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 януари 2019 11:55
Гост

Ако не ме лъже паметта, цялата сага с Шивиков е политически мотивирана и като цяло е кокошкарска история.

Геле
Геле
03 януари 2019 11:29
Гост

Естествено, че подчинените му ще подкрепят думите му за ремонта. Иначе после ще им се стъжни живота.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2019 11:03
Гост

Надявам се ВКС да проявят повече разум от колегите си.

Анонимен
Анонимен
03 януари 2019 11:01
Гост

Не ми се вярва Шивиков да е толкова прост, че да си провали живота за някаква смешна сума и брандирани одеала.