Нови правила за конвоиране на лишени от свобода и задържани лица подготвят в Министерството на правосъдието, с които ще се ограничат случаите на поставянатето на белезници и пранги при конвоиране. Шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Васил Миладинов обяви днес, че с негова заповед е създадена комисия, която до края на седмицата трябва да е готова с новите правила. След това те ще бъдат утвърдени от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Васил Миладинов коментира още, че старите правила за конвоиране са свързани с бягства на лишени от свобода и са въведени, за да няма подобни случаи.

Изказването на Миладинов идва след обществената реакция срещу конвоирането на отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева до столична болница. Миналата седмица нейни приближени разпространиха клип, на който се вижда как тя е отведена в болнично заведение с белезници и пранги на краката. Тогава правозащитници заявиха, че се нарушават Конституцията и законите.

Днес пък се появи информация, отново от приближени на Иванчева, че тя е била изписана от болницата и я е напуснала отново с пранги и белезници. Това обаче се оказва невярно, стана ясно от думите на шефа на ГДИН и на адвоката ѝ Димитър Марковски. Иванчева не е била настанявана във външна болница, а само съпроводена там, за да ѝ бъдат правени изследвания на тумор на хипофизната жлеза. Иначе тя е в болницата към Софийския затвор, където, по думите на Марковски, не е била оковавана за леглото, тъй като обектът бил строго охраняван.

Миладинов също отрече днес Иванчева да е била изписвана от болница с пранги на краката. Напротив, след обществената реакция, такива не е имало. Сутринта съблюдавайки всякакви човешки права, тя е изведена от болницата без белезници, каза Миладинов. Той допълни, че снимката, която днес се тиражира в общественото пространство, на която Иванчева отново е с белезници, е стара.

По-рано днес заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов заяви пред БНР, че служителите на ГДИН по никакъв начин не искат да причиняват страдания на затворници и арестанти.

Голяма част от задържаните имат здравословни проблеми. Част от тези здравословни проблеми видимо се активират, след като влязат в ареста. В същото време цялата наша система разполага с две болници – на територията на затвора в София и в Ловеч. Аз не съм доволен от тях – не разполагат с кой знае колко техника, с кой знае колко медицински персонал. Когато се касае за по-специфични заболявания, ние сме принудени от обстоятелствата и от закона, който дава изключително високи права на лекуващия лекар. Всъщност лекарят един вид се разпорежда на началника на затвора и в някаква степен дори на прокурора, че това лице трябва да бъде заведено и, примерно, да му се направи скенер… Всеки ден от всеки затвор се извеждат хора и се водят до обикновени граждански болници. Типичната българска болница представлява едно огромно здание, в което работят стотици хора, и то в никакъв случай не е приспособено за пребиваване на лишени от свобода – прозорците обикновено са без решетки, има опиати, има хирургически инструменти, които могат да послужат за оръжие, има многоброен персонал, който в един момент би могъл да бъде взет като заложници. Цялото извеждане на един лишен от свобода представлява много сериозен риск“, каза още проф. Проданов.

По повод намеренията на адвоката на Иванчева да съди държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заместник-министърът заяви: „България е печелила дела в Страсбург, България е губила дела в Страсбург. По някой път, откровено казано, се злоупотребява с тази неприятна перспектива България да бъде осъдена. Всички европейски страни са съдени и огромната част от тях – осъждани в Страсбург, включително и развити, признати демокрации“.

И заместникът на омбудсмана Диана Ковачева взе отношение по въпроса за конвоирането на Десислава Иванчева. Поводът – партия „Да, България“ атакува в съда инструкция на Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) за конвоирането на арестанти като каза, че тя е издадена именно от Ковачева през 2012 г., когато беше министър на правосъдието.

Всъщност става дума за объркване и не ГДО, а Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ отговаря за съпровождането на лишени от свобода и арестанти до болнични заведения. Те работят по правила от 2013 година.

Ковачева подробно разяснява грешката. „Изобщо не става въпрос за Инструкция, а за Правила за конвойната дейност, утвърдени от министъра на правосъдието на 5 ноември 2012 г. на основание чл. 8 ал. 2 т. 11 от Правилника за устройството и дейността на Главна дирекция „Охрана“ (ДВ бр. 60 от 30.07.2009 г.). Причината за тяхното приемане през 2012 г. е да се включат за първи път разпоредби за защита правата на човека и забрана на изтезанията на лишените от свобода лица (чл. 6). 

Актът, който се опитват да атакуват (от „Да, България“ – б.а.), не се отнася до конвоирането на задържани лица до медицински  заведения, какъвто е случаят на г-жа Иванчева, който получи широк отзвук. Конвоят до медицински заведения не се осъществява от ГД „Охрана“, а от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и се определя на базата на Инструкция на началника на Софийския затвор от 2013 г., която няма нищо общо с утвърдените през 2012 г. Правила. Евентуално тя е актът, който са искали да атакуват въпросните юристи…

Атакуваната пред ВАС Инструкция (а всъщност Правила от 2012 г.) е отменена през 2017 г. като в частта за използването на помощните средства няма промяна при издаването на новите Правила. 

Излиза, че обект на обжалване е отменен акт, който изобщо не се отнася до конкретния случай. При обжалването има грешка в акта, в органа на издаване и във факта. Следователно има поне три грешки, допуснати от групата юристи, които правят обжалването недопустимо и позицията неиздържана.

Извън правния абсурд, при който се обжалва отменен акт, все пак бих искала да обърна внимание, че макар той да не се прилага за конвой до медицински заведения, при конвоя по отменените, но и по сега действащите Правила, поставянето на белезници на краката е предвидено като задължително единствено и само за особено опасни лица (чл. 24 т. 7).  

Във всички случаи при т. нар. усилен конвой става въпрос за определяне на мерките за охрана в зависимост от степента на обществена опасност и личността на конвоираното лице, включително дали е склонно към агресия или физическо насилие (чл. 17. т. 7) . Това предполага индивидуална оценка във всеки конкретен случай на тези, които прилагат инструкцията. Поставянето на белезници на краката и други засилени помощни средства не е рутинна мярка и във всички случаи следва да е съпътствана от индивидуална оценка на риска за конкретното лице. Така е по приетите от мен правила. Така е и по правилата, които ги заменят през 2017 г.“.

Иначе Иванчева днес бе в Специализираната прокуратура, където заедно с адвоката си се запознаваха с част от материалите по разследването срещу нея. Заедно с бившата си заместничка Биляна Петрова и предишният кмет на общината от ГЕРБ Петко Дюлгеров са обвинени, че са поискали подкуп в размер на 500 000 лева от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписката за строеж в местността „Камбаните“.

Защитникът й Димитър Марковски обясни пред журналисти, че до 15 август трябва да се запознаят с материалите, след това ще могат да изложат искания и т.н. и едва след това ще стане кога обвинителният акт ще бъде внесен в съда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
09 август 2018 16:55
Гост

Хайде сега като оправят нещата с конвоирането, защото престъпниците са в неизгодна позиция, пък дано и помислят за условията, при които работят полицаите.

Анонимен
Анонимен
09 август 2018 16:51
Гост

Разсипаха я тази жена. Дано всичките тези неприятности не я разболеят.

Възмутен
Възмутен
09 август 2018 16:49
Гост

Къде ще ходят да не променят правилата? Иначе ще ни осъдят пак от ЕСПЧ.

Колега
Колега
09 август 2018 16:33
Гост

Адмирации, господин Миладинов! Организацията при Вас винаги е била на ниво. Още докато работехте в Съдебната палата ми правехте много добро впечатление.