Заради отказ на съдия от Върховния административен съд да встъпи като заместник-шеф на Административен съд София-област, освободената по нейно искане като зам.-председателя на Върховния административен съд Румяна Монова не може да стане редови съдия. Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

На 28 ноември 2017 г. СК на ВСС освободи от ръководството на ВАС Румяна Монова и реши тя да бъде назначена като редови съдия на мястото на колегата й от съда Любомир Гайдов, който пък бе назначен за заместник-председател на АССО.

Темата бе поставена от зам.-шефа на Комисията за атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев, който предложи в условията на спешност СК на ВСС да поиска от Пленума на съвета да открие щатна бройка за съдия, която да бъде заета от Румяна Монова.

Шекерджиев поясни, че КАК е била сезирана от новия председател на ВАС Георги Чолаков на 10 януари 2018 година. Напомни още, че във ВСС е постъпило искане за откриване на 4 щатни бройки на съдии от предишния шеф на ВАС Георги Колев. Но преди дни Чолаков е поискал разделяне на искането и спешно произнасяне на съвета за отпускане на една бройка. И това е внесено на днешното заседание.

Шекерджиев обясни още, че срокът за встъпването на Любомир Гайдов е изтекъл без той да отиде на работа в АССО. Така Монова не може да стане редови съдия.

Олга Керелска попита Георги Чолаков защо Гайдов се е отказал, на което шефът на ВАС заяви, че причините били лични и че колегата му е заявил, че няма да встъпи. Чолаков добави, че вече има ново предложение на шефката на АССО Мария Иванова за назначаването на друг съдия за заместник-шеф.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев призова колегите си да гласуват предложението, за да може най-сетне Георги Чолаков да сформира екипа, с който да работи.

Единодушно колегията реши да предложи на Пленума на ВСС да открие спешно една щатна бройка за Румяна Монова.

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви