Имот с хотели, ресторант, басейн, барбекю и бунгала край Варна ще поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) от изпълнителната власт. Идеята е обектът, който е с площ 8547 кв. м, да бъде предоставен за нуждите на прокуратурата. Той се намира в местността „Чайка“ край Варна, а днес мнозинството във ВСС гласува представляващият Боян Магдалинчев да започне преговори с Министерството на икономиката за безвъзмездното му предоставяне на съдебната власт.

Предложението за придобиване на имота е на главния прокурор Иван Гешев, който е посочил, че наличните в момента почивни бази са недостатъчни за задоволяване на нуждите на магистратите и служителите не само за отдих, но и за обучение.

Председателят на Комисията за управление на собствеността Стефан Гроздев обясни, че за ремонт на имота ще са необходими 4.2 млн. лева. Той се състои от две хотелски сгради – едната нова, другата стара, конферентна зала, битова сграда, външен басейн с барбекю, ресторант и три бунгала.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов постави въпроса дали е целесъобразно да се придобива сега такъв имот, защото годината е тежка заради пандемията, която сериозно се отразява на дейността на много държавни органи. Освен това той попита дали изграждането на съдебна палата във Варна не е приоритет пред придобиването на имот за почивка.

Олга Керелска на свой ред предложи първо да се направи анализ на използването на наличните в момента бази на държавното обвинение, които са в местността Цигов чарк, град Бяла, „Трендафила“ на Витоша и една в Боровец. По отношение на последната Керелска напомни, че миналата година ВСС е решил да придобие и прилежащата към нея територия, която е от 17 858 км. метра.

Керелска попита и как придобиването на обекта край Варна ще се отрази на разходите за поддръжка на почивните бази на прокуратурата. Тя напомни, че на предишното заседание кадровиците са обсъждали именно това перо от бюджета на държавното обвинение, след като стана ясно, че за 2020 г. то е било около 6 млн. лева.

Атанаска Дишева пък припомни, че преди време ВСС е върнал на Министерския съвет почивна база в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, която първо беше предоставена за нуждите на прокуратурата, после на Националния институт на правосъдието, а накрая се оказа, че никой не я иска.

И тя изрази съмнение в сумата за ремонт, заложена във връзка с придобиването на обекта в местността „Чайка“. „Без да имам специални познания, ми се струва, че сумата от 4.2 млн. лева, предвидена за различни дейности, които трябва да се направят, е нелепо ниска и нереална“, каза Дишева. Тя призова колегите си от съвета да подхождат еднакво към различните органи на съдебната власт. И посочи, че прокуратурата има много повече бази от съдилищата, а ВСС трябва да се грижи с еднакво отношение към всички. Дишева каза още, че е несериозно да се твърди, че базите може да се използват от всички, защото разпределението все пак се прави от този, който е посочен за стопанин. „Като имаме пари за харчене и изпълнителната власт е готова да дава пари на съдебната власт, нека ги даде за съдебна палата във Варна“, заключи Дишева.

Огнян Дамянов категорично заяви, че прокуратурата не е възпрепятствала съдиите да почиват в базите на държавното обвинение и лично той е виждал там свои колеги от съдилищата. И попита колко районни съдии са почивали в базата на ВКС в „Лозенец“. Той поиска да разбере и какви са правилата за разпределяне на местата за отдих и обучение и добави, че 50% от местата в базите на прокуратурата са предварително разпределени за служители.

Аз ще подкрепя всяка една социална придобивка. Няма нужда да търсим под вола теле, като например разходите от 6 млн. лева за почивните бази на прокуратурата. Преди две седмици стана ясно, че 4 млн. лева са за ремонт на „Цигов чарк“ и това е еднократен разход. И да ви кажа – базите в „Цигов чарк“ и „Трендафила“ са построени в огромната си част от заплатите на прокурорите и следователите и от СБКО. Когато има възможност да осигурим социална придобивка, защото там цените са преференциални цени, следва ли да откажем. Темата няма нищо общо със съдебната палата във Варна, да не смесваме олио с вода. Предните изказвания са смешен плач“, каза Дамянов и определи думите на Панов за пандемията като популистки.

Г-н Дамянов, много обичате да използвате думата популизъм, но тя много добре пасва на казаното от вас – да не смесваме олио с вода и т.н. Парите са едни, не се получават отделно пари за ремонти на почивни бази и за съдебни сгради. Освен това, във вашето изказване имаше много демагогия и смешен плач – магистратите нямало къде да почиват и заради това, че твърдите, че много се ползват, какво ви притеснява да съберем необходимата информация“, отговори Олга Керелска.

Боян Новански обясни, че заложените 4.2 млн. лева за ремонт на новия обект няма да бъдат дадени веднага, а Комисията за управление на собствеността е поискала от бюджетната да изготви план график за разходите във връзка с ремонтните дейности.

Йордан Стоев пък се спря на думите на Атанаска Дишева, че базите на прокуратурата били повече от тези на съдилищата и ги коментира така: „Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле“. Т.е. не е важно, че ще се ползват от всички, а че ще се ползват от прокуратурата“, заключи Стоев.

Шефът на ВКС отново поиска да разбере кое е приоритет – дали осигуряване на съдебна палата във Варна за правораздавателна дейност, или бази за почивка.

В тази връзка представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че неотдавна е получено писмо от Министерството на правосъдието, в което се казва, че върху терена, избран за строеж на палата, имало 28 павилиона, за които се водят съдебни спорове. Собствениците на част от тях са намерени и са им връчени съобщения за освобождаване, но повечето все още не са открити.

На финала мнозинството подкрепи предложението на главния прокурор за придобиване на имота и възложи на представляващия да влезе в преговори с Министерството на икономиката.

31
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Питагор
Питагор
05 февруари 2021 10:34
Гост

Срам и Позор

ненаядоха се
ненаядоха се
05 февруари 2021 7:15
Гост

Иман бе, ненаяде се тази прокуратура.
За какво им е почивна станция-заплатите са повеме от достатъчни и за актуалната дестинация-Занзибар!
Ама не-свикнали наготово, не се спират.

Като секвестираха 35 кг злато на човека по аферата Осемте джуджета, в добавка със секвестирания бизнес-да продадат златото и да си купят на пазарни начала хотел!
Или да продадат изчезналия ритон на друг бизнесмен-и ще има и за басеин! Достатъчно доходи имат от наоълно законно севквестиране на имущество!

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:30
Гост

Пак гледат да се уредят. Не им ли писна да ги обгрижват?

Възмутен
Възмутен
04 февруари 2021 17:30
Гост

Нагли са просто.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:29
Гост

Само излишни пари за ремонти. Няма смисъл просто.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:27
Гост

Гешев дали е приключил със селският туризъм?

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:28
Гост

Като гледам битовата жпрестъпност рязко намаля 🙂

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:24
Гост

Ей, голяма грижа за нуждите на прокуратурата.

Потресен
Потресен
04 февруари 2021 17:00
Гост

Безкрупулни хора, ей! За своите служители не намериха пари/ за разлика от своите си съдийски, прокурорски и т. н. длъжности/ да увеличат ранговете, а иначе имоти ще искат. Такова безочие само! Не им се искало разбираш ли да харчат много пари в началото на годината! Ама за себеи не им свини да ги похарчат! . Виждаш ли ти да имало евентуално за ДМС! На нищо вече не Ви вярваме! По-добре си ходете, маскари с маскари!

анонимен
анонимен
04 февруари 2021 16:34
Гост

Нищо против пари за станции. Да ходят, да почиват, да семинарстват. Но наистина, при визията и оборудването на съдълищата в провинцията и при проблемите със сградния фонд е мааалко нагло да се иска предоставяне на база от типа „бездънна яма“ за публични средства. А и модел 4 ще иска пари, забравихме ли? Особено нагло е за магистратите във Варна, на които от ВСС само им пращат поздрави от София.

Любител
Любител
04 февруари 2021 16:19
Гост

Извинете, ама това с ведомствените станции не беше ли социалистическа отживелица ? Аз например не спирам да се чудя защо Софийската адвокатска колегия дава сериозни суми всяка година за субсидии на една станция в Лозенец ? Аз, като ми се отвори време за почивка, си плащам по пазарни цени.

ала бала
ала бала
04 февруари 2021 18:29
Гост

Няма какво да се чудиш – САК си плаща сама, така че цепи въздуха

вяра
вяра
04 февруари 2021 15:57
Гост

не завиждайте на никой, който ще си топи д-то на лайноморието, не е за завист, а за съжаление
вътре в имота примерно ще си го направят уютно, ами като излязат навън в булгар лайнар море да се разходят или хапнат някъде ……………

Ananieva
Ananieva
04 февруари 2021 15:18
Гост

Сладко е да си на държавна работа

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:25
Гост

И да ходиш на почивка без пари.

адв. Маринков
адв. Маринков
04 февруари 2021 15:17
Гост

Прави са. Дано им го дадат. Но преговорите вероятно ще са тежки, защото министерствата не си дават така собственост. Нали те могат да си я ползват сега.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 0:06
Гост

„Прави са. Дано им го дадат“

Прави са да искат подкуп или да рекетират държавата в името на независимостта си?
И да, министерствата не раздават собственост, а продават .. за да се преборят с мантрата, че държавата е лош стопанин.
Просто, с това искане на главния прокурор се насърчават корупционните схеми – прокуратурата нито де юре, нито де факто има специализиран орган за поддръжка и ремонт на сгради. Вместо да ползват професионалните услуги на „светлия бизнес“ (хотелиерите), прокуратурата „на тъмно“ ще се договоря със „сенчестия бизнес“ .. за личната си угодия.

Лалов
Лалов
04 февруари 2021 15:16
Гост

За мен е ясно, че трябва такива бази да се стопанисват адекватно. Сега това ще седи и ще пустее, а не да се ползва, като хората

Mavri
Mavri
04 февруари 2021 15:16
Гост

Дано не им го дадат. Не виждам никаква причина.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 15:16
Гост

да бъде предоставен за нуждите на прокуратурата.

За НУЖДИТЕ им бе. Да си посрещнат нуждите значи?

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:26
Гост

Техните нужди край нямат.

Vergi
Vergi
04 февруари 2021 15:15
Гост

Не знам с Лозан Панов до къде ще го докарате

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 18:01
Гост

Лозан взе да употребява думата “държавнически”! За къде ли се стяга?

Емил
Емил
04 февруари 2021 15:13
Гост

Много се наеха от ВСС. Заплати вдигат, искат си почивната база… бре бре.

Тодор Р
Тодор Р
04 февруари 2021 15:12
Гост

С какво съдебната ни система е залсужила да има почивна база? Тя спи по цял ден

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 15:05
Гост

Като имаме такъв мухльо като Лозан Панов съдиите никога няма да получат друга почивна база!

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 14:56
Гост

Нека хейтърските коментари започнат сега.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 15:11
Гост

Много са се набрали тия ВСС бе.

Drob4ev
Drob4ev
04 февруари 2021 15:15
Гост

Кои хейтърски коментари бе галф*н? Че ВСС си увеличава заплатките и сега иска и базичка да си има? Дреме ми на мен. Така или иначе тенденцията в Света е едните да стават по-богати, а другите по-бедни. Какво да кажа? Че са си заслужили ли? Айде бе. Защото другите с по 1500 лв заплата и им скъсват задните части от работа не са си заслужили ли? Или ще кажеш, че не са учили? Ами не. С по две висши са някои от тия хора. Айде бегай да отмаряш

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:54
Гост

Висшист ту…пан! Бягай в плод и зеленчука да продаваш марули!

Море
Море
07 февруари 2021 21:13
Гост

Такава наглост! Ниски са заплатите им, че не могат да си платят почивка в хотел?
Ние сме виновни, че могат дори да си помислят подобен лукс. Колко ни мислят за глупави, лесно манипулирани, за да публикуват подобни мисли и желания.