Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да обсъди темата за взрива край кортежа на главния прокурор Иван Гешев, разногласията между него и заместника му и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, от една страна, и между Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров, от друга.

Съветът отхвърли и предложението да обсъди писмото на пет неправителствени организации, в което се настоява кадровиците да обсъдят твърденията на шефа на НСлС за намеса на обвинител №1 в разследването за взрива.

Организациите Български адвокати за правата на човека, Българският институт за правни инициативи, Антикорупционният фонд, Българският хелзинкски комитет и Институтът за пазарна икономика поискаха следното: „Съгласно Конституцията и Закона за съдебната власт ВСС осигурява и отстоява независимостта на съдебната власт. Като представители на граждански организации считаме, че пленумът на ВСС следва да свика извънредно заседание, на което да разгледа позицията на г-н Сарафов и да обсъди в дълбочина причините за направената от него констатация за нарушаване независимостта на прокуратурата и съдебната власт. ВСС следва да изпълни законовите си задължения и да даде институционален отговор на повдигнатите в позицията въпроси(пълния текст виж тук).

Писмото е получено днес във ВСС и е било раздадено на членовете му, макар да се оказа, че не всички са го прочели. Атанаска Дишева предложи на следващото заседание то, заедно с взрива до кортежа на главния прокурор и разногласията между Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат обсъдени.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев постави два въпроса. Той напомни, че от една страна все пак има висящо досъдебно производство, а от друга – писмото на петте НПО не е подписано и не е ясно кой легитимира и кой говори от тяхно име.

Дишева заяви, че възражението му срещу липсата на подписи е основателно, но това не влияе върху предложението ѝ. „Предлагам да обсъдим въпросите, които възникват и те са разнопосочни. Въпроси, свързани с независимостта на съдебната система, произтичащи от опита за покушение срещу главния прокурор, защото е безспорно, че взрив е имало и е станал до преминаващата кола на главния прокурор. Независимо от досъдебното производство, се поставят множество въпроси, които, колкото и да е неприятно, ще трябва да обсъдим като държим сметка за всички ограничения, произтичащи от досъдебното производство. Говорим за опит за посегателство срещу главния прокурор и не може да останем безучастни. Отделно стоят въпросите за взаимните обвинения между главния прокурор и неговия заместник и между заместника и неговия заместник. Поставят се въпроси, по които имаме компетентност да се произнесем. Темата е деликатна и неприятна, но не може да останем безучастни“, каза Дишева.

В подкрепа на предложението ѝ гласуваха самата тя, Олга Керелска, председателят на ВАС Георги Чолаков, Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева. Останалите десетина присъстващи членове на ВСС бяха против.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 май 2023 10:36
Гост

Е като отвориш и като видиш лицата в повечето НПО–та, ами те се припокриват и са кандидат-министри на ПП–ДБ или техни адвокати, пак от техния спектър са, тези НПО-та за мен лично представят не обществения интерес на гражданите, а интерес на определена група граждани, левитиращи покрай този политически кръг – реформаторски, ама нещо куцат и там. Не може 8 години напоително да обясняваш съдебна реформа, постоянно това да ти е пропаганда, а като дойдеш на власт – 8 месеца, ами ние нямаме нито един закон готов, това не говори добре за реформаторите!

За протокола
За протокола
12 май 2023 10:59
Гост

Добро утро. Аз съм вашата леля от А за Б.

Гражданин
Гражданин
12 май 2023 8:49
Гост

Че кога този ВСС е защитавал магистратите?? Че и сега- някой да не би да очаква да решат нещо конкретно? Ще го отлагат докато се размие, ще дават Н-пъти думата на Дишева, та на Керелска, и от толкова празни приказки и процедурни шикани, ще забравят за какво са се събрали. Каквото правят и сега

Лихварят и прасетата му
Лихварят и прасетата му
12 май 2023 6:44
Гост

Въртим ли вече гъзовете, а?

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 20:33
Гост

Не мога да преценя кого ненавиждам повече в ситуацията – ВСС или НПО-тата.

Re:
Re:
11 май 2023 23:34
Гост

ХА ха ха ха ха ха.

разногласията между него и Сарафов
разногласията между него и Сарафов
11 май 2023 15:43
Гост

МОЛЯ ?!

Боян Магдалинчев постави два въпроса
Боян Магдалинчев постави два въпроса
11 май 2023 15:11
Гост

1. Какво да се прави?

2. Как да продължим по старому при положение, че не само „низините“, но и „върховете“ искат – „по новому“?

PS. Айде сега да ви видим майстори на „шашките“!

„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
11 май 2023 15:07
Гост

СПОКО!

ТЕ СИ ГО ИЗБРАХА! И ТЯХ ГИ ИЗБРА „ОНОВА ОНС“.

АМИ СЕГА?!

„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
11 май 2023 15:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Стари ГешеФтари
Стари ГешеФтари
11 май 2023 14:55
Гост

Айде на летището:

1. Да посрещнете Главния на пристигане от САЩ;

2. Да помогнете в арестуването на Путин на пристигане с ТУ-160!

Стар османлия
Стар османлия
11 май 2023 14:52
Гост

Наведната магистратска кратунчица – парламентарна сабя не я сече!

Димитър
Димитър
11 май 2023 14:44
Гост

Хахахахахахаха Нали сготвиха Тодоров,нали има разкол в прокуратурата,нали Гешев се маха,защото Габриел искала така. Даже Демерджиев потвърди че израелеца (експерта) съществува,протестърчета,усещате ли вече какво ви се пише и как ББ ви прецака,усещате ли вече ,как с това „разногласие“ си отиват ВАШИТЕ източници при Гешев. Усещате ли вече ,как пак няма да има кабинет ,ама тоя път ще загубите МНОГО ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ И ГО ЗНАЕТЕ? Да мили мои настъпва часът на истината:толкова струва и А за Б (която е толкова „подкрепена“ от правителството на САЩ че няма докъде…) и БХК,който отдавна трябваше да е закрит…Но да се гърчат самички в собствената… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 15:20
Гост

Хахаха, Тиквата едно време имаше мускули по цялото тяло, отскоро всички са концентрирани около седалищната му област, която така се е свила от притеснение, че даже ходи на ПП да се моли да правят съвместен кабинет :))) Много добре знае, че тиквеното царство приключи и сега единствената борба е да не попадне в списъка „Магнитски“ или в затвора или и двете 😉

Димитър
Димитър
11 май 2023 17:58
Гост

Моли ПП да правят кабинет,ахахахахах да не е звучало така: Айде да направим кабинет че иначе си е*** п*** л***! Хора,убивате ме просто,Магнитски е врата в полето,колкото уплашихте ДПС ,Пеевски и Божков,толкова ще уплашите и ББ да ви имам бляновете… А факта че почти всеки мой коментар има протестърен „противовес“ (доколко е успешен тоя „противовес“ е друга работа) показва само че ви е страх и се опитвате да убедите себе си ,че ще имате значение в следващото НС ,не нямате и няма да имате. ГЕРБ няма как да губи гласове ,за тях гласуват хора,имащи интерес ГЕРБ да е на власт… Покажи целия коментар »

Институтът за пазарна икономика
Институтът за пазарна икономика
11 май 2023 14:43
Гост

ТУШ

А ТЕКА!!!!!!
А ТЕКА!!!!!!
11 май 2023 14:41
Гост

Приземяване, снишаване, навеждане.

Засега не е ясно към кой. Скоро ще се проясни. И ще се надупим, ако требе и ще разтворим широко бузки!

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 14:03
Гост

Не мога да приема НПО-та, спонсорирани от вън, от които са излезли политици постоянно да натискат за едно или друго нещо в съдебната власт. Това не е общественополезно действие, а партийно – да дойде гранта, на всяка манджа мерудия. Техните хора в парламента освен да се чепкат нищо друго не правят, ами да действат със закани и пропаганда толкоз!

Айде сега!!!!!!
Айде сега!!!!!!
11 май 2023 14:44
Гост

Все ПАК хората са си направили труда …… да го подпишат.

Някой
Някой
11 май 2023 13:53
Гост

Мандатът изтече и се правите на смелчаци, а?
Няма да ви се размине, прочетете пак чл. 321 НК, че да няма после чудене!

Ислямин
Ислямин
11 май 2023 13:48
Гост

Няма да ги коментирам. Дори не разбирам защо ги отразявате?

Време е за Чулев!
Време е за Чулев!
11 май 2023 13:48
Гост

Ма добре де, защо ни занимавате със сапунената опера на някакви псевдо прависти?

Каменов
Каменов
11 май 2023 13:47
Гост

Потрес!

ГЕШЕВ ПОЗОР!
ГЕШЕВ ПОЗОР!
11 май 2023 13:47
Гост

Това ВСС отказва да работи дори и сега, с изтекъл мандат. По най-нелегитимен начин мафиотчетата пазят главния мафиот (прокурор) и лакейската му свита в лицето на Ясен Тодоров – видно корумпе

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 14:00
Гост

А какво правят в НС да премахнат този позор – 1 месец и една седмица няма нито един разгледан законопроект в тази връзка, иначе на пропаганда го играем, те имат властта, Гешев стои заради тяхното безхаберие и лично его, искат да го махнат, имат инструментите, да действат, а не само пропаганда. По цял ден само с пропаганда за ЕС, НАТО, евро и Гешев – ОК, но действия, дори няма разгледан законопроект, вината не е само в едина институция и лице.

Димитър
Димитър
11 май 2023 14:47
Гост

Много ще се радвам да разгледат безумията на Зарков за НПК и глав.прок. и да ги приемат,така по-лесно КС ще ги обяви за противоконституционни и веднъж завианги ще стане ясно на определени активистчета ,че няма как света да се върти както те искат,защото инче ще тропат с крачета 🙂

Джуконда Ясенка Тудорова
Джуконда Ясенка Тудорова
11 май 2023 14:46
Гост

Не закачайте ТАТЕ!

Мръсници!

Ибрямов
Ибрямов
11 май 2023 13:47
Гост

А искането на Мария Габриел да се поиска оставката на Гешев поради оронване на престижа? Това коментираха ли го или гледат със сбръчкани вежди?

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 14:15
Гост

Нямам намерение да защитавам ВСС нито Главпрока, но:
1. Мария Габриел все още не е никаква;
2. Искане могат да разгледат само след като бъде внесено;
3. „уронване“.

Димитър
Димитър
11 май 2023 14:47
Гост

10х п-добре нямаше как да го кажа

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 14:25
Гост

В момента жената е никаква и не е правила никакво искане.
Едва ли ще има такова – евтини гробаджийски номерца за отклоняване на вниманието. Евтин пи-ар.
Какво да му се коментира на някакво празно обещание в празното пространство?

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 14:31
Гост

Лена ти ли си?

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 13:47
Гост

Въобще по въпроса за това изпълнение читав юрист никога не би излязъл с публично изразено становище относно неясните недоказани факти.
Само зеленчуци – платени политици и пишман медийни драскачисе плискат и ръсят глупост повъпроса.

Людмил
Людмил
11 май 2023 13:46
Гост

Изпитвам неприазън към този състав на Висш съдебен съвет

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 20:00
Гост

Както и към предишните .

Спартанска
Спартанска
11 май 2023 13:45
Гост

Трагедия

Re:
Re:
11 май 2023 14:47
Гост

Демократична …… Трагикомедия!

Давидов
Давидов
11 май 2023 13:45
Гост

Абе, а дали сега новото НС ще излъчи хора от квотата си за ново ВСС?

Анонимен
Анонимен
11 май 2023 14:31
Гост

Твърдо нье

Хаберлия
Хаберлия
11 май 2023 13:44
Гост

Тия са големи тарикати от ВСС обаче. Ама огромни направо

Наделина
Наделина
11 май 2023 13:44
Гост

Защото обществото се сети, че това е грозна измама. И тия сега мълчат, като охлюви

Мирча Кришан
Мирча Кришан
11 май 2023 14:51
Гост

Ама продължават да получават 98% от заплатата на народните! За наша сметка – пари изкарани с кръв и пот от оглозгания, прегазван от зебрите, пребиван и геноцидиран СУВЕРЕН! Нали? Не миришат, нали?

Тук не броим бонусчетата, 20-те брутно при уволнение, съдебните ваканции, джукондите и останалото изобразително изкуство на шашките!

И „народните“ – И ТЕ!

Димитър
Димитър
11 май 2023 14:51
Гост

обществото,дето не прави разлика между тротил и тротилов ЕКВИВАЛЕНТ може да се сети и че атрибутите между краката му не са колкото дълги трябва да бъдат (ако избощо ги има). Дори Демерджиев потвърди че израелец има,въпроса не е дали е по реда на НПК или не ,а дали тоя човек може да стигне до тоя направил взривовете,да ен се окаже че поръчителя(протестър) няма да стигне до съда (щесторния Росен от Нови Искър го кани на кафе…)

re:
re:
11 май 2023 23:49
Гост

Виж какво сега скъпи ми Митенце!

Със сигурност има извършител. Въпросът обаче отдавна не е КОЙ е той, а Какво гърми като шашка в съдебната власт през последните 30 години?

Понеже международното положение е толкова натопорчено, че даже и една самоделна шашка може да взриви не един случаен милиционер избран за главпрокурор, а целия рахатлък на самозабравилите се т.нар. магистрати.

Димитър
Димитър
12 май 2023 4:28
Гост

Ей, през последните 30г.-супер си направо ме разсмя,мислех че ще мрънкаш само последните 12г…За рахатлъка на съд.власт. не знам ,но въпроса кой е сложил бомбата е супер основен за мен (т.е. кой стои зад това,конкретния човек организрал засадата му е платено),знаеш ли защо? Защото вече съм си имал работа (преди години) с тия дето го смятат за инсценировка и нямам намерение да играя тоя мач отново. Предпочитам корупцията и рахатлъка на съд.власт пред НПО-тата,които много държат да ми посочват верния морален избор(за всичко-във всяко отношение)….Не съм ги назначил за съдници,аз както и много други хора с моите обучения и опит… Покажи целия коментар »