Поредно дисциплинарно производство срещу Йорданка Ваклева от Софийския районен съд (СРС) беше образувано днес от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Предложението за това бе отправено от председателя на СРС Александър Ангелов. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Боян Магдалинчев, Олга Керелска и Боряна Димитрова.

Ваклева не за първи път е предложена за наказание. През април 2017 г. колегията я наказа с понижаване на заплатата с 20% за една година, защото бавела изписването на делата си.

Два месеца по-късно тогавашният председател на Софийския градски съд Калоян Топалов поиска нейното уволнение заради драстични забавяния. Пропуските в работата на Ваклева бяха открити при проверка на Инспектората към ВСС.

От обобщената информация става ясно, че към януари 2017 г. тя е имала над 240 дела с просрочени решения без постановен съдебен акт, като по някои от тях забавянето достигало 5 години. Извършената от ИВСС проверка по срочната книга на съдия Ваклева установила и несъответствие в датите на съдебните актове, което предизвикало съмнение за антидатиране при обявяването им. Така се създавали и неясноти за действителната дата на съдебния акт и сроковете за оспорването му. Нещо повече, имало и подадено заявление в Европейския съд по правата на човека в Страсбург във връзка със забавено производство по дело на доклад на съдия Ваклева. Дисциплинарното производство по това предложение на Топалов все още не е приключено от СК на ВСС, когато идва и днешното предложение от Александър Ангелов.

Същевременно днес колегията не наказа друг съдия от СРС, също предложен за наказание от Топалов през лятото на миналата година. Става дума за Иванка Митева, като бившият шеф на градския съд поиска тя да бъде санкционирана с намаляване на заплатата с 20% за една година също заради забавени дела. Днес кадровият орган прекрати производството, защото е изтекъл 6-месечният давностен срок за образуване на дисциплинарно дело от откриване на нарушението.

Също така днес колегията отмени решението си от миналата седмица, с което върна част от материалите срещу съдия Даниела Тошева от СРС на шефа на съда Александър Ангелов, за да я накаже той със забележка за забавянето на над 100 дела. След възражение на кадровиците Драгомир Кояджиков и Атанаска Дишева самата колегия наложи наказание „забележка“ на Даниела Тошева.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван адвокат
Иван адвокат
03 октомври 2018 4:53
Гост

Съставът е натоварен – ако говорим за 60-ти състав. Ваклева е прецизна, впрочем и Ченалова е прецизна. Аз не искам да коментирам забавянето – то носи лихви – а който не се е обезпечил – негова работа. Малко е пресилено да има ВСС, никъде по Конституция го няма това номенклатурно чудовище. Свобода за съдиите и те сами ще се справят – ама кой да ти го чуе. Наистина – има нужда от контрол, ама – извинете – да се отделят за ВСС 20 шматки от съда – впрочем, които трябват кадрово, поне да разнасят папки – тоест – обособява се… Покажи целия коментар »

advocat
advocat
03 октомври 2018 7:28
Гост

Чакам насрочване на дело в СРС-ГО 2 години. Чакам близо 2 години за решение пак там. В коя държава (или територия) има такова чудо! Реформа! Докато обаче султана Тиква управлява реформи няма да има. Прост народ, слаба държава.

Някой си
Някой си
02 октомври 2018 11:20
Гост

ВСС действа точно като наказаната съдийка – бави решенията си за наказанията. Така, че с какви очи ще санкционира?

Дари
Дари
02 октомври 2018 11:13
Гост

Докато ги наказват със забележка, чакайте ефективно правосъдие.

Минувач
Минувач
02 октомври 2018 12:23
Гост

А какво става със сроковете за оспорването, след като актът е антидатиран?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2018 13:10
Гост

Ако под оспорване имате предвид обжалване пред горната инстанция, сроковете текат от датата на връчването на акта, а не на постановяването му.

Анчо
Анчо
02 октомври 2018 10:55
Гост

Мисля, че давностния срок за образуване на дисциплинарно дело трябва да се удължи.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2018 10:46
Гост

Цели 240 дела с просрочени решения! Тази мина между капките с дисциплинарка.