Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не наказа обявения от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов с намаляване на заплатата с 20% за година, каквото предложение беше направено от член на съвета. Това стана на днешното заседание на колегията, на което за пореден път беше обсъдено дисциплинарното производство срещу Миталов.

Както „Лекс“ писа, с 2 на 1 гласа дисциплинарният състав предложи той да не бъде наказван. Основният спор между членовете на състава Атанаска Дишева и Боряна Димитрова, от една страна, и Даниела Марчева от друга е бил дали действията на спецсъдията по казуса с Николай Малинов са такива по образуването, движението и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория – не, защото не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност (виж повече тук).

На 31 август предложението на дисциплинарния състав беше разгледано от колегията, но не беше постигнато мнозинство по нито едно от предложенията. За това да не бъде наказван гласовете бяха 5 на 5.

Последвало е второ предложение – Миталов да бъде наказан като за него гласовете бяха 6 на 4. Според чл. 33, ал. 4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) решенията на Съдийската колегия по дисциплинарните производства се вземат с най-малко 8 гласа „за“. Т.е. и по този въпрос нямаше необходимото мнозинство.

Заради това въпросът беше отложен за 5 октомври. Тогава вече имаше и конкретно предложение – спецсъдията да бъде наказан с намаляване на заплатата с 20% за една година. Но тъй като законът изисква в тази хипотеза да се даде възможност на магистрата да представи писмено становище или да се яви пред колегията, за да бъде изслушан, въпросът беше отложен за 21 октомври.

А днес кадровиците решиха Андон Миталов да не бъде наказван, като против е бил един член на съвета. Решението може да бъде обжалвано от вносителя на предложението за образуване на дисциплинарно производство, в случая министърът на правосъдието.

Дисциплинарното производство срещу Андон Миталов беше образувано в началото на миналата година по предложение на тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска неговото уволнение (виж тук). То беше вследствие на решението на Държавния департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на Андон Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е „замесен в сериозна корупция“ (виж тук). Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ заради „сериозна корупция“.

Всъщност името на Миталов нашумя покрай случая с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионство. В края на 2019 г. стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

През есента на 2019 г. шефът на „Русофили“ беше обвинен и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България.

След като беше освободен срещу гаранция от 50 000 лева, на Малинов беше наложена забрана да напуска страната. Адвокатите му поискаха от Специализирания наказателен съд да отмени изобщо забраната, като поводът бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда.

Макар съдия Андон Миталов да беше сезиран с искане да отмени изцяло забраната, той разреши на Малинов само временно да напусне България, без да се произнесе по искането за отпадане на забраната изобщо. Според НПК обаче, такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, може да се обжалва пред съда.

Затова тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане да провери работата на съдията и евентуално да предложи той да бъде наказан или да му бъде извършена извънредна атестация заради влошаване на качеството на работата (виж тук).

От ИВСС обявиха, че не са установили нарушения на съдия Миталов при решението му да пусне Малинов да пътува до Русия, за да получи орден от Владимир Путин. От инспектората уточниха, че са извършили предварително проучване и са констатирали, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От Инспектората допълват, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия (виж тук и тук).

След като САЩ обявиха, че съдията е замесен в сериозна корупция, Данаил Кирилов поиска уволнението му като основанията за това са свързани с казуса с Малинов. В предложението си за образуване на дисциплинарно производство Данаил Кирилов изтъкна, че престижът на съдебната власт и на държавата е накърнен и свидетелство за това е изявлението от Държавния департамент на САЩ (виж тук).

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
hfjfhfjf
hfjfhfjf
19 октомври 2021 14:28
Гост

То ‘убаво, ама да видим все пак доказателствата. Щото, нали, това че някакви там хора отвъд Океана, са решили, че някой ги бил настъпил нещо по мазола, е някак не особено достатъчно.

Лелка Зелка
Лелка Зелка
19 октомври 2021 13:11
Гост

Предлагам НЕЛК да обявят Джо Байдън за 100% инвалид с нужда от чужда помощ. Разбира се НЕЛК няма да предоставят документи за решението си, но ще бъде също толкова валидно и символично, колкото американското.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
19 октомври 2021 12:55
Гост

А за какво да го наказват – понеже някой малоумен щатски чиновник решил че това е корупция, и нищо повече, и не представят дори доказателства. Айде у лево с тия тъпи каубойски стилов – Германия не затвори Северния поток, въпреки че САЩ искаха – ния затворихме Южния поток, и сега се вижда докъде сме. Ако имаше и нова АЕЦ,сега нямаше да има драми с тока. Глобалното влияние на САЩ е сега точно толкова,колкото на СССР преди разпада му.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 октомври 2021 12:27
Гост

Гарван, гарвану око не вади!

Cancurov
Cancurov
19 октомври 2021 12:19
Гост

ВСС са си зле, но в случая са напълно прави

Николев
Николев
19 октомври 2021 12:18
Гост

Щатите намират под вола теле

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 12:18
Гост

Ами естетсвено бе. И аз не смятам, че има осования да се наказва Миталов, като не виждам да има нарушение. САЩ бленуват за такова, но тоа си е техен проблем.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 12:17
Гост

Геополитика. И малките хора стават неволни участници и жертви на нея.

Мики
Мики
19 октомври 2021 12:23
Гост

За съжаление покрай сухото гори и мокрото.

Нури
Нури
19 октомври 2021 12:17
Гост

Човека не е такъв, за какъвто САЩ го представят без да покажат обаче доказателства. Това си е така, защото САЩ се правят на интересни.

Емилиева
Емилиева
19 октомври 2021 12:17
Гост

НА всички е ясно, че САЩ просто си показват мусколите

Лозан
Лозан
19 октомври 2021 12:24
Гост

Обаче това далеч не впечатлява вече повечето хора.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 12:16
Гост

А Държавният департамент като включи Пеевски в „Магнитски“ на някой дремеше ли му на каскета или мръдна ли си поне малко пръста?

Делиян
Делиян
19 октомври 2021 12:26
Гост

Правят се на слепи естествено, защото са заедно в играта.

Тръст
Тръст
19 октомври 2021 12:16
Гост

Глупаво и плитко обвинение от САЩ. Логично ВСС не се занимава с това. Няма основания.

М. Кирилов
М. Кирилов
19 октомври 2021 12:15
Гост

Очаквах под натиск от САЩ да има някаква реакция тук…

Кирилов
Кирилов
19 октомври 2021 12:26
Гост

Както става обикновено между другото.

Николина
Николина
19 октомври 2021 12:15
Гост

Не съм изненадана.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2021 12:15
Гост

Вие сте очаквали реакция от ВСС ли да има? Аматьори.

Димчо
Димчо
19 октомври 2021 12:27
Гост

Те реагират най-вече когато си определят кариерните бонуси.