Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на Софийския градски съд.

За единия кандидат – Евгени Георгиев, гласуваха петима от членовете на колегията – председателят на ВКС Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

За конкурента му Светлин Михайлов гласуваха двама – Севдалин Мавров и Боян Новански.

Седем от кадровиците гласуваха против и двете кандидатури.

Акции, стипендии, милиони, апартаменти

Изслушването на двамата продължи над четири часа като започна с Евгени Георгиев.

Голяма част от изслушването му премина с въпроси за акциите му в КТБ и за стипендиите, които е получавал, за да ходи в чужбина на специализация.

Кандидатът обясни, че притежава 58 акции в КТБ, купени през 2008 г. В момента тези акции не струват нищо, той не ги е продал преди фалита на банката. „Аз ги задържах и ги загубих, това означава, че съм направил недобра инвестиция. Не мисля, че това ме обвързва по някакъв начин с банката. Имам заем към Банка ДСК, плащам и сметки към „Топлофикация“ и ЧЕЗ и не съм се отвеждал от техни дела. Никога не съм срещал и не познавам Цветан Василев“, заяви Георгиев.

Боян Новански беше проверил декларациите му пред Сметната палата през годините и беше установил разлика от около 270 акции, които се губят. И поиска да разбере за какво става дума, продадени ли са, има ли доходи от тях.

Георгиев заяви, че е поискал справка от инвестиционния брокер, с който работи и той му е дал справката за акциите, които са обявени в имуществената му декларация. Добави, че е теглил заем преди години, за да купи акции, но е загубил около 20 000 лева от тях. И че всичко е отразено в декларациите, макар накрая да допусна, че е възможно да е пропуснал да обяви нещо.

Последваха въпроси за стипендиите, за специализацията му в чужбина и по какви критерии се избират съдии, за да ходят зад граница. Георгиев заяви, че по програма „Фулбрайт“ е бил в САЩ през 2002-2003 г., където е наблюдавал процедурите по медиация.

Бил е на специализация по програми на USAID, както и по програма „Джеймс“. И всички са били свързани с медиацията. Известен съм като човека-медиация, заяви Евгени Георгиев.

Светлин Михайлов пък дълго обяснява за необходимостта да купува жилища. Според имуществената му декларация той има два апартамента в София, един в Плевен и над 1 млн. лева на влог.

Той заяви, че публикациите около избора на председател на СГС са тенденциозни и с неверни факти и че ще потърси правата си в съда. Михайлов обясни с публикациите и заболяването си от миналия месец, заради което не се яви на първата дата, определена от ВСС за избор на шеф на градския съд.

Той каза, че някои от апартаментите му са наследство, други пък купил на зелено, а имал нужда от тях, защото има момче и момиче, които растат и не могат вече да бъдат в една стая. Обясни и че след развода си е продал семейното жилище, известно време живял при близки, докато си купи собствен апартамент. Каза още, че е продал и поземлен имот, за да финансира обучението на сина си в чужбина. И заключи, че е имал само една сделка с родителите си. Търсенето на всякакви други мотиви са недопустимо вмешателство в отношенията деца-родители, каза Михайлов.

Той не коментира произхода на средства, с които е осъществявал различните сделки. Посочи само, че получава пари от наем, от заплати, от лихви и др.

Михайлов заяви, че е готов да бъде председател и се е поучил от грешките при предишното си управление на СГС. Попитан какви са тези грешки, той заяви, че се бил предоверил на съдии. Олга Керелска обаче възрази, че не е чула нищо конкретно за грешките и цитира изказване на Жаклин Комитова от 2009 г., когато тя като участник в процедурата за избор на шеф на СГС заяви пред ВСС, че съдът работи с „примка на шията“. „Съдиите в СГС имат отдавнашна мечта да се чувстват спокойни и защитени, да идват на работа без страх и притеснения. Нужен е председател, който да не е замесен в каквито и да е политически и икономически кръгове, да е безкомпромисен към лобистките кръгове, така че те най-сетне да забравят това място. Трябва категорична воля за осветяване на порочните лобистки практики и търсене на отговорност от виновните длъжностни лица. Правораздаването с примка на шията не е правораздаване, а произвол“, заяви тогава Комитова по повод мандата на Светлин Михайлов.

Днес Михайлов отхвърли критиките и заяви, че самият той е бил подлаган на натиск от политици и представители на други държави.

Вижда ли се бъдещето в ренесанса на миналото

При дебатите пръв взе думата председателят на ВКС Лозан Панов. Той заяви, че ще подкрепи Евгени Георгиев. За Михайлов каза, че е скандално прославил се съдия и го описа с думите на бившия председател на ВАС, сега конституционен съдия Константин Пенчев, изречени през 2009 г.: „Следя СГС от 30 години и никога не е имало толкова скандален мандат. Защото първият мандат на Светлин Михайлов беше провал, а втори би бил катастрофа за съдебната система“.

Панов призова членовете на Съдийската колегия да помислят дали в ренесанса на миналото виждат бъдещето. „Не може да повтаряш една и съща грешка и днешният избор ще даде ясен отговор на въпроса доколко е независим ВСС, избран по новите правила“, каза Панов.

Севдалин Мавров заяви, че ще подкрепи Светлин Михайлов. Мавров заяви, че не иска да работи под чужди влияния и не вярва на публикациите по адрес на Михайлов, така както не вярва и на вчерашни такива срещу председателя на ВКС. Мавров каза, че колегията не трябва да се връща към неща, които са минали и че скоро може да няма въобще кандидати за административни ръководители, защото от тях няма да зависи нищо.

„Познавам съдия Михайлов като отзивчив юрист, сам е отгледал две малки деца. Да спрем да се поддаваме на външни влияния, да преценяваме това, което чуваме тук“, заяви Мавров.

Цветинка Пашкунова на свой ред каза, че ще подкрепи Евгени Георгиев. Тя посочи, че той е доказал професионалните си качества, получил е най-високата оценка при атестирането си, има международна квалификация, поради стажовете, на които се е явявал в тежки конкурсни процедури, получавал е стипендии и се е обучавал в САЩ и Германия и удостоен е с професионални отличия и международни награди. Пашкунова изтъкна още, че Георгиев е допринесъл за реформирането на съдебната система, сред създателите е на Центъра за спогодби и медиация, получил е благодарност от ВСС и от Държавния департамент на САЩ. И призова да не бъде подценяван фактът, че е получил по-голяма подкрепа от колегите си в СГС.

Атанаска Дишева започна изказването си с призив към останалите – всеки да изложи позицията си, а не да разчита на другите. После обяви, че ще подкрепи Евгени Георгиев. Каза, че той предлага конкретни мерки, докато Михайлов – много общи. Георгиев познава много добре състоянието на СГС, показва аналитичен подход и систематизация, каза още Дишева.

„Няма да подкрепя Михайлов. По време на предходния мандат е имало организационни проблеми в СГС, черпя това от обсъжданията във ВСС през 2009 г. Не без значение е обстоятелството, че част от тези твърдения са направени от колеги от СГС. Но те са застанали с името си и не са опровергани. Не бях убедена в интегритета на съдия Михайлов, не отговори своевременно на поставените от неправителствените организации въпроси, не представи по-рано документи“, заяви Дишева.

Що се отнася до акциите на Георгиев, тя изрази мнението, че това не може да се използва като упрек към нравствените му качества. „Не мога да направя извод, че закупуването на акции по някакъв начин влияят върху интегритета на Евгени Георгиев. Ние ще имаме възможност да изричаме и друг път, че съдията, освен съдия, е и човешко същество, глава на семейство, той има право да реализира доход от дейности, които не са забранени или да направи опит за това“, каза Дишева.

Боян Новански каза само, че разминаването в броя на акциите силно го притеснява.

Красимир Шекерджиев призова колегите си днес да направят избор. Самият той обяви, че ще подкрепи Евгени Георгиев, защото смята, че е по-подходящ за извърви дългия път за подобряване състоянието на СГС.

„Нямам съмнение в почтеността му, няма да коментирам медийни публикации, защото не съм убеден, че са написани от безкористни и напълно обективни журналисти. Евгени Георгиев има важно качество – той е равно отдалечен от всички групички в СГС, които застават зад един кандидат, издигат друг и т.н. Изпратени сме тук да взимаме трудни решения и аз ще взема трудно решение. Не съм сигурен дали Евгени Георгиев ще се справи. Но смятам, че той има такава възможност, ако получи подкрепа от колегите си и от ВСС. Той е кандидат, който вярвам, че може да се справи“, посочи Шекерджиев.

И на финал заяви, че е крайно време някой да каже, че когато ВСС избира председател на СГС, няма да има възможност да го стори измежду всички съдии, които биха се справили с тази роля. Малко са тези, които биха се съгласили да се кандидатират, защото там има твърде много проблеми и заради това сме длъжни сега да направим избор, каза Шекерджиев.

Но не стана така и избор нямаше.

След неуспешната процедура Михайлов обяви пред медиите, че няма намерение да участва в следваща такава, а Георгиев каза, че все още не е взел решение.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вяра
Вяра
13 март 2018 17:18
Гост

При такива кандидати, по-добре си е май с и.д.

Анонимен
Анонимен
13 март 2018 17:16
Гост

светльо се отказа кой ще го замести