Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с указания за начина, по който ще се проведат писмените изпити за младши магистрати в следващите три съботи.

Както е известно, изпитът за младшите съдии е на 10 април, за младши прокурори – на 17 април, а за младши следователи – на 24 април. Те ще се проведат в сградата на „Интер Експо център“.

От ВСС обявиха, че влизането ще става само през входа към изложбени зали 5 и 6, в които кандидатите за магистрати ще решават казуси. Той е откъм бул. „Цариградско шосе“ №147, като има възможност за ползване и на паркинг (виж картата тук).

Допускането на кандидатите ще започне от 7 ч., според разпределението им (виж тук). Самият изпит е от 9 часа.

При регистрацията на участниците на входа, както и през цялото време на провеждане на писмения изпит, ще се следи за стриктно спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19.

В сградата няма да се допускат хора с видими симптоми на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, затруднено дишане и др.), както и такива, които отказват да носят маска и да използват дезинфектанти.

В залите няма да бъдат пускани кандидати с мобилни телефони, компютри или друга техника. От ВСС уточняват, че нямат ангажимент за съхраняване на мобилни телефони или други технически устройства, ако такива бъдат намерени в тях след проверката с металдетектори от служителите на съдебна охрана.

По време на изпитите не се разрешава ползването на съдебни и тълкувателни решения или друга съдебна практика. Заради пандемията кандидатите трябва да носят нормативни актове без приложения със съдебна практика, а ако има, то самите участници трябва да направят така, че да не могат да ги ползват.

Тази година ВСС обяви конкурс за само седем места за младши съдии – всички в Софийския градски съд като се аргументира с приетия модел 4 за реформа на съдебната карта (повече тук). Наскоро 564 съдии излязоха с подписка срещу този вариант за реформа (виж повече тук).

При все това, 531 души подадоха документи. Местата за младши прокурори са 29, а кандидатите – 975, а за 16 места за младши следователи ще се състезават 765 участници в конкурса.