Висшият съдебен съвет да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира сигурността на съдия Силвия Хазърбасанова и нейното семейство. Пасивното отношение на държавните институции е неприемливо. То окуражава ескалирането на заплахите към съдията и охулването на съда като институция. Липсата на гаранция за физическата безопасност на съдията пряко се отразява на възможността съдиите да правораздават независимо и спокойно“.

Това се казва в декларация на съдиите от Софийския районен съд до Висшия съдебен съвет, а поводът е преследването и проследяването на съдия Хазърбасанова от хора от интернет сайт.

Неотдавна стана ясно, че тя се е произнесла в полза на историка Емил Джасим по дело за уронване на доброто име, заведено срещу агенция „Пик“. В резултат на това в сайта се появиха редица публикации, в които се отправят квалификации и обиди към съдийката.

В декларацията на съдиите от СРС се казва: „През последните няколко дни наш колега съдия Силвия Хазърбасанова е обект на медийна кампания, която се изразява в разпространение на абсолютно неприемливи, унизителни за личното ѝ достойнство квалификации по повод постановено от нея съдебно решение по дело.
Като част от същата кампания журналисти причакват съдия Хазърбасанова пред съдебна зала с въпроси, свързани с постановеното от нея решение и извън всякакви правила за приличие я преследват по коридора. На 9 май 2018 г. на сайта на медията е публикувана снимка на съдия Хазърбасанова пред дома ѝ, заедно със съпруга ѝ.
Считаме проследяването на български съдия до дома му, заснемането му в присъствието на семейството му и навлизането без разрешение в личното му пространство за абсолютно недопустимо в правова държава. Подобно поведение няма връзка с никакво журналистическо разследване, а е обикновен опит за сплашване и притесняване на съдията. Още повече – когато медията е страна по дело, разгледано от същия съдия, решението по което подлежи на обжалване пред горестоящия съд“.

От СРС напомнят, че са поставени в тежката ситуация да припомнят, че това е най-големият и най-натоварен съд в страната, неговата спокойна работа по прилагането на закона е жизнено необходима за българското общество.

Това е втората декларация от СРС в защита на съдия Хазърбасанова, първата беше от ръководството на съда. Под днешното становище са се подписали десетки съдии от страната – от СРС, магистрати от Софийския градски съд, от Районен  съд-Луковит, от двете върховни съдилища и от други съдилища в страната. В петък на годишното си общо събрание съдиите от Софийския апелативен съд единодушно са изразили подкрепата си за декларацията на СРС, както и солидарност с всичките си колеги, станали обект на безпринципна публична атака.

С медийните публикации се занима и Съдийската колегия на ВСС миналия вторник. Тогава, след над два часа дискусии, кадровият орган реши да излезе със становище на заседанието на 14 май, т.е. утре. Междувременно обаче говорителят на СК на ВСС Цветинка Пашкунова, от името на цялата колегия, призова издателя на „Пик“ Недялко Недялков да предприеме мерки за преустановяване на нагнетяване на напрежението. В противен случай, според Пашкунова, може да се стигне до саморазправа със съдията.

Утрешното принципно решение на СК на ВСС е очаквано от професионалната общност, доколкото безпринципната атака срещу един съдия по повод негово решение представлява атака срещу всеки един колега, осъществяващ правосъдието по справедлив и съответстващ на разпоредбите на закона начин“, се казва на свой ред в позиция на Съюза на съдиите от днес.

Той разпространи акта на съдия Хазърбасанова по делото между Емил Джасим и „Пик“ за обсъждане, защото „публикациите по повод на съдебното решение не представляваха съдържателна критика, за сметка на заклеймяване на постановилия го съдия“.

Съдебното решение по делото на Емил Джасим

От ССБ напомнят, че и двама вицепремиери – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, са коментирали съдебното решение. „Очакваме принципното решение на СК на ВСС и по този въпрос, доколкото подкрепата от страна на представители на политическата власт на медийните нападки срещу определени съдии или съдебната система като цяло засяга по най-драстичен начин държавността и представлява особено опасна форма на нелегитимна намеса в правосъдната дейност“, казват от организацията.

В писмо до Съдийската колегия от Районен съд-Луковит на свой ред изразяват своята професионална солидарност и подкрепа, но не само за съдия Силвия Хазърбасанова, която, изтъкват те, е „подложена на недопустим и системен психически тормоз, който е свързан изцяло с изпълняваните от нея функции поп правораздаването“.

Магистратите от Луковит подкрепят и Катерина Енчева от СГС, която „медийно бе атакувана от представителя на КПКОНПИ – страна по разглеждано от съдията дело, във връзка с отправено в хода на процеса преюдициално запитване към СЕС“, както и за съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд Петя Колева, Димчо Георгиев и Даниела Врачева, „чийто решения по дела в медии са представени като мотивирани по престъпен начин, а не по вътрешно убеждение и въз основа на закона, без каквито и да било фактически твърдения за това освен изхода на производствата“. Съдиите от Луковит искат да се гарантира сигурност във всяка една съдебна сграда в страната, както и да се предприемат мерки за опазване на физическата неприкосновеност на всички български съдии, за защитата им от психически тормоз, както и за отстояване на независимостта им.

По повод случая със състава на Апелативния специализиран наказателен съд, който измени мярка за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ на сириеца Амир Мохамед ал Хусаини, обвинен в престъпна схема за реекспорт на скъпи лекарска, ВКС извърши проверка на случайното разпределение.

Историята е следната – спецсъдът и апелативният спецсъд постановяват арест за Хусаини. Няколко дни по-късно защитата отново иска промяна на мярката, защото сириецът трябвало да претърпи спешна операция заради дискова херния, а не всички болници приемали арестанти. Първата инстанция отхвърля искането, но друг състав на въззивната изменя задържането в „домашен арест“. По този повод в медийни публикации съставът бе определен като „първи оправдателен състав“ на АСНС.

Въпросът беше обсъден на заседанието на Съдийската колегия миналата седмица. Тогава някои кадровици поискаха да се направи проверка на случая. Още същия ден председателят на ВКС Лозан Панов е издал заповед за сформиране на тричленна комисия, в която влизат самият той и върховните съдии от Наказателната колегия на ВКС Татяна Кънчева и Румен Петров. На 9 май тримата са отишли на място в апелативния спецсъд, за да извършат проверка.

Комисията е трябвало да отговори на няколко въпроса: кога е постъпило в АСпНС и как е образувано първото дело за мярката на Хусаини, как са избрани докладчикът и членовете на съдебния състав, извършвани ли са промени и изключвания на съдии от същия, както и преразпределяне на делото; кога е постъпило в АСпНС и как е образувано второто дело за мярката на сириеца, как са избрани докладчикът и членовете на съдебния състав, извършвани ли са промени и изключвания на съдии от същия, както и преразпределяне на делото; изработени ли са в АСпНС вътрешни правила за случайно електронно разпределение на делата и спазени ли са същите при разпределението на двете дела за мерки.

И още: „Проверката има за предмет единствено проследяване движението на посочените дела от постъпването им до разпределянето им в АСпНС. Обсъждането на постановените по тях съдебни актове, контролни по своята същност и окончателни поради невъзможността за по-нататъшна инстанционна проверка, е недопустимо от гледна точка на професионалната етика. Дори и в случаите на законово предвиден триинстанционен контрол, вътрешното убеждение на въззивния съд не търпи ревизия. На проверка подлежи единствено начинът на формирането му“.

Докладът от проверката в АСНС

Днес комисията е изготвила и представила доклада с изводите си. Тя не е установила нарушения при разпределението на делата за мерките, констатирала е, че в апелативния спецсъд са изработени вътрешни правила за случайно разпределение на делата. „Стриктното им спазване поставя извън съмнение прозрачността на действията по входиране, регистриране, образуване и разпределяне на делата, по избор на съдия-докладчик и замяна на член от съдебен състав“, съобщават от ВКС.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адв. Н.Николов
адв. Н.Николов
15 май 2018 7:27
Гост

Респект пред колективната защита на всички от районния съд! Най сетне се обединиха….

възмутен
възмутен
14 май 2018 15:37
Гост

Това може само в БГ да се случи.Магистрат да не може да правораздава.

5-ко
5-ко
14 май 2018 15:33
Гост

Решението и за мен не беше правилно.

4avdar
4avdar
14 май 2018 15:34
Гост

Tova ne e pri4ina za tormoz.

Минувач
Минувач
14 май 2018 15:28
Гост

Съсипаха я тази жена. Не е ли време някой да вземе мерки срещу такива пошли медии.

Анономен
Анономен
14 май 2018 15:31
Гост

На ПИК специално не им е за първи пъ