Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от Специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения, е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на Прокуратурата – част от съдебната власт„. Това се казва в специална декларация, приета днес от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод разпространени от обвиняемия бизнесмен Васил Божков снимки на прокурора Ангел Кънев.

Рано тази сутрин в профила си във Фейсбук Божков публикува няколко снимки на обвинителя, който влиза в сградата на Националната агенция за приходите (НАП). В придружаващия текст той уточнява, че снимките са му били изпратени като благодари за сигнала и посочва, че в НАП и прокуратурата има честни и доблестни хора.

Същевременно Божков пише следното: „През последните месеци Прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж. Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ, МС и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами“. Преди три дни от държавното обвинение съобщиха, че по повод сигнала на бизнесмена за платени 60 млн. лева на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов, двамата, както и Менда Стоянова, са разпитани.

https://www.facebook.com/VassilKrumovBojkov/posts/174114800813165

По повод на днешната публикация на Божков, Прокурорската колегия изтъква, че действията на държавното обвинение срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на Прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България в предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси“, се казва още в декларацията.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че както той, така и колегията, и държавното обвинение ще застанат „зад всеки честен и достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки“.

По думите на Гешев в случая има и „данни за състав на престъпление“.

Той за пореден пък заяви, че няма недосегаеми хора, независимо дали са част от „правителството, президентството, милиардери или социално слаби“.

Ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки – медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, посочи още Гешев.

Той допълни, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна към хора от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. „Прокуратурата не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт“, заяви Гешев по време на заседанието на Прокурорската колегия.

И продължи: „Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата. Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно  да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите“.

Васил Божков е обвинен в редица престъпления – за ръководител на престъпна група от петима души, отговорна за принуди, изнудвания, длъжностни престъпления, подкупи и пране на пари, за престъпления, свързани с нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над половин милиард лева, за незаконно държане на културни ценности заради богатата му колекция, както и за поръчителство поръчител на четири убийства, опит за изнасилване и принуда с цел насилствено разпореждане на недвижим имот.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Барселона
Барселона
26 юни 2020 1:02
Гост

https://m.bgdnes.bg/Article/8719978
И този е незаконно следен и сниман .Медията да се даде на съд от прокуратурата

Анонимен
Анонимен
25 юни 2020 17:30
Гост

Кое е незаконното в снимането на публично място?!!! Съгласно кой закон е незаконосъобразно?!!! Каскета вече ще трябва с връвчици да си го връзва за кухата кратуна, че съвсем ще се изпари и малкото останал мозък…

прокурор
прокурор
25 юни 2020 15:47
Гост

Ало каскета, точно ти си застинал в онези отминали времена, когато служеше в редовете на народната милиция ! И не си въобразявай, че ще имаш време за да превърнеш цялата прокуратура в светата-инквизиция.

Radosveta
Radosveta
25 юни 2020 15:31
Гост

Божков ако па не е знаел, че ще му скроят шапка… ела ме ритни

Гергана Т
Гергана Т
25 юни 2020 15:31
Гост

Уви Божков избяга далеч преди да се сетите да го хванете

Кирилова
Кирилова
25 юни 2020 15:31
Гост

Добре. Успех! Да видим как ще стане. Божков си се е скрил. препишете му е глобалното затопляне. дреме му

Фердинанд
Фердинанд
25 юни 2020 15:30
Гост

Е що. То може някой да снима сградата и да я постне у фейса без да знае, че е снимал пред нея магистрати или квито са там

Mavri
Mavri
25 юни 2020 15:30
Гост

ееми да се надаме, че всичко ще е ОК

Lalov
Lalov
25 юни 2020 15:30
Гост

„Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от Специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения, е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на Прокуратурата

Тя тая независимост ще я има ако не са подкупни

Питагор
Питагор
25 юни 2020 15:09
Гост

Прокурор бил заплашен, защото го били снимали??? Ужас! Не снимайте хора! Можете да носите агнешки главички пред съдиите, да заплашвате и арестувате адвокати, но не снимайте прокурори!

Съдия
Съдия
25 юни 2020 18:12
Гост

Много бързо забравихте възмущението на цялата магистратска общност, когато в публичното пространство излязоха снимки на съдия /Силвия Хазърбасанова/, направени от страна по дело на нейн доклад. Тогава беше възмутително, недопустимо… имаше декларации за защита, и правилно! Каква е разликата с настоящия случай? На Божков всичко му е позволено или просто мразите прокурорите по принцип? Ако това ви е спасителя, лошото тепърва предстои…

бай Сорос
бай Сорос
25 юни 2020 14:07
Гост

Публична личност на публично място. Кое му е незаконното? Да не са го снимали полугол в спалнята с пищоФ и шише уиски на шкафчето!?

Янаки
Янаки
25 юни 2020 13:01
Гост

Гешев дали е сигурен, че няма недосегаеми хора? Или си дрънка колкото да не заспи? А тези горе с имунитета, дали са чисти като сълза?

Щтрак
Щтрак
25 юни 2020 13:02
Гост

А Пеевски кога? Не останаха медии от него. Всичко окупира.

Ники
Ники
25 юни 2020 13:00
Гост

Ама и Божков е една скрита лимонка! Той самият е упражнявал натиск, а сега се е загрижил за другите.

анонимен
анонимен
25 юни 2020 12:57
Гост

Ето за такива неща е много по-логично Прокурорската колегия да излезе с декларация. А не ония измислени срещу адвокати и шефа на ВКС, чиято единствена цел бе да им се каже, че нямат право на мнение и най-добре е да замълчат. Прокуратурата и специално Гешев не търпят никаква критика, те винаги са прави, те винаги са безгрешни. А всички ние сме свидетели, че това въобще не е така

Мими
Мими
25 юни 2020 12:56
Гост

Черепа като е толкова доблестен, защо не дойде тук на място и да си каже каквото има за казване?

Лазар
Лазар
25 юни 2020 12:57
Гост

Да не е луд. Ще го тикнат на топло. А иначе само разлайва кучетата.

Димитров
Димитров
25 юни 2020 12:56
Гост

Интересни факти, но по-интересното е какво наистина е правил прокурора там.

987
987
25 юни 2020 12:53
Гост

Че Божков е следил Ангел Кънев, не се и съмнявам. Но ми е любопитно какво е правил прокурорът в НАП. Ако е по лични дела, всичко е точно. Но ако е по служебни, то какви са били те, с кого е говорил, какво е искал – това са интересни въпроси.

анонимен
анонимен
25 юни 2020 12:42
Гост

Ако аз, случайно, видя Гешев как си говори с Пеевски в някое заведение и ги снимам, това също ли ще бъде незаконно проследяване.

анонимен
анонимен
25 юни 2020 12:51
Гост

Разбира се. Къде се буташ между шамарите

Папакочев
Папакочев
25 юни 2020 13:03
Гост

Със сигурност ще ти счупят фотоапарата. И то съвсем „законно“. 🙂

Анонимен
Анонимен
25 юни 2020 12:38
Гост

Сега следен ли е този прокурор, не е ли следен, не е много ясно. Може всеки да го е засякъл как влиза в МФ и да го е щракнал. А чий го дири там – ни дума? По служба е бил се казва, ама не знаех, че прокурорите ходят на крака за разпити

наивник
наивник
25 юни 2020 12:41
Гост

що за наивна теза пределно ясно е, че божков следи и сплашва, защото това си знае, това си може, така си действа.

Барселона
Барселона
26 юни 2020 1:06
Гост

Ами Гешев защо още не повдига обвинения.Защо няма Заведено дело още

хаха
хаха
25 юни 2020 12:41
Гост

Може да си е подал данъчната декларация 🙂

Барселона
Барселона
26 юни 2020 1:08
Гост

ГДД се подава в срок до 30.04.Само за сведение